[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Postautor: pixeolo » 18 lip 2022, 11:35

Wrócę na chwilę do rozważań czy to blok czy apartamentowiec. Myślę, że nie ma sensu prowadzić takiej dyskusji bo za sprawą deweloperów słowo "apartament" dawno straciło pierwotne znaczenie. Pisałem już na ten temat chyba w tym wątku, ale dla mnie absolutnym minimum komfortu (nie mówiąc o luksusie!) w apartamencie/dużym mieszkaniu jest kilka udogodnień:

- toaleta oddzielona od łazienki
- osobna łazienka przy głównej sypialni lub części prywatnej
- wydzielona garderoba
- wysokość mieszkania 3m wzwyż
- układ pomieszczeń dający poczucie przestrzeni
- idealna byłaby wydzielona kuchnia z jadalnią

Wchodzę na stronę inwestycji, a tam 4-pokojowe, 70-metrowe mieszkanie (załóżmy, że dla rodziny 2+2, lub 2+1 i gabinet/gościnny) posiada jedną łazienkę z toaletą. Kuchnia w aneksie. Czyli jak rodzice i dzieciaki mają na podobną godzinę do szkoły/pracy to jest kolejka i ktoś myje zęby w kuchni, żeby się nie spóźnić :D Podobnej wielkości mieszkanie w bloku na Solarza, które moi rodzice sprzedali pod koniec lat 90 miało lepszy układ, mało tego - posiadało okna na 2 strony świata, co umożliwiało np. wygodne przewietrzenie. Czy w związku z tym mieszkaliśmy w apartamencie? Nie, po prostu standard dzisiejszych "apartamentów" woła o pomstę do nieba.
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

Postautor: Patryk M » 18 lip 2022, 12:19

Działają na wszystkich frontach, zwłaszcza ostatnio przy zbrojeniu:
Strop na usługach od parkingu jest gotowy od dawna do zalania; na garażach zewnętrznych od parkingu koniec zbrojenia; na segmencie usług miedzy W a N od strony żurawia W też kończą zbrojenie; pracują przy zbrojeniu schodów do wejścia głównego W - czyli będą wkrótce po kolei wszystko zalewać.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Patryk M » 18 lip 2022, 14:06

Ryba pisze: Srebrne są profile wewnętrzne, na które dopiero są wpinane (?) zewnętrzne w ciemnym kolorze.

Nie widać tam, aby było coś "wpinane?" - przynajmniej na razie?! - tam gdzie są ciemnie, są takie od początku.
Srebrne na N są z trzech stron i mają kształt inny niż na W - oprócz strony od Wisłoka - gdzie są białe i w takim kształcie jak na W.

A taki widok z tej kamery:

snapshot.jpg
snapshot.jpg (398.91 KiB) Przeglądany 2375 razy

https://olszynkipark.pl/kamery-online/
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: pisul » 18 lip 2022, 15:05

^^^^^^^^
Są różne rodzaje fasad elewacyjnych. Nie wiem jaki konkretnie tutaj rodzaj systemu konstrukcji słupowo-ryglowych zastosowano ale to bez różnicy co do producenta i ilo komorowa szyba będzie zamontowana to zawsze na końcu montują kolorową listwę zasłaniające srebrny/czarny element dociskający uszczelki do szyby:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na samym końcu młotkiem gumowym montują na klik ostatni element:

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Patryk M » 18 lip 2022, 16:01

Patryk M pisze: - Trzeba poczekać aż odsłonią całość na N, łącznie z rusztowaniami i wtedy ew. ocenić.

Dlatego pisałem to wczoraj - dopóki są rusztowania nie ma co ferować wyroków odnośnie elewacji na N.
Na W jest trochę inaczej bo tam robią fragmentami, ale o ile sobie przypominam przed białymi szprosami były też chyba srebrne lub podobne ale nikt nie zwracał na to uwagi, bo były jeszcze za rusztowaniami.

Na N jadą całością więc widocznie te białe listwy/nakładki nałożą na samym końcu?!
Tam gdzie musieli zdemontować rusztowanie a więc od części usługowej takie właśnie są.
Stąd z 3 stron na N jest jak jest - są te srebrne a tam gdzie nie ma rusztowań, jest już gotowe czyli białe bądź szare tam gdzie są okna.

Tak wydaje się to wyglądać i raczej macie rację Ryba i Pisul...
...ale dla pewności, trzeba poczekać do demontażu rusztowań na N :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Patryk M » 19 lip 2022, 15:26

pisul pisze:Są różne rodzaje fasad elewacyjnych. Nie wiem jaki konkretnie tutaj rodzaj systemu konstrukcji słupowo-ryglowych zastosowano ale to bez różnicy co do producenta i ilo komorowa szyba będzie zamontowana to zawsze na końcu montują kolorową listwę zasłaniające srebrny/czarny element dociskający uszczelki do szyby:

To co dałeś jest chyba Aluprofu ale niczego to nie zmienia, jeśli chodzi o końcówkę montażu .

Tak mi się też wydawało przy montażu na W, że były te listwy srebrne czy też szare przed końcowymi szprosami, o czym pisałem wczoraj.

Dzisiaj przyjrzałem się z bliska na N - na tych srebrnych widać wkręty, więc muszą być nakryte listwą szprosem, tym białym na panelach czy szarym na oknach.

Dla przykładu z W – tam, gdzie nie jest jeszcze skończone - fota z dzisiaj:
Czerwona – srebrna listwa
Niebieska – końcowy biały szpros

olwe_IMG_20220719_110752.jpg
olwe_IMG_20220719_110752.jpg (314.56 KiB) Przeglądany 2033 razy

ta starsza z drugiej strony gdzie wtedy kończyli:

olw2_IMG_20220622_094624~2.jpg
olw2_IMG_20220622_094624~2.jpg (356.32 KiB) Przeglądany 2033 razy

Tak samo powinno być na N.
tyle o elewacji…nie na moje oczy ta bajka… :lol:
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: peter » 19 lip 2022, 21:41

Beda szprosy pod kolor elementów elewacji wiec nie szukajmy dramy… olszynki wysokościowo właśnie wyprzedzają wyższa wieże CT, dość dobrze to widać spod liroya na Witosa.
peter
Maniak
Maniak

Na forum od: 04 paź 2014, 18:21

Postautor: Patryk M » 20 lip 2022, 6:34

Będzie jak piszesz :|
Olszynki W mają na dzisiaj około 90m, więc są wyższe od CT.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: MateuszKK » 20 lip 2022, 7:51

Co myślicie o budowaniu tak ogromnego wieżowca (a nawet kilku) w centrum miasta, do tego przy moście?
Nie wydaje się wam że w takim miejscu ta inwestycja nie powinna powstać?
Prawie 300 lokali wymaga wyznaczenia przynajmniej 360 miejsc postojowych!!!
MateuszKK
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 19 lip 2022, 11:27

Postautor: arek898 » 20 lip 2022, 8:27

MateuszKK pisze:Co myślicie o budowaniu tak ogromnego wieżowca (a nawet kilku) w centrum miasta, do tego przy moście?
Nie wydaje się wam że w takim miejscu ta inwestycja nie powinna powstać?
Prawie 300 lokali wymaga wyznaczenia przynajmniej 360 miejsc postojowych!!!

Absurd. We wszystkich miastach wieżowce buduje się w centrum. Nie widziałem miasta, w którym wieżowce buduje się poza centrum?
A w jakim miejscu powinna według Ciebie powstać inwestycja? Na Dywizji Piechoty żeby pisali, że w szczerym polu są wieżowce? Olszynki powstają w najlepszym możliwym miejscu. Naprawdę skyline na Nowym Mieście robi potężne wrażenie na przyjezdnych, a jadąc przez Most Zamkowy robi to świetne wrażenie, jeszcze w dodatku skyline nad rzeką robi zawsze robotę. Dodatkowo kumulacja wysokiej zabudowy w jednym miejscu jest najlepszym możliwym rozwiązaniem.

Poruszasz temat miejsc postojowych? Inwestycja powstala obok największego parkingu w całym mieście, deweloper z własnej inicjatywy wybudował dodatkowy parking dwupoziomowy, nie mówiąc już o miejscach parkingowych podziemnych. Żaden wieżowiec w Warszawie nie ma zapewnionego takiego dużego zaplecza parkingowego. Problem nie jest w wieżowcu, bo jakby nawet 500 miejsc parkingowych powstało to byłoby za mało. Problem jest w Rzeszowiakach, którzy nie chcą jeździć komunikacją publiczną (ta ma swoje maknkamenty oczywiście).
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 lut 2022, 17:00

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa