[ul. Wieniawskiego] Osiedle Wieniawskiego (Apklan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Wieniawskiego] Osiedle Wieniawskiego (Apklan)

Postautor: Bocian2000 » 06 sie 2023, 23:04

Budynek B2, miałem nadzieję ,że odbiorę go początkiem 2024, ale coś mi się nie wydaje ;/
Bocian2000
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 19 sty 2023, 19:26

Postautor: Witek_0000 » 07 sie 2023, 9:12

Konkrety są takie, że jeśli prąd i gaz podłączą równocześnie z jak do budynku A1, A2 to pozostaje kwestia tylko kiedy deweloper wykończy. Coś jeszcze może trzymać przekazanie mieszkań jeśli będzie prąd i gaz? Faktem jest, że kupujący w budynku A1,A2 wyczekali się długo, no ale też w Rzeszowie stoi trochę skończonych bloków, gdzie cicho i głucho, bo nie ma prądu - nie można przekazać właścicielom, nie można remontować. W przypadku B1,B2 byłoby zapewne tak samo, może będzie, nie wiem... jednak z tego co wybadałem to fakt, że 2 etapy są obok siebie, więc przyłącza do A1,A2 zorganizowano razem z przyłączami do B1,B2.

Więc jeśli będzie jak myślę, to będzie tam można odebrać mieszkanie stosunkowo szybko w stosunku do innych lokalizacji. Jeśli się mylę i będzie "jak wszędzie" to nawet za rok może jeszcze nie być przekazania kluczy.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 24 mar 2015, 14:02

Postautor: p.gontarz » 07 sie 2023, 19:06

Oglądał ktoś wewnątrz wykończenie w A1 i A2?
Podzieli się ktoś zdjęciami jak to wygląda?
p.gontarz
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 08 cze 2023, 19:55

Postautor: Witek_0000 » 08 sie 2023, 8:31

https://www.nieruchomosci-online.pl/mie ... 575.html?i
Tu jest ogłoszenie archiwalne, ktoś odsprzedawał parter w A1 lub A2, jest kilka zdjęć wewnątrz.

Są komentarze o jakości wykonania mieszkań - na co zwracać uwagę odbierając w takim razie, co konkretnie sprawdzać.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Witek_0000 » 11 sie 2023, 16:04

Wie ktoś może na jakiej podstawie informowano o przyłączach prądu i gazu równocześnie dla budynku A1,A2 i B1,B2?
Jeśli chodzi o gaz to byłem na budowie, fizyczny przyłącz jest do A1,A2 - do B1,B2 brak (obszedłem w koło, wypytałem).
Może to jeszcze za wcześnie robić przyłącz - nie znam się - ale czy na pewno jest załatwiony i przyłączą, powiedzmy, gdzieś tam pod koniec roku przed przekazaniem kluczy?

W budynku A1,A2 ok. miesiąc temu widziałem kabel prądowy był wkopywany, pewnie przyłączyli. Jednak dalej cisza, wygląda na to, że przekazania mieszkań nie było. Czy jeszcze jest oczekiwanie na pozwolenia? Podobno przekazanie kluczy miało być w lipcu.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: sensu » 11 sie 2023, 17:33

Z tego co wiem, to nie informowano o niczym takim. To raczej luźno rzucane przemyślenia mieszkańców, który zakładali, że deweloper będzie chciał podpiąć wszystko za jednym razem.

Najprościej zapytać kierownika budowy. Jeżeli będą mieli jakieś informacje, to na pewno je przekaże.

Co do przyłączy prądu w A1, A2, to kabel był przekopywany. Jest już podpięty do trafo przy blokach. Drugą stronę (przesył) mieli podpinać w tym tygodniu i w następnym ma być też papierologia od PGE.

Przekazania mieszkań nie było. Pozwolenia na użytkowanie również nie ma - ma być załatwiane w przeciągu 1-3 miesięcy od oddania kluczy.
sensu
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 18 wrz 2022, 14:12

Postautor: Willek543 » 11 sie 2023, 19:07

Będziecie godzić się na wzięcie mieszkania, przed oficjalnym przekazaniem?
Willek543
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 04 kwie 2023, 19:06

Postautor: sensu » 11 sie 2023, 19:29

Rozmawiałem dzisiaj z deweloperem i pytałem o oddania mieszkań. Powiedział, że jeżeli będą one w najbliższym czasie to w pełni przekazane. Będzie przedstawiciel dewelopera i osoby wyznaczone. Zostanie wpisany protokół i tego samego dnia/następnego oddane klucze do rąk. Pytanie czy to jest oficjalne przekazanie czy mówimy o oddaniu budynku do użytkowania?
sensu
Początkujący
Początkujący

Postautor: Witek_0000 » 11 sie 2023, 21:33

To czy jest jakakolwiek podstawa, żeby sądzić, że cokolwiek będzie szybciej w budynku B1,B2 dzięki temu, że stoi obok A1,A2 i przyłącza, pozwolenia załatwiano równocześnie? Czy jest to ściema? Tak jak pisałem przyłącza gazu nie ma na ten moment, nie jestem pewien ale wkopywanie kabla, które widziałem było raczej tylko do A1,A2, więc czy można mówić, że przyłącza są organizowanie równocześnie...

Czy raczej budynek B1,B2 czeka taka sama procedura i czas oczekiwania na pozwolenia jak A1,A2. Nie obwiniam tu dewelopera, chcę po prostu wiedzieć na czym stoję. Ogólnie z tymi pozwoleniami problemy mają też inni i proponowano mi np zakup mieszkania, które fizycznie już jest gotowe "przy plaży", ale klucze w maju przyszłego roku.
Witek_0000
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: sensu » 12 sie 2023, 7:46

O gazie trudno mi podać podstawy.
Co do prądu, to przyłącze do B powinno pójść szybciej, ponieważ będą ciągnąć tylko z tego trafo, co jest przy budynkach A.
Obecnie musieli kopać ponad 300 metrów i robić przesył, a przesył też już będzie.
sensu
Początkujący
Początkujący

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa