[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe inwestycje mieszkaniowe będące obecnie w budowie na terenie Rzeszowa i okolic.

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe mieszkania Rzeszów i okolice

Postautor: Inwest » 18 maja 2024, 20:42

Opóźnienie niewątpliwie jest. Ale istotne aby jakość wykonania była właściwa bo jeżeli to będzie słabe to kicha całkowita. Zatem w sierpniu sprawdzanie w środku pionów ścian, kątów w pomieszczeniach i poziomu podłóg. Ciekawe jak wyjdzie. Wszystko w rękach wykonawcy.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: Ada » 19 maja 2024, 10:31

Kto ma sprawdzać budynki i dlaczego
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 01 gru 2023, 12:32

Postautor: Deimon » 19 maja 2024, 20:02

19.05.24
Deimon
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2024, 19:35

Postautor: Nikoś » 20 maja 2024, 10:50

Deimon pisze: Widzę plac budowy każdego dnia i wiem, że już po 17 nikogo tam nie ma. Ostatnia sobota to była pierwsza sobota w tym roku, kiedy pracowali na budowie, a weekend majowy oczywiście mieli wolny, co bardzo zaskakuje przy takim opóźnieniu.

A płaci ktoś za nadgodziny żeby pracować powyżej tego co w umowie ? to samo w weekendy. Nie to każdy odbębni swoje 8h i do domu :D
Ale zawsze można w czynie społecznym po pracy pomóc i nosić cegiełki na budowie :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: MarcinS » 20 maja 2024, 11:10

Dzień dobry

Jaki stan budowy jest widać, i niewiele możemy z tym tematem zrobić osobiście powiem, że ciężar z serca mi spadł gdy w ostatnich miesiącach ekipa wyszła z ziemi bo to coś już znaczy, dla przykładu polecam poczytać o resovia sky od dwóch lat wątpliwy deweloper dokonał wyłącznie wykopu odkrywkowego - ludzie naprawdę mają już "cieplutko".

Ale z całkiem innej beczki, chciałem was zapytać co każdy z was sądzi o projekcie osiedla, umiejscowieniu, plusach i minusach względem innych inwestycji w Rzeszowie, w mojej opinii na plus że osiedle jest blisko obwodnicy i można dość łatwo wyjechać z miasta czy dostać się na drugi koniec, ale mam obawy co do lini kolejowej która jest dość blisko - co o tym sądzicie ?

Czy macie uwagi co do samego standardu wykonania ? silikaty z których zbudowany jest blok są wg mnie dobrym materiałem ale muszą być dobrze zaizolowane.

chciałem was też zapytać o opinie na temat liftparków podczas podpisywania umowy deweloper nie był w stanie określić wysokość miesięcznego czynszu dla tego rozwiązania, z jednej strony fajnie, że można mieć w cenie 1 miejsca możliwość parkowania 2 aut ale z drugiej jest to dość uciążliwe - niektórzy deweloperzy rozwiązują to tak że winda liftparku jest zagłębiona i wtedy nie trzeba wyjeżdzać autem z dołu żeby dostać się do auta na górze podsyłam filmik z U2: https://www.youtube.com/watch?v=nK1_8TDfUqI

Ponadto co sądzicie o mieszkaniu na tym osiedlu od strony północnej - rozmawiałem ze znajomym który mieszka w wielkiej płycie i mówi że woli od strony północnej bo od południowej to masarka z temeraturami...

Pozdrowienia.
MarcinS
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: Deimon » 20 maja 2024, 11:32

Nikoś pisze:
Deimon pisze: Widzę plac budowy każdego dnia i wiem, że już po 17 nikogo tam nie ma. Ostatnia sobota to była pierwsza sobota w tym roku, kiedy pracowali na budowie, a weekend majowy oczywiście mieli wolny, co bardzo zaskakuje przy takim opóźnieniu.

A płaci ktoś za nadgodziny żeby pracować powyżej tego co w umowie ? to samo w weekendy. Nie to każdy odbębni swoje 8h i do domu :D
Ale zawsze można w czynie społecznym po pracy pomóc i nosić cegiełki na budowie :lol:

Ale jesteś odklejony, typie. Widząc ilość postów na tym forum, jesteś spoceńcem szukającym jakiejś atencji... Tylko raz ci odpiszę, bo szkoda na ciebie tracić czas. Jakoś nie widziałem problemu z pracą po godzinie 18, jak się budowały apartamenty zamkowe, i tak samo jeśli chodzi o pracę w sobotę. Mają ponad 3 miesiące opóźnienia, więc każdy dzień jest istotny, jeśli chodzi o niepowiększanie opóźnienia. I wcale nie chodzi mi o pracę ponad 8 godzin, tylko o tzw. 2 zmiany, bo jednak House Partner nie jest bardzo małą firmą i jakieś zaplecze pracowników posiadają. Zaczynają o 6 i kończą ok. 17, więc to nie jest 8 godzin. Ale jesteś typowym Polaczkiem – nie wiem, ale się wypowiem, żeby zrobić jakąś burzę...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2024, 14:34 przez Deimon, łącznie zmieniany 1 raz
Deimon
Bywalec
Bywalec

Postautor: Deimon » 20 maja 2024, 12:18

MarcinS pisze:Ale z całkiem innej beczki, chciałem was zapytać co każdy z was sądzi o projekcie osiedla, umiejscowieniu, plusach i minusach względem innych inwestycji w Rzeszowie, w mojej opinii na plus że osiedle jest blisko obwodnicy i można dość łatwo wyjechać z miasta czy dostać się na drugi koniec, ale mam obawy co do lini kolejowej która jest dość blisko - co o tym sądzicie ?

chciałem was też zapytać o opinie na temat liftparków podczas podpisywania umowy deweloper nie był w stanie określić wysokość miesięcznego czynszu dla tego rozwiązania, z jednej strony fajnie, że można mieć w cenie 1 miejsca możliwość parkowania 2 aut ale z drugiej jest to dość uciążliwe - niektórzy deweloperzy rozwiązują to tak że winda liftparku jest za
głębiona i wtedy nie trzeba wyjeżdzać autem z dołu żeby dostać się do auta na górze

Ponadto co sądzicie o mieszkaniu na tym osiedlu od strony północnej - rozmawiałem ze znajomym który mieszka w wielkiej płycie i mówi że woli od strony północnej bo od południowej to masarka z temeraturami...

Jeśli chodzi o umiejscowienie, to mnie delikatnie rozczarowuje wjazd z tego osiedla do miasta. Tzn. jest możliwość wjazdu z ul. Przemysłowej, gdzie zazwyczaj jest jednak korek do świateł. Kolejnym wyjazdem jest wąski przejazd ul. Zawiszy Czarnego (gdyby ta ulica była dwupasmowa, byłaby świetnym wyjazdem) oraz ul. Podgórska obok stacji Watkem. Ale to mało istotne, po prostu takie moje spostrzeżenie – dla kogoś wcale to nie musi być uciążliwe.Jeżeli chodzi o linię kolejową, to też miałem takie obawy, że może być uciążliwa. Jednak mieszkam na Architektów ponad 3 miesiące i przestałem już zauważać, że jest ta linia kolejowa. Słychać klakson, ale nie jest to uciążliwe, a przy zamkniętych oknach jest mało słyszalne.

W mojej opinii liftparki są dla osób, które mają dwa samochody, ale tylko jednym poruszają się na co dzień. Trzeba też pamiętać, że jest to podnośnik, który ogranicza swobodę otwierania drzwi. Podczas rozmów z deweloperem wynikło, że miesięczny koszt utrzymania tego miejsca będzie wynosił ok. 150 zł. Nie do końca jest to dwa miejsca w cenie jednego, ponieważ kosztuje ono 10 tys. więcej (pojedyncze 35 tys., podwójne 45 tys.)Zimą też może być ciekawie topniejący śnieg będzie spływać na auta poniżej. Patrząc na wysokość garażu, to bardziej taki podnośnik.

A strona, od której wybiera się mieszkanie, to już raczej kwestia indywidualnych preferencji.
Deimon
Bywalec
Bywalec

Postautor: Deimon » 20 maja 2024, 12:39

Ada pisze:Kto ma sprawdzać budynki i dlaczego

Bloki po skończonej budowie sprawdzane są przez różne instytucje i osoby, aby upewnić się, że budynek spełnia wszystkie normy prawne, techniczne i bezpieczeństwa. Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego sprawdza zgodność wykonania budynku z zatwierdzonym projektem budowlanym oraz przepisami prawa budowlanego. Inspektorat ten przeprowadza również odbiory techniczne, aby upewnić się, że budynek jest bezpieczny i gotowy do użytkowania.
Deimon
Bywalec
Bywalec

Postautor: Ada » 20 maja 2024, 16:39

Czyli jeśli pomiary są przewidziane na sierpień to budynek powinien być w stanie surowym 8 kondygnacj w trzy miesiące to raczej niemożliwe
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 01 gru 2023, 12:32

Postautor: Nikoś » 20 maja 2024, 18:17

Deimon pisze: Jakoś nie widziałem problemu z pracą po godzinie 18, jak się budowały apartamenty zamkowe, i tak samo jeśli chodzi o pracę w sobotę. Mają ponad 3 miesiące opóźnienia, więc każdy dzień jest istotny, jeśli chodzi o niepowiększanie opóźnienia. I wcale nie chodzi mi o pracę ponad 8 godzin, tylko o tzw. 2 zmiany, bo jednak House Partner nie jest bardzo małą firmą i jakieś zaplecze pracowników posiadają. Zaczynają o 6 i kończą ok. 17, więc to nie jest 8 godzin. Ale jesteś typowym Polaczkiem – nie wiem, ale się wypowiem, żeby zrobić jakąś burzę...

To ci odpisze tak byś zrozumiał - trzeba było kupić mieszkanie tam gdzie budują 24/7 a nie wylewać żale na forum. Pytaj się dewelopera czemu ma taki a nie inny grafik pracy
A twój post to typowy post "na janusza" ze zapłaciłem i mam mieć :lol:
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa