jashsk pisze:Dobra, jak nie rozumie Pan tekstu pisanego to będą obrazki :
1. Teren oznaczony na czerwono to działki, które SMP daje w zamian
2. Te 2 żółte kreski to rury gazowe (przesyłowe), które mają strefę ochronną 15m (nie można tam budować)
3. Wszystkie media są na działkach DROMu. Z tego co wiem to Drom albo jest blisko końca albo już przenosi własność meszkań, więc trzeba zapytać wszystkich współwłaścicieli
To temat mediów i tego wyimaginowanego gazu. Zresztą co ma za znaczenie jak będą ogrzewane mieszkania do przebiegu sieci??? Musi Pan być naprawdę słabo zorientowany w sprawach budownictwa.
Sprawa druga - opłacalność zamiany. Tu ma Pan rację. SMP nie opłaca się zamieniać za pełnowartościowe działki. Te działki, które zaoferowali za kilka lat pewnie będą leżały przy drodze i pewnie będą choćby częściowo uzbrojone ale może być też tak, że miasto zrobi inwestycję celu publicznego - park i działka nie będzie wiele warta. Właśnie dlatego Melnikowi nie opłaca się w to wchodzić. Jak już pisałem - obie strony pozorują działania ale chyba chcą utrzymać stan obecny.
Sprawa trzecia: przebudowy sieci. Przebudowa sieci na działkach koło Bi1 nie trwała miesiąc. Same roboty może tak ale przygotowanie "papierologii" trwało ok. 1,5roku. Przy przesyłówkach gazu jest podobnie - samo przełożenie trwa krótko ale przygotowanie inwestycji trwa bardzo długo. Poza tym sieci gazowe nie mogą mieć za wielu załamań (względy bezpieczeństwa)
bartek86 pisze:4. Gaz - dwie nitki gazu w tej inwestycji kompletnie nie mają żadnego znaczenia.
bartek86 pisze:jak to w PolsceNikoś jakbyś miał działkę w środku osiedla to nie sądze, że oddałbyś ją po normalnej cenie. Zobacz wokół masz wszystko gotowe
jedni z drugimi się droczą
ja taką działkę bym sprzedał za cenę x2 lub x3.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości