[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 160m - 36p (ApKlan)

Postautor: arek898 » 03 cze 2022, 18:59

Nie rozumiem skąd zaskoczenie. Od początku inwestycji było wiadomo, że białe elementy będą z szprosami - tak było w projekcie. Dodatkowo elementy, gdzie są ściany/filary mają inną barwę niż szyby - to też będzie widoczne, jak również bardzo rzucają się uchylne okna i ich oprawy. To było wiadomo od początku. Niestety nie będzie tak dobrze to wyglądać jak na CT. Na całe szczęście z daleka to się nie będzie rzucać w oczy, z bliska w sumie aż tak bardzo też nie, bo obecnie skupiamy swój wzrok na małym fragmencie.
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 lut 2022, 17:00

Postautor: Patryk M » 03 cze 2022, 19:32

Elewacja tynkowa na CT wygląda, tak jakby miała z 30 lat - zabrudzona-szara - i miała być niedługo odnawiana.
Niczym nie przypomina podświetlanych wizualizacji. Popatrzcie na nią w szary pochmurny dzień, masakra!

Co do okien na Olszynkach - to są zbliżenia - i nie piszę o szkle ale o samych oknach.
Takie są przepisy od 2002:
Okna w budynku wysokościowym, na kondygnacjach położonych powyżej 55 m nad terenem, powinny mieć zabezpieczenia umożliwiające ich otwarcie tylko przez osoby mające upoważnienia właściciela lub zarządcy budynku.
Mogą więc być tylko uchylne i to w górnej części. To ze względów bezpieczeństwa. Takie są np. też obok na przywoływanym C.T.
Widocznie, aby nie różnicować dają na Olszynkach od dołu takie same, niezależnie od wysokości.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Jaskobrot » 03 cze 2022, 20:56

Pisząc o CT myślałem (sądzę, że Komedzy rowniez) o 17p szklanym. Uchylne okna są takze w nim. Jednak, wg mnie, są po prostu ladniejsze. Byc moze w całości bedzie się to prezentować. Narazie jest slabo. A szkoda, bo bryła budynku jest OK.
Jaskobrot
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 sty 2017, 17:21

Postautor: Patryk M » 03 cze 2022, 21:29

No nie - ja miałem na myśli wyższy. :)
Natomiast niższy jest ok!
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: arek898 » 03 cze 2022, 22:11

Patryk M pisze:Elewacja tynkowa na CT wygląda, tak jakby miała z 30 lat - zabrudzona-szara - i miała być niedługo odnawiana.

To prawda. Dramat. A to ciekawe, co piszesz. Już będą odnawiać? I tak co 3-4 lata? :shock:
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: Patryk M » 03 cze 2022, 22:49

No nie! - dałem tam...wygląda jakby...miała być niedługo odnawiana. ;)
Myślę, że jest to świadomy "zabieg" - te kolory, które dobrali na CT do elewacji sprawiają, że nie będzie widać na niej, nazwijmy to 'brudu".
Niższy, szklany sąsiad jest myty przez firmę raz w roku na wiosnę albo na jesień.
A tutaj jak czyścić tego typu elewację? Przy tych kolorach...nie trzeba :)
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: konradp » 03 cze 2022, 22:55

arek898 pisze:Nie rozumiem skąd zaskoczenie. Od początku inwestycji było wiadomo, że białe elementy będą z szprosami - tak było w projekcie. Dodatkowo elementy, gdzie są ściany/filary mają inną barwę niż szyby - to też będzie widoczne, jak również bardzo rzucają się uchylne okna i ich oprawy. To było wiadomo od początku. Niestety nie będzie tak dobrze to wyglądać jak na CT. Na całe szczęście z daleka to się nie będzie rzucać w oczy, z bliska w sumie aż tak bardzo też nie, bo obecnie skupiamy swój wzrok na małym fragmencie.

Jeżeli z jakiegoś powodu masz dostęp do projektu wykonawczego i rzeczywiście jest jak mówisz to oznacza tylko tyle, że wizualizacje na stronie inwestora wprowadzają w błąd. Ja jestem tylko zwykłym, żuczkiem i bez dostępu do dokumentacji projektowej patrzę na wizualizacje i widzę, że płyty mają rowki a nie szprosy. Stąd wynika moje zaskoczenie, w pełni uzasadnione moim zdaniem.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: arek898 » 03 cze 2022, 23:06

konradp pisze:Jeżeli z jakiegoś powodu masz dostęp do projektu wykonawczego i rzeczywiście jest jak mówisz to oznacza tylko tyle, że wizualizacje na stronie inwestora wprowadzają w błąd. Ja jestem tylko zwykłym, żuczkiem i bez dostępu do dokumentacji projektowej patrzę na wizualizacje i widzę, że płyty mają rowki a nie szprosy. Stąd wynika moje zaskoczenie, w pełni uzasadnione moim zdaniem.

Wystarczy wejść na stronę olszynkiparki.pl ;)

Screenshot_20220603-230339_Chrome.jpg
Screenshot_20220603-230339_Chrome.jpg (1.07 MiB) Przeglądany 1717 razy
arek898
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: konradp » 03 cze 2022, 23:22

Wystarczy obejrzeć animację:
Obrazek

Albo obejrzeć wizualizację-zbliżenie:
Obrazek

Twój przykład ma taką niską jakość, że w sumie mogę stwierdzić, że są tam rowki. Chyba że twierdzisz, że tylko to co zapostowałeś to są szprosy i jest aktualne a reszta materiałów na stronie nie ?
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: Narzeczony » 04 cze 2022, 9:13

Panowie !
Mogli to zamienić na super tynk z brokatem i okna PCV a nie zrobili tego. Uważam, że się czepiacie dla zasady nie wiedzieć dlaczego :D
Na wizkach które wrzucacie wygląda to tak, jakby elewacja częściowo była fasadą aluminiową a te białe fragmenty zwykłą elewacją wentylowaną, czyli płyty wieszane na uchwytach jak np. na pobliskiej galerii MH. Stad rowki. W rzeczywistości realizują regularny system fasadowy i jedynie w białych miejscach zamiast szyb wpinają te białe elementy. Alucobond jak sądzę, lub jakiś odpowiednik. To mega drogie rozwiązanie w porównaniu ze zwykłymi rowkami. Ciekawe dlaczego się na to zdecydowali. Uważam, że te budynki będą unikalne.
Jestem zafascynowany wyglądem.
Jestem zafascynowany rusztowaniem. Może się mylę, ale wygląda na to, że ten pierścień z rusztowań będzie wędrował do góry odsłaniając wykończoną fasadę. Bomba :shock: Widziałem takie rozwiązanie na ST Tower na Krakowskiej. Tam też tak realizowali, tylko szli z góry do dołu.
Narzeczony
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 07 cze 2017, 20:29

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa