[ul. Wieniawskiego] Osiedle Wieniawskiego (Apklan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Wieniawskiego] Osiedle Wieniawskiego (Apklan)

Postautor: Bogdan10 » 22 paź 2023, 14:44

Gdzie te drzewa ? ( może te orzechy na ogródkach działkowych .. ? ) Spokojne osiedle bo nikt nie mieszka a wrażenia są oczywiście wystarczy zobaczyć jakość oddawanych mieszkań. Blok A2 nie ma pozwolenia na użytkowanie i nie wiadomo kiedy będzie . Deweloper ,,męczy'' się oczywiście nie śpiesząc sią tradycyjnie z kolejna inwestycją budynkiem B.
Dojazd do nowych bloków także super, zobaczymy co się będzie działo z wyjazdem w kierunku Wieniawskiego jak mieszkańcy ,, kiedyś '' wprowadzą się do nowych bloków. O nowej drodze cisza a deweloper wcale nie jest drogą zainteresowany !
Tylko ludzie mili ale wszystko do czasu.
Bogdan10
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 sty 2023, 17:24

Postautor: niewierze » 22 paź 2023, 16:50

Drzewa? Te wycięte przy ciasnym wjeździe na górny parking? Przecież tutaj deweloper wyznaje zasady wielkiego mistrza Tadka Dewelopera zalać wszystko betonem.

Za chwilę okaże się, że skończy się 2 letnim opóźnieniem w oddaniu mieszkań, bo wszystko póki co na to wskazuje.

Przede wszystkim trzeba powiedzieć prawdzie w oczy i nawet stan wykończenia mieszkań nie jest adekwatny do ceny za metr. Tynki są odparzone, instalacje elektryczne i wodne są tragicznie wykonane i trzeba je poprawiać. Okna mają uszkodzone uszczelki, krzywe ramy, metraż lokali się nie zgadza i tak można wymieniać i wymieniać.

Tylko dziwię że jednemu bo masa ludzi zaczęła wykańczać mieszkania bez pozwolenia na użytkowanie czy im nie szkoda własnych pieniędzy.
Pyk, pyk, pyk, jako tako i fajrant
Awatar użytkownika
niewierze
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 21 lip 2022, 21:38

Postautor: Witek_0000 » 25 paź 2023, 8:39

Były fajne drzewa, ale na działce obok, gdzie stoi budynek gospodarczy. Właściciel wyciął we wrześniu, widziałem raz jak byłem na budowie. Nie wiem dlaczego, może sprzedaje "posiadłość" deweloperowi. Dla mnie też dużą wartością tego osiedla jest spokój i cisza. Jeśli wybudują tą drogę obok bloków do Wieniawskiego a dalej do obwodnicy to będzie lokalizacja stosunkowo blisko centrum a z dala od dużego/głośnego ruchu.

Oczywiście zaraz ktoś napisze, że wybudują kolejne bloki i znajdzie same negatywy. Jeśli piszecie o wadach technicznych, usterkach to chciałbym widzieć zdjęcia - jak piszecie to musieliście widzieć, trzeba było zrobić fotkę. Jeśli chodzi o środek to zaglądnąłem na klatkę w budynku A, wydawało mi się ok. Od zewnątrz też to wygląda przyzwoicie tzn. elewacja, okna, chodniki - nawet bym powiedział, że niedużym kosztem fajnie to wyszło bo budynki są ładne, z tymi dużymi oknami fajny pomysł. W środku by była taka katastrofa?

Jasne, to kiedy wybudują tą drogę dojazdową i to kiedy pozwolenia na użytkowanie bloków będą, to trochę niepokoi.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 24 mar 2015, 14:02

Postautor: Jastrząb » 05 lis 2023, 20:20

niewierze pisze:Tylko dziwię że jednemu bo masa ludzi zaczęła wykańczać mieszkania bez pozwolenia na użytkowanie czy im nie szkoda własnych pieniędzy.

A wiadomo co jest powodem braku pozwolenia na użytkowanie? Bo sam proces uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie nie powinien trwać przesadnie długo, jeżeli wszystko byłoby w porządku - jeśli odpowiednie dokumenty i wnioski zostały złożone.
Jastrząb
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 mar 2021, 12:47

Postautor: Witek_0000 » 06 lis 2023, 9:59

To są raczej urzędowe problemy, że uzyskiwanie pozwoleń trwa tak długo. Nawet teraz wyświetla się tu reklama Harbexu z hasłem "Pozwolenie na użytkowanie", więc domyślam się, że jest to wartość na rynku, którą nie wszyscy mogą łatwo i szybko mieć. Możliwe, że dany deweloper też mógłby zrobić więcej, żeby pozwolenia szybciej uzyskać, więc nikogo tu nie bronię.

Swoją drogą sytuacja jest bardzo dziwna, że na rynku mieszkań pierwotnych występuje coś takiego. Każdy rząd sprawę budowy mieszkań traktuje priorytetowo, bo młodzi potrzebują mieszkań itd. a tu mamy sytuację, że stoją wybudowane bloki i przez biurokrację nie można się urządzać i wprowadzać. Jakby to była komuna i by brakowało cementu, pustaków czy czegoś tam to by można zrozumieć, ale mamy niedobór podstawowych rzeczy z takich głupich powodów.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: krzysiekmazur » 07 lis 2023, 17:47

Problemem są przede wszystkim kombinacje których dopuszczają się inwestorzy, lawirowanie na granicy prawa, nieudokumentowane zmiany na budowie w stosunku do projektu, braki w pozwoleniach i uzgodnieniach.
A urząd jak ma możliwość to się przyczepi i użytkowania nie da bo nikt nie będzie brał na siebie odpowiedzialności za wały dewelopera.
http://www.krzysztof-arch.pl/

"Make no little plans they have no magic to stir men's blood" - Daniel Burnham
krzysiekmazur
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 20 gru 2014, 11:41

Postautor: www » 08 lis 2023, 19:43

Czy był już odbiór budynku A1? Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w B2 ale nie wiem czy dalej Apklan nie przygra w chu... bo widzę że niektórzy tu już rok czekają na swoje mieszkanie. Wiecie może czy przyłączyli już Gaz i prąd do budynku B1? bo coś słyszałem że z gazem jest problem? czy to prawda?
Świeżak

Na forum od: 08 lis 2023, 19:34

Postautor: Witek_0000 » 13 lis 2023, 9:55

Z tego co ja widzę po tym jak idzie budowa a co mówi sprzedawca z Apklan to są to 2 różne sprawy. Moim zdaniem koniec budowy to wiosna przyszłego roku, przekazanie mieszkań wrzesień, październik przyszłego roku z uwagi na przyłącza mediów, pozwolenia na użytkowanie itd. Nie mówię, że coś nie idzie po ich myśli, tylko po prostu mają w***bane. Jedno mówią sprzedając a budowa, pozwolenia idą swoim tokiem i zwalą winę na jakieś okoliczności, które im nie pozwoliły wykonać w zakładanym terminie. Chciałbym się mylić, ale patrząc na tempo budowy i ogólny problem z uzyskiwaniem pozwoleń na użytkowanie przez deweloperów terminy, które podają są nierealne.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: nowaa » 15 lis 2023, 22:26

Cześć,
podobno Straż Pożarna nie odebrała i z tego co powiedział mi inżynier na budowie - jest problem z bodajże oddymianiem klatki schodowej i wina leży po stronie projektanta. W każdym razie Wykonawca czeka na informację od projektanta, jakie rozwiązanie należy zastosować.
Dopóki nie będzie zielonego światła od PSP nie mogą złożyć wniosku o PnU. Wykonawcy też zależy na tym, żeby je uzyskać, bo to kamień milowy przy fakturowaniu i nie mogą wnioskować o pozostałą część wynagrodzenia za wykonanie prac.
Cyrk na kółkach...
nowaa
Świeżak

Na forum od: 26 lis 2022, 12:40

Postautor: Witek_0000 » 16 lis 2023, 12:21

Aha czyli problem jest konkretny a nie taki, że urzędy nie dają pozwoleń, bo nie chcą. To już jakaś informacja.
Lepiej jak błędy projektowe są wychwycone wcześniej, bo potem jak już lokal jest użytkowany jest trudniej naprawić i takie sprawy się ciągną długo.
Z drugiej strony nie dziwię się ludziom, którzy czekają już tak długo, że tracą cierpliwość.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa