[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Ełzi » 31 sie 2020, 14:49

hmm.....nie jestem zwolennikiem tej inwestycji, bo moim zdaniem jest trochę "przestrzelona". Sądzę, że wysokość wyższej wierzy nie powinna przekraczać 120 m, żeby to jakoś schludnie wyglądało. Nie jestem więc do końca zwolennikiem olszynek, a nie należę do żadnej z grup którą podałeś, w moim przekonaniu w bardzo subiektywnym i ślepo patriotycznym rankingu.
Naruszanie ego mieszkańców z Krakowa rozśmieszyło mnie najbardziej. W Krk takie inwestycje byłyby raczej mocno linczowane (miasto, które chyba jako jedno z niewielu stara się zachować swoją historyczną panoramę, a jest ona przecież niepowtarzalna).

Jeśli chodzi o Twoje dywagacje odnośnie np. Sanoka, Krosna, to powiem Ci że choć mieszkam już ponad 15 lat w Rzeszowie, lubię to miasto i śledzę dokładnie jego rozwój....to pochodzę z Krosna i uwierz mi, że znaczna część rodowitych krośnian wybierze do życia spokojne, małe, schludne miasteczko jakim jest Krosno, niż większe, zabetonowane miasto, którym może stać się niedługo Rzeszów. Nie każdy lubi życie w większym mieście !
Kompleksy to możesz mieć co najwyżej Ty, bo mocno jarasz się inwestycją, sugerując się chyba tylko i wyłącznie wysokością tych budynków. Architektura ciężka, bez polotu. Zobaczymy jak będzie z materiałami, bo sąsiednia wieża Capital wyszła jak wyszła....tj. jakby tam stała od 1999 r. :D
Awatar użytkownika
Ełzi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 27 lip 2019, 19:38

Postautor: Fuszer » 31 sie 2020, 20:15

w punkt
Fuszer
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 08 sty 2020, 21:45

Postautor: flyRZE » 31 sie 2020, 20:35

Inwestycja razem z CT i pewnie kilkoma innymi, które tam powstaną ma szansę stworzyć nowe centrum miasta i będzie tam jak najbardziej pasowała. Wysokie budynki nie będą rozrzucone tylko skoncentrowane w jednym miejscu. Szczególnie dobrze to wygląda jak wjeżdżamy na most Zamkowy od strony centrum. Każdy może mieć inną opinię i przekonanie i niech tak zostanie. Mam tylko nadzieję, że przestrzeń publiczna zostanie w najbliższych latach zrewitalizowana, cały brzeg rzeki, na prawdę trzeba to zmienić.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: flyRZE » 31 sie 2020, 20:39

Ełzi pisze:hmm.....nie jestem zwolennikiem tej inwestycji, bo moim zdaniem jest trochę "przestrzelona". Sądzę, że wysokość wyższej wierzy nie powinna przekraczać 120 m, żeby to jakoś schludnie wyglądało. Nie jestem więc do końca zwolennikiem olszynek, a nie należę do żadnej z grup którą podałeś, w moim przekonaniu w bardzo subiektywnym i ślepo patriotycznym rankingu.
Naruszanie ego mieszkańców z Krakowa rozśmieszyło mnie najbardziej. W Krk takie inwestycje byłyby raczej mocno linczowane (miasto, które chyba jako jedno z niewielu stara się zachować swoją historyczną panoramę, a jest ona przecież niepowtarzalna).

Jeśli chodzi o Twoje dywagacje odnośnie np. Sanoka, Krosna, to powiem Ci że choć mieszkam już ponad 15 lat w Rzeszowie, lubię to miasto i śledzę dokładnie jego rozwój....to pochodzę z Krosna i uwierz mi, że znaczna część rodowitych krośnian wybierze do życia spokojne, małe, schludne miasteczko jakim jest Krosno, niż większe, zabetonowane miasto, którym może stać się niedługo Rzeszów. Nie każdy lubi życie w większym mieście !
Kompleksy to możesz mieć co najwyżej Ty, bo mocno jarasz się inwestycją, sugerując się chyba tylko i wyłącznie wysokością tych budynków. Architektura ciężka, bez polotu. Zobaczymy jak będzie z materiałami, bo sąsiednia wieża Capital wyszła jak wyszła....tj. jakby tam stała od 1999 r. :D

Budynek ma mieć właśnie 120 metrów, reszta to iglica.
flyRZE
Maniak
Maniak

Postautor: rzepuncja » 31 sie 2020, 20:51

Budynek ma mieć właśnie 120 metrów, reszta to iglica.

Iglica ma mieć 40 metrów?? :shock:
rzepuncja
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 22 lip 2014, 17:18

Postautor: flyRZE » 31 sie 2020, 21:44

Ok koryguje, dokładna wysokość to 138,25 metrów, z iglica 161.
Niższa wieża 78 metrów.
flyRZE
Maniak
Maniak

Postautor: strit000 » 01 wrz 2020, 0:18

Ełzi pisze:hmm.....nie jestem zwolennikiem tej inwestycji, bo moim zdaniem jest trochę "przestrzelona". Sądzę, że wysokość wyższej wierzy nie powinna przekraczać 120 m, żeby to jakoś schludnie wyglądało. Nie jestem więc do końca zwolennikiem olszynek, a nie należę do żadnej z grup którą podałeś, w moim przekonaniu w bardzo subiektywnym i ślepo patriotycznym rankingu.

Miasteczko Krosno nie jest schludne niestety.
Rodowici Krośnianie jak to mówisz niech tam mieszkają. Ale duża część ich dzieci wyjeżdża nie tylko do Rzeszowa ale i za granice naszego kraju. I jakoś nie przeszkadza im mieszkanie w baaardzo niekorzystnych warunkach.
strit000
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 06 kwie 2017, 16:07

Postautor: Hawk » 01 wrz 2020, 8:52

Do Ełzi:
Znam lepiej tereny Krosna niż Ci się wydaje. I tak jak powiedział jeden z uczestników forum, dzieci osób mieszkających w Krośnie jakoś nie mają problemu z wyprowadzką do większych miast. Drugi argument też jest trafiony w punkt, Krosno jest brudne, zarośnięte chaszczami i ma dziurawe drogi, a o rondach w Krośnie powinni skecz kabaretowy nagrać.
Co do Krakowa to pomyśl czy tam ludzie nie mają kasy i nie chcą budować wieżowców jeżeli działki są takie drogie. Ja myślę że chcą, a to że one tam nie powstaną jest spowodowane głównie dwoma czynnikami:
1) Lotnisko ma taki kierunek nalotu że dyskwalifikuje całą lewobrzeżną część miasta aby powstało tam coś większego,
2) Prawa część miasta jest nie dawno włączona a sam Kraków nie domkną jeszcze obwodnicy i jest zakorkowany, tak więc dopóki się nie udrożni dopóty nie dostanie pozwolenia na wieżowce w części prawobrzeżnej.
Hawk
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 23 maja 2019, 9:55

Postautor: Ełzi » 01 wrz 2020, 14:56

Hawk, skecz kabaretowy niech nagrają, ale np. o tym, że chcą budować ogromny most w Rzeszowie na terenach natura 2000.
Twój lokalny patriotyzm mnie poraża i przeraża. Nie będę wchodził w dyskusje na temat Krosna, Sanoka, bo jak pisałem nie wszyscy chcą żyć w wielkim mieście. Ja osobiście znam wiele osób, które właśnie tam zostały i nie narzekają. Może niektórzy wolą chaszcze od betonowych kloców gdzie popadnie.

Jeśli chodzi o Olszynki, uważam że "wysokie" nie znaczy dobre. Obok mamy Filharmonię, niedaleko Rynek, Zamek Lubomirskich. I tu są moje wątpliwości odnośnie estetyki. Dla przykładu w Poznaniu dało się zrobić estetycznie obok starówki. Wprawdzie budynki Andersia Tower i podobne mają swoje lata, ale nie psują otoczenia. Powstająca Silver Tower też w mojej opinii będzie ładnie się prezentować. Fakt, że ze względu na bliskość tamtejszego portu lotniczego wyżej nie budują, ale to akurat na +.

Co do Olszynek, ja mam tylko nadzieję, że w końcu developer nie poskąpi na dobrym wykończeniu budynków.
Awatar użytkownika
Ełzi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 27 lip 2019, 19:38

Postautor: Hawk » 01 wrz 2020, 15:09

Widziałem z bliska wieżowiec Bałtyk i wieżami lub nie wygląd koszmarni, źle, upiornie i zepsuł całą panoramę miasta ;)
Hawk
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 23 maja 2019, 9:55

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa