[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 181m - 41p (ApKlan)

Postautor: WoJa » 04 gru 2023, 18:53

peter pisze:Co do wysokości nie ma potwierdzonych informacji, projekt w pierwszej wersji miał mieć 161m w wersji którą jest obecnie wybudowana czyli ponadprogramowe 5pieter to pewnie 181m natomiast chłodzą plotki że inwestor rozmawia z projektantem o podwyższeniu budynku łącznie z iglicą do 213 metrów :)

Będzie 158m do dachu i 213 z iglicą. Czy te 55m różnicy to będzie sama iglica, czy coś bardziej "wyrafinowanego" to się okaże.
WJ
WoJa
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 gru 2016, 12:05

Postautor: PanKrzychu » 04 gru 2023, 19:53

Patryk M pisze:czekałem jak rozwiążą to na west

West? To N/W nie jest od niższy/wyższy? :D

Nie wiem na czym ostatecznie się skończy. Ale Jak dorobiłem w paincie te 4 piętra, o których na początku była mowa, to moim zdaniem budynek wyglądał lepiej niż w oryginalnych wizualizacjach :)
PanKrzychu
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Patryk M » 04 gru 2023, 20:06

West - chodzi o stronę zachodnią od filharmonii wieży W. Czasami mieszamy/am nazwami ;)

I tak trzymać PanKrzychu :)
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Piotr O. » 05 gru 2023, 0:22

Iglica, może mieć nawet...
"Varso Tower to zlokalizowany w centrum Warszawy 53-piętrowy wieżowiec zaprojektowany przez pracownię Foster + Partners o powierzchni 70 000 mkw. Obiekt mierzy 230 m do poziomu najwyższego tarasu, a wraz z iglicą aż 310 m i jest obecnie najwyższym pod względem wysokości architektonicznej budynkiem w Unii Europejskiej."
https://obiektykomercyjne.muratorplus.pl/inwestycje/varso-tower-najwyzszy-wiezowiec-w-centrum-warszawa-polska-zdjecia-aa-gfWM-EVwk-acJV.html
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: Patryk M » 05 gru 2023, 11:28

WoJa pisze: Będzie 158m do dachu i 213 z iglicą. Czy te 55m różnicy to będzie sama iglica, czy coś bardziej "wyrafinowanego" to się okaże.

Jakoś tak odnośnie wysokości zabudowy, o ile nie mam sklerozy :) bo to sprzed roku, to miało być 158,5 m.

Nie piszę, że będzie ta iglica o takiej czy innej konstrukcji i wysokości. Jestem z daleka od tego ;)
Ale tak opcjonalnie skoro piszecie o niej, to niezależnie od tego co powyżej.
Jeśli ma być, to wg mnie powinna być kotwiona od zachodniej, w przedłużeniu konstrukcyjnym szachtu.

Jak to na laba4, patrząc z okna na Wolffa co porabia na W? Wczoraj betonowali słupy i ściany 41P, Wolff zblocze na max pod wysięgnikiem ale na norma zawiesiach od kosza.
Dzisiaj obraca na górze z szalunkami; wychodzi na dalszy ciąg szalowania ścian od S/E i trzonu kom.
Być może na koniec tygodnia podciągną do góry osłony od tych stron.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Patryk M » 08 gru 2023, 14:43

Patrząc od środy z okna na Wolffa, działają od strony S i narożnika z E oraz w trzonie kom. i od W.
w środę szalowali i betonowali do późnego wieczora;
w czwartek obracali z szalunkami, po południu też betonowanie;
w piątek ciąg dalszy demontażu / szalowania i od ok. 13.00 betonowanie; też w narożniku E/N;

snapshot.jpg
snapshot.jpg (169.14 KiB) Przeglądany 1277 razy

https://olszynkipark.pl/kamery-online/
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: ArekDomin » 09 gru 2023, 13:50

Nie udzielam sie juz na forum, ale zrobię wyjątek. Nie mieści mi się w głowie, że w kraju należącym do UE, w kraju europejskim było możliwe zrobienie czegoś takiego. Postawienie budynku który widać z każdego punktu na starym mieście (tak, mało imponującym starym mieście, ale mimo wszystko warto było je chronić), nawet z rynku, zniszczona panorama na zamek, sam budynek będący już na etapie projektu koszmarkiem (co nawet zauważali autorzy kanału na YouTube albo ludzie z innych miast mających nieco lepszy gust na SSC). Budynek o kuriozalnym kształcie, przez który miasto będzie jeszcze większym pośmiewiskiem (bo jednej waginalnej konstrukcji było za mało, w niektórych miejscach w necie już mają bekę z Rzeszowa). I jakby tego było mało okazuje się ze można go sobie podnosić bez końca, jeszcze bardziej zaburzając ten budynek. Jakim cudem to jest zgodne z prawem, czy nie obowiązują w tym mieście żadne plany, limity? Tyle razy Fijołek mówił że nie będzie już można budować w mieście byle czego. Wrocław też ma swój koszmarek Sky Tower, ale jego przynajmniej nie widać z każdego punktu na starym mieście.

Niestety ale Rzeszów zmarnował swoją szansę. Można było wykorzystać niesamowity boom budowlany i zbudować to miasto na nowo, ładne nowoczesne europejskie miasto. Zamiast tego mamy 200-metrowe wieżowce bez ładu i składu, sąsiadujące z piętrowymi kamienicami i bazarami. Czytałem sporo opinii o tym budynku i ogólnie o tym co odwalono w Rzeszowie od ludzi z innych miast i wiecie co się najczęściej powtarza? Że to jak zabudowano Rzeszów jest wyrazem podkarpackiej mentalności - prowincji, braku zrozumienia czym jest miasto, upodobania do chaosu. I tak właśnie jest. Przez lata śledziłem co się dzieje w Rzeszowie, co się buduje, nieraz narzekałem na różne inwestycje ale nie wierzyłem w to że jeden budynek zniszczy miasto na skalę niespotykaną już nawet nie w wymiarze polskim ale europejskim. Wczoraj byłem na rynku i po prostu zabrakło mi słów.
ArekDomin
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 maja 2019, 21:18

Postautor: Patryk M » 09 gru 2023, 15:23

Mimo soboty do 10.30 obracali z szalunkami, ściągali je też na dół;

Jakiś czas temu, bo ktoś krytykował tempo prac pisałem, że na jeden żuraw i taką metodologię wznoszenia jaką obrali, "specyfikę konstrukcji", też możliwości technologiczne, nie za wiele da się przyśpieszyć.
Ale gdyby na dwa Wilki, to może byłoby już po robocie? Ale to tak weekendowo ;)

https://www.instagram.com/reel/CzfxPceu ... BiNWFlZA==
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: konradp » 10 gru 2023, 4:02

ArekDomin pisze:Że to jak zabudowano Rzeszów jest wyrazem podkarpackiej mentalności - prowincji, braku zrozumienia czym jest miasto, upodobania do chaosu

Jakie to zabawne, bo o Amerykanach to samo pisali. Portugalczycy nabijają się z Hiszpanów a ci ich w zamian traktują z pogardą.
Niemcy pogardzają Osties czyli ludźmi ze wschodnich landów, za to, że mają rzekomo gorszą mentalność(od tej lepszej hehe zachodniej) i, że to zawsze wychodzi, że w sumie to genetyczne już. U nas miasto pogardza wsią a Podkarpacie jest ciemnogrodem w oczach reszty Polski. I ten tekst który cytowałeś powie ci największy żul z Warszawy i dobrze się będzie czuł, bo przynajmniej nie jest z tego zacofanego Podkarpacia bo wiadomo hehehe.
Zdradzę Ci sekret, że osoby które pletą takie kocopoły o zbiorowej świadomości jakiejś ludności same mają ze sobą jakieś problemy i głębokie kompleksy tylko wobec innych grup. Oni tak muszą. Więc nie warto wchodzić w taką interakcję ani tym bardziej dawać im wiarę.
Co do tekstu jak to w PL która jest w "łuni" jest możliwe takie "bezprawie" to zauważam syndrom emigranta xD. Takie zachłyśnięcie się estetyką i nagromadzeniem kapitału który był budowany przez wieki, bardzo często polegającym na drenażu kolonialnym. Jak się porówna to do Rzeszowa to naprawdę rzeczywiście, niektórzy klękają przed tą namacalną różnicą, że szukają winy w cechach ludzi mieszkających na danym terenie a później to już prosta droga do "autoksenofobi" czyli ojkofobii. A ksenofobia to niedobra jest. I jak jesteś zdziwiony, jak to w PL akie rzeczy mają miejsce a w łuni to tylko mądre ludzie som to chyba nigdy nie byłeś w Paryżu i nie wiesz co tam stoi xD. Nie buduj kompleksów.
A jak jesteś zdziwiony jakim prawem deweloper podwyższa o kolejne piętra to odsyłam do nauki przepisów. Taka histeria w momencie gdy budynek stoi to jest nawet już nie śmieszne a żałosne. Gdzie byłeś jak wydawano WZ? Protestowałeś przed ratuszem? Teraz jesteś zdziwiony? I właśnie przez takich histerycznych laików dewy i ci którzy chcą utrwalać chaos przestrzenny mają łatwe okoliczności do zbijania argumentów. Pan deweloper ładnie na spokojnie ci wytłumaczy że ma wszystko zgodnie z prawem, na papierkua ty jesteś oszołomem który macha łapami jak już budynek stoi. Następnie machający łapami będzie mogł być obywatelem drugiej kategorii na emigracji i ZNOWU później powrócić,histeryzować zamiast spojrzeć realnie na istniejący problem i zastanawiać się jak to zmienić/realnie działać na rzecz zmiany. Pobiadolimy postękamy i potem pojedziemy na "zachód" potwierdzić sobie, że no w PL to matoły jednak ( ale oczywiście nie ten który to mówi xD) i nic z tym nie zrobi.

I ostanie spostrzeżenie. Jeśli uważasz, że miasto to tylko estetyka budynkówi ich kubatura to jedynie co pozostaje to załamać ręce. Zapewniam cię, że gdyby zamiast "ollszynek" był kwartał zabudowy toccale nie sprawiłoby, że miasto stałoby się bardziej europejskie. To jest jakieś myślenie z poprzedniej epoki ale co ja ci będę kompilował ze 40 książek naraz.

Zanim przypuścisz atak to oznajmiam ci nie byłem zwolennikiem tego budynku. Ale w sumie projekt mam w pompce. Nie byłem zwolennikiem wydania wz na tak wielki I wysoki projekt. To patologia.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: ArekDomin » 10 gru 2023, 10:55

Nie trafiłeś bo nigdy nie byłem na emigracji a mój najdłuższy pobyt za granicą trwał tydzień. Ale byłem w ponad 20 krajach europejskich i nie znam miasta w którym postawiono coś takiego. Nie znam miasta w którym idziesz na rynek lub jego odpowiednik i widzisz z niego wieżowiec. Zresztą nie trzeba szukać daleko - pokaż mi miasto w Polsce w którym idziesz na rynek i klimat starego miasta zaburza ci z tego rynku wieżowiec. Nie ma takiego miasta. Dla mnie w tej inwestycji najbardziej niepojęte jest zniszczenie rynku. Bo mimo tej całej patologii dotąd było tak że szedles na rynek i widziałeś kamieniczki, ratusz, wieżę kościoła farnego. A teraz widzisz jeszcze wieżowiec. Jak budowano Capital Towers to kazano budować tak by nie zaburzało panoramy na zamek. A teraz Idziesz na Kraszewskiego gdzie była fajna panorama na zamek a teraz za zamkiem widać wieżowiec. I tak można po kolei wymieniać wszystkie ulice. Jeden budynek zniszczył panoramę całego starego miasta. W dodatku budynek paskudny, wyglądający jak żywcem wyjęty z lat 90, o kształcie który już w internecie budzi śmieszne skojarzenia.
ArekDomin
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 17 maja 2019, 21:18

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa