autor: Arti » 12 wrz 2015, 11:02
Mi też bardzo się podoba. Osobiscie jestem zwolennikiem kompromisowych rozwiązań tj. w rynku - ścisłej starówce należy budować tak, aby stylizować dawną architekturę - w przypadku Rzeszowa- gdyż zbyt małą mamy starówkę. Aby utrzymań "klimat" miejsce to musi być spójne. W pozostałym zakresie tj. poza starówką i dwiema głównymi ulicami tj. Grunwaldzką i 3-go maja jestem za jak najnowoczesniejszą architekturą, gdyż tak wypadło, że miasto zaczęło się rozwijać w XXI wieku i trzeba być do tego adekwatnym.
Podsumowując;
1. Starówkę utrzymać w stylu epok minionych - nie dla leczenia kompleksów lecz utrzymania spojności miejsca i jej charakteru. Dlatego popieram architekturę Hotelu Grand, Bristol, Ambasadora etc. Konieczne jest tu jednak wyczucie. Galeria na Słowackiego stanowi przykład kiczu i braku wspomnianego wyczucia.
2. W pozostałym zakresie tj. poza scisłą starówką jestem za bardzo nowoczesną architekturą. Tu także wymagam konsekwencji. Przykładem braku takiej konsekwencji jest Urząd Marszałkowski, który ni to nowoczesny, ni to nie wiem jaki.