Kierować dużym miastem można na wiele sposobów. Prezydent Rzeszowa chce to robić w nowoczesny sposób, mocno angażując mieszkańców w życie samorządu. Stąd pomysł na spotkania, spacery, konsultacje i debaty, podczas których rzeszowianie wskazują, czego potrzebują najbardziej. – Ich głos jest dla mnie bardzo ważny – mówi Konrad Fijołek.
Nie będzie dużych zmian w rozkładach jazdy komunikacji miejskiej w Rzeszowie, które miały wejść w życie już w najbliższy poniedziałek 8 maja. O ich wstrzymaniu w ostatniej chwili zdecydował prezydent Rzeszowa Konrad Fijołek. Dlaczego? Tak naprawdę trudno zrozumieć, bo były one planowane od tygodni, a wyjaśnienia płynące z ratusza wydają się mało przekonujące. Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, decyzją prezydenta zaskoczone są i ZTM i MPK.
pisul pisze:Debaty i spacery. Koń by się uśmiał.
Można jeszcze połączyć te spacery z podziwaniem "rzeszowskich wiewiórek" - https://rzeszow-news.pl/plaga-szczurow- ... mi-miasto/
Grzegorz44 pisze:Dlaczego bzdurne? Kontrowersje - i to głównie na jednym osiedlu mogło co najwyżej wzbudzać zastąpienie 37 wydłużoną 8.
Może wpierw zacząć od likwidacji wielu darmowych przejazdów i wprowadzenia normalnej oferty biletowej 20 - 40 - 60 minut w normalnej cenieGrzegorz44 pisze:Natomiast w sytuacji gdy trzeba szukać oszczędności, zmiany miały polegać na wprowadzeniu większej regularności kursów na wspólnych kierunkach.
48 czy 49 czy inne okazjonalne linie tak do kosza. Ale nie linie które obsługuje całe osiedle i jeździ przez cały dzień. A w zamian tasiemnca co trase w 2 godziny pokonaGrzegorz44 pisze:A eliminacja linii typu 48, 49 czy 57 to tylko początek pożądanych zmian.
Grzegorz44 pisze:Cała siatka komunikacji w Rzeszowie jest do wysadzenia w powietrze. Linii powinno być mniej, maksymalnie 40, za to kursujących bardziej regularnie. Nie mają sensu linie wożące kilka osób, kursujące 3 razy dziennie. Od przesiadek nie ma odwrotu. Nie da się zrobić linii zewsząd dowsząd. A to była wreszcie jakaś próba reformy. Nieważne czy mniej czy bardziej udana.
Grzegorz44 pisze:A oszczędności i tak za chwilę będzie trzeba poszukać, bo miasto nie uciągnie kosztów, które na pewno nie zmieszczą się w tych 118 mln zł. I skończy się chamskim cięciem kursów na wszystkich liniach bez ładu i składu. To była przynajmniej jakaś próba pogodzenia oszczędności z zachowaniem regularności kursów.
gustawtrzmiel pisze:pisul pisze:Debaty i spacery. Koń by się uśmiał.
Można jeszcze połączyć te spacery z podziwaniem "rzeszowskich wiewiórek" - https://rzeszow-news.pl/plaga-szczurow- ... mi-miasto/
"Wiewiórki" mogę potwierdzić, widziałem je koło tych kibli przy przejściu na Szopena, piękna wizytówka miasta. Co rozwiąże problem - spotkania, panele i 8 gwiazdek na facebooku? Poza tym miasto jest coraz brudniejsze, śmieci widać w wielu miejscach, jedyna rzecz z której był słynny Rzeszów, czystość, ratuszowi chyba naprawdę nie zależy na naszym mieście skoro tak "dba" o wszystko.
Nikoś pisze: I tu się naleza uznania dla ratusza że jednak ten cały bubel zmian został zatrzymany.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości