[Al.Sikorskiego/Al.Armi Krajowej] Park Papieski

Dyskusja o ukończonych projektach.

Re: [Al.Sikorskiego/Al.Armi Krajowej] Park Papieski

Postautor: bartek86 » 23 sie 2015, 11:18

I ja dodam swoje 3 grosze, nawet założyłem konto w tym celu i wczoraj udałem się w okolice parku, żeby zobaczyć jak faktycznie jak tam jest. Moje odczucia to:
- nazywanie tego miejsca parkiem jest wg mnie lekkim przejęzyczeniem, obszar jest strasznie duży, ale brak w nim drzew, sam park tworzą tylko chodniki z kostki brukowej i nic więcej. Aż prosi się żeby np posadzić drzewa na 1 głównej alejce i efekt był piorunujący, takie 200-300m drzew robiło by wrażenie, w chwili obecnej trudno nazwać to miejsce parkiem, w parku się teoretycznie wypoczywa, a co zrobić jak jest upał? na terenach przy Wisłoku są drzewa, tutaj przypuszczam, że przy takiej pogodzie żywej duszy nie ma.
- nowe "oczko wodne", czy jak kto woli strumyk owszem jest ładne, tutaj nie będziemy gdybać, ma kilka małych wad, hm jak to , że 2 na 3 mostki mają schody i nie da się na nie wejść z wózkiem, wiec osoba z dzieckiem lub osoba niepełnosprawna nie ma możliwości wejścia na środek mostku, dodatkowo wczoraj usłyszałem rozmowę robotników i coś mówili o źle zaprojektowanych fontannach, gdyż podczas wiatru woda wylewa się poza obszar i leci to wszystko na chodnik, podsumowując strumyk ładny, ale czy potrzebny?
- po 3 i chyba wg mnie najbardziej trafne, to ludzie nie przyjeżdżają tu do parku, ani nie przyjeżdżają tutaj zobaczyć strumyk tylko ludzie przyjeżdżają tam na plac zabaw! tak na plac zabaw, jestem tego pewny na 100%, a że przy okazji teraz jest strumyk to się zobaczy, wczoraj będąc na placu zabaw chyba 5-6 par z dziećmi mówiło do nich, chodź zobaczymy strumyk i fontannę i wracamy na plac.

Podsumowując wg mnie kasa wydana w błoto, najlepszym rozwiązaniem byłyby alejki starych drzew lub jedna taka długa alejka, która prowadziła by właśnie np do takiego strumyka. Na chwile obecna inwestycja niepotrzebna, ruch w tym miejscu na pewno się nie zwiększy, ludzie jeżdżą tam tylko na plac zabaw, a teraz przy okazji zobaczyć strumyk, tyle mam do powiedzenia w swojej skromnej osobie.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: tomekh2 » 23 sie 2015, 11:35

a odwiedzający będą sikać do strumyka bo nie ma toalety
i sprawa wody sie sama rozwiąże :lol:
tomekh2
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 28 cze 2015, 8:56

Postautor: riko » 25 sie 2015, 12:53

riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: BadB » 27 sie 2015, 20:44

Na początku czerwca 2014 roku miasto opublikowało listę zgłoszonych przez mieszkańców propozycji inwestycji, które miałyby być realizowane w ramach drugiej edycji Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego. Do urzędu miasta wpłynęło w sumie 97 wniosków. Aż 31 z nich dotyczyło kontynuacji budowy parku Papieskiego na terenach sąsiadujących z rzeszowską katedrą. Wszystkie "parkowe" wnioski były identyczne. Przy każdym z nich widniała taka sama kwota - 5,53 mln zł - potrzebna na realizację parku. Wśród wnioskodawców byli m.in. Józef Wicher, prezes stowarzyszenia Lumen et Spes i zarazem prezes podlegającej prezydentowi Rzeszowa spółki - Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, i Juliusz Sieczkowski, stojący na czele innej miejskiej firmy - Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej. Papieskie wnioski złożyli także szefowie rad kilku osiedli: 1000-lecia, którym dowodzi Bronisław Wiśniewski, dyrektor techniczny Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych, Paderewskiego, na którego czele stoi Józef Wisz, komendant rzeszowskiej straży miejskiej, i Grota-Roweckiego, gdzie szefuje Łukasz Dziągwa, zastępca dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego w Rzeszowie.

Ratusz zaprzeczał, że miał cokolwiek wspólnego z wnioskami dotyczącymi parku Papieskiego. - Prezydent Ferenc nie ma wpływu na to, jakie wnioski są składane do budżetu obywatelskiego. Ideą tego przedsięwzięcia jest to, że to mieszkańcy składają propozycje i głosują, a prezydent i rada akceptują te wybory. Widać jest tak, że jest duże zapotrzebowanie na budowę tego parku i stąd tak wiele zgłoszeń - mówił Maciej Chłodnicki, rzecznik prezydenta Rzeszowa.

Jest to fragment ze strony http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,349 ... ur,,1.html
Prawdopodobnie było już to poruszane na tym forum, ale jest to po prostu iluzja Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego :)
Jak to napisał jeden z dziennikarzy pisma ogólnokrajowego "...żaden inny prezydent miasta w Polsce nie ma takiej pozycji jak T. Ferenc, czyli nawet najdziwniejsze pomysły przechodzą bez echa w mieście...".
BadB
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 sie 2015, 20:37

Postautor: pisul » 28 sie 2015, 12:05

Tyle że pomysł pomysłem i nic z niego nie wyjdzie jeśli ludzie nie poprą go swoimi oddanymi głosami w RBO. Jestem ciekaw czy ten "dziennikarz pisma ogólnokrajowego" wspomniał że dlatego inwestycja doczeka się realizacji bo zebrała najwięcej głosów.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: pisul » 30 sie 2015, 12:28

Muszelka skończona i przed wandalami pilnuje ochrona!

Obrazek

Przy strumieniu ochrony brak i już chyba dzieci uszkodziły jedną fontanne bo nie działa. Ale za to pojawiły się tablice(kilka sztuk) z zakazem wchodzenia do wody ;)
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: tomekh2 » 30 sie 2015, 21:18

Ukończona ? Haha
Brakuje instalacji elektrycznej,oświetlenia w nocy, monitoringu i zaplecza które mogło być pod płytą sceny.
Ale nic z tych rzeczy nie było zaprojektowane. Taki mamy kraj
:lol:
tomekh2
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 28 cze 2015, 8:56

Postautor: pisul » 01 wrz 2015, 23:42

Elektryka jest podciągnięta pod muszelke. Jedna skrzynka elektryczna z tyłu obiektu przy chodniku a druga w środku muszli za tą betonową ścianą.

Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Postautor: pixeolo » 02 wrz 2015, 10:08

A gdzie drzewa w tym parku?
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

Postautor: flyRZE » 02 wrz 2015, 10:28

Dzysyas ciągle to samo, są i drzewa, trzeba się porozglądać, są małe za jakieś 10 lat już będą bardziej widoczne. Jest ich mało bo taka jest specyfika tego parku, czy w każdym parku musi być dżungla.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane