Nowy Prezydent Rzeszowa - Konrad Fijołek 2021-29

Opinie, komentarze, propozycje, sugestie dotyczące Rzeszowa.

Re: Nowy Prezydent Rzeszowa

Postautor: konradp » 27 paź 2023, 22:39

Pfffff ale bredzisz. Wcale nie ma takich wymagań czego przykładem są o wiele mniejsze miasta które już dostały tytuł ESK.
Utożsamianie kultury tylko z architekturą i ładem przestrzennym - dobre sobie.

Punkt 15. Mnie rozczulił. Tobie się wydaje, że o tym będą w tv na zachodzie opowiadać ? Tutaj tylko chodzi otovaby miasto dostało kasę na wydarzenia i pod jego protekstem dalej ciągnąć kasę z ministerstwa.
Wybór miast jest ustawiony a Prezydent KF pewnie myślał, że liczy się prezentacja hahahaah.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: flyRZE » 27 paź 2023, 23:54

Nie zmienia to faktu, że Rzeszów ani urbanistycznie, ani architektonicznie nie jest w tej grupie lepszy czy wyjątkowy, raczej mocno odstaje, jedynie Kołobrzeg nie wiem z jakiej paki się tam znalazł. W Rzeszowie nie ma też przestrzeni gdzie tę kulturę można by prezentować. Najpierw się zrewitalizujmy, wybudujmy to co w planach i za parę lat startujemy. Już raz ktoś najpierw wybrał hasło stolica innowacji, tak więc nie nazywajmy się stolicą kultury bez tejże Kultury przez duże K.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: littlemonster00 » 27 paź 2023, 23:57

Ciekawi mnie Kołobrzeg. W sumie nieduże, ale turystyczne miasto.
Też nie ma co być ignorantem, Polska poszła do przodu, a w Rzeszowie jest taki syf, że potrzeba lat na zmianę mentalności, a potem lat na posprzątanie tego.
Kultura nie istnieje i nie istniała nigdy (a propos przywoływania Ferenca), żadnego dużego muzeum z prawdziwego zdarzenia, starówka w bardzo słabym stanie, komunikacja miejska to też ponury żart, chyba że te okrężne linie to miałaby być atrakcja :| może w 2040…
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: bystry » 28 paź 2023, 8:56

konradp pisze:Pfffff ale bredzisz. Wcale nie ma takich wymagań czego przykładem są o wiele mniejsze miasta które już dostały tytuł ESK.
Utożsamianie kultury tylko z architekturą i ładem przestrzennym - dobre sobie.

Punkt 15. Mnie rozczulił. Tobie się wydaje, że o tym będą w tv na zachodzie opowiadać ? Tutaj tylko chodzi otovaby miasto dostało kasę na wydarzenia i pod jego protekstem dalej ciągnąć kasę z ministerstwa.
Wybór miast jest ustawiony a Prezydent KF pewnie myślał, że liczy się prezentacja hahahaah.

Bredzisz to Ty. Co chciałbyś prezentować? Czym byś się chciał pochwalić w takim wydarzeniu? Gdzie byś gości zaprosił? Obawiam się, że na ten moment w skali Europy to jesteśmy małym miasteczkiem. Bardzo bym chciał, żeby było inaczej ale od kilku lat jest taki marazm, że praktycznie nic się nie dzieję w kwestii inwestycji i wydarzeń, które zmienią oblicze tego miasta.

A architekturę i ład przestrzenny dodałem jako jeden z punktów bo gdyby goście ten obskurny, żałosny dworzec PKS zobaczyli, albą tą szopę, którą się teraz stawia na ul. Krętej w ścisłym centrum to by się za głowę złapali i wyszła by europejska stolica kiczu a nie kultury.
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: Grzegorz44 » 28 paź 2023, 10:52

Oddamy dla porządku głos samemu KF, który zapowiedział kontynuację wszystkich zaplanowanych działań kulturalnych miasta.

- Przygotowania aplikacji do tytułu Europejskiej Stolicy Kultury wiele zmieniły w naszym mieście. Zrobiliśmy badania rozwoju publiczności, mamy strategię rozwoju kultury, wiemy czego oczekuje świat kultury i mieszkańcy. Cieszymy się, że tymi staraniami daliśmy wyraźny sygnał do mieszkańców, że kultura jest jednym ze strategicznych filarów dla miasta. Idziemy dalej! – powiedział Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa.
Grzegorz44
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 16 maja 2017, 18:33

Postautor: Nikoś » 28 paź 2023, 11:11

Tylko że od lat nic nie zmienia się w obszarze tzw kultury. Jakiś tam festiwal polonijny to obecnie nic, zero poważnych imprez.
Jednak miasto nie ma nawet porządnej hali/ obiektu gdzie mogły by się odbywać koncerty/ festiwale itd. lata zaniedbań bo wolano włączać kolejne hektary łak i pastwisk a nie rozwijac miasta w strefie kultury
Miasto dostała cała kolekcje do tzw. muzeum dobranocek które zostało potraktowane jako dodatek. Gdzieś tam upchniete i dobra jest, galeria fotografii Janusza tez w magazynie.
A za to była zapowiedz ze Zamek będzie pełnił nową role instytucji kultury - ale w tym czasie stracono lata na szukanie gdzie postawić. Bo uwierzono na słowo że na Dołowej się nie da - a jednak się da.
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: konradp » 28 paź 2023, 11:59

bystry pisze:
konradp pisze:
Bredzisz to Ty. Co chciałbyś prezentować? Czym byś się chciał pochwalić w takim wydarzeniu? Gdzie byś gości zaprosił? Obawiam się, że na ten moment w skali Europy to jesteśmy małym miasteczkiem. Bardzo bym chciał, żeby było inaczej ale od kilku lat jest taki marazm, że praktycznie nic się nie dzieję w kwestii inwestycji i wydarzeń, które zmienią oblicze tego miasta.

A architekturę i ład przestrzenny dodałem jako jeden z punktów bo gdyby goście ten obskurny, żałosny dworzec PKS zobaczyli, albą tą szopę, którą się teraz stawia na ul. Krętej w ścisłym centrum to by się za głowę złapali i wyszła by europejska stolica kiczu a nie kultury.

Nie no ja się zgadzam z twoimi obserwacjami dot. uposledzenia miasta. Tylko to ma się nijak do wyboru stolicy ESK.
Fijołek sobie pomyślał może nawet słusznie, że może to byc pretekst do ściągnięcia kapitału na inwestycje które miałby powstać akurat już na esk2029. No ale taki tytuł zdobywa się w kuluarach a nie prezentacją o czym KF nie wiedział. Stąd zdziwienie wszystkich Kołobrzegiem. Mnie nie dziwi.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: pisul » 02 lis 2023, 11:26

Ale koncertowo załatwił mieszkańców Słociny. Obiecywał obiecywał żeby na końcu dać z liścia. Do ten pory nie wiedzą co tu się odcukrowało. Kiwał kiwał aż zakiwał wszystkich. Chcieliście Fijołka to macie:

Zamiast remizy na Słocinie rośnie trawa. Prezydent obiecał budowę ...

... Słocina od ponad dekady czeka na remizę strażacką z prawdziwego zdarzenia ...

... Na remizę na Słocinie nie będzie pieniędzy?
– 26 października odbyło się spotkanie strażaków z radnym Mirosławem Kwaśniakiem w wydziale inwestycji Urzędu Miasta Rzeszowa. Dowiedzieli się, że ten wydział ma ręce związane i czeka na decyzję prezydenta Fijołka – wyjaśnia Maciej Rąb, przewodniczący Rady Osiedla Słocina. – Wydział inwestycji ma już dość tego niekończącego się tematu budowy remizy od 2012 roku. Strażacy dowiedzieli się, że budowa tego obiektu nie jest ujęta w wieloletniej prognozie finansowej i środki zostały przesunięte na inne inwestycje. Wynika z tego, że remiza nie będzie budowana.

A jeszcze na początku tego roku prezydent Konrad Fijołek mówił: – Wyciągamy remizę z wody i myślę, że tym razem to powinno się udać. 28 lutego chcielibyśmy zaproponować finansowanie inwestycji i mam nadzieję, że w ciągu trzech miesięcy ogłosimy przetarg na jej realizację.
źródło: https://supernowosci24.pl/wiadomosci/rz ... zy-nie-ma/

Ha ha ha no nie mogę od rana piesłowi poprawili humor. Z remizą za 6 mln nie pykło Fijołkowi może ze stadionem za ponad 160 mln pójdzie lepiej? Żartowałem, będzie jak z wstrzymanymi inwestycjami drogowymi :lol:
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: konradp » 02 lis 2023, 15:02

Wydział inwestycji ma już dość tego

Co za arogancja. Tak to się dzieje jak na stołkach od tylu lat ci sami ludzie, a tylko frontman się zmienił.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: Doniek » 03 lis 2023, 9:42

Jeszcze by kto pomyślał że to oni są dla nas a nie my dla nich... :lol: Strażacy na takach powinni ich wynieść z tych urzędów.
Doniek
Maniak
Maniak

Na forum od: 13 mar 2017, 23:32

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje o Rzeszowie