[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projekt

Postautor: ERz » 02 sty 2019, 17:22

Pytanie do osób które zakupiły miejsce postojowe w garażu podziemnym - jak wyglądają transze ? Ile ich jest i co jaki okres czasu ?
ERz
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 mar 2018, 15:08

Postautor: bartek86 » 02 sty 2019, 20:15

jashsk pisze:Dobra, jak nie rozumie Pan tekstu pisanego to będą obrazki :

Załącznik smp.jpg nie jest już dostępny

1. Teren oznaczony na czerwono to działki, które SMP daje w zamian
2. Te 2 żółte kreski to rury gazowe (przesyłowe), które mają strefę ochronną 15m (nie można tam budować)
3. Wszystkie media są na działkach DROMu. Z tego co wiem to Drom albo jest blisko końca albo już przenosi własność meszkań, więc trzeba zapytać wszystkich współwłaścicieli
To temat mediów i tego wyimaginowanego gazu. Zresztą co ma za znaczenie jak będą ogrzewane mieszkania do przebiegu sieci??? Musi Pan być naprawdę słabo zorientowany w sprawach budownictwa.

Sprawa druga - opłacalność zamiany. Tu ma Pan rację. SMP nie opłaca się zamieniać za pełnowartościowe działki. Te działki, które zaoferowali za kilka lat pewnie będą leżały przy drodze i pewnie będą choćby częściowo uzbrojone ale może być też tak, że miasto zrobi inwestycję celu publicznego - park i działka nie będzie wiele warta. Właśnie dlatego Melnikowi nie opłaca się w to wchodzić. Jak już pisałem - obie strony pozorują działania ale chyba chcą utrzymać stan obecny.

Sprawa trzecia: przebudowy sieci. Przebudowa sieci na działkach koło Bi1 nie trwała miesiąc. Same roboty może tak ale przygotowanie "papierologii" trwało ok. 1,5roku. Przy przesyłówkach gazu jest podobnie - samo przełożenie trwa krótko ale przygotowanie inwestycji trwa bardzo długo. Poza tym sieci gazowe nie mogą mieć za wielu załamań (względy bezpieczeństwa)

I ja wrzucę swoje 3 słowa.

1. Co się Pan tak czepił tego gazu ??? w czym on przeszkadza? obok działka DROM-u miała podobną sytuację i sobie poradziła. Nie wiem, gdzie Pan widzi kłopot? lekko się odsunąć na południe i można budować. Ta wąska działka i tak będzie pod przyszłą drogę dojazdową do budynków.

2. Ulica na której się buduje ta okolica dostała nazwę chyba ul. Dynowska. Jak widać na tej Pana mapie ta ulica będzie przedłużana w lewo i na 99% będą tam kolejne budynki SM - był nawet chyba komunikat na stronie SM o nowym zadaniu przy ul. Dynowskiej. Zatem zaraz obok tych działek będzie Pan mieć i SM i DROM. Dodam, że DROM planuje tutaj 2 kolejne budynki - za obecnymi 2 budynkami. Zatem za 2-3 lata ta okolica będzie idealna, że każdy deweloper chciałby ją mieć lub brałby w ciemno.

3. Media. Polecam wejść na stronę http://osrodek.erzeszow.pl/map/www/mapa ... anice+OSM+.
Wg tej mapy do tej działki już jest zaprojektowana:
- droga dojazdowa
- kanalizacja deszczowa i sanitarna - 30m na działce DROM-u, chyba Pan nie myśli, że SMP będzie im dociągać media aż pod nie istniejące budynki
- woda - 40m na działce DROM-u, analogicznie
- prąd - max. 50m, analogicznie
oraz od strony ul. Bł. Karoliny w stronę tych działek zaprojektowane są już media (jakieś 50m od tych działek !!!!)
- oświetlenie (droga - ul. Dynowska)
- teletechnika
- kanalizacja deszczowa
- chodniki i ścieżka rowerowa !!!!
dodatkowo
- MPEC wybudował nową nitkę ciepłociągu do DROM-u, w zależności od miejsca włączenia wychodzi 50-80m. Czyż nie idealnie? Pan by chciał, żeby pewnie ciepłociąg był już na ich działce ??? jak ADMA budowała to ciągnęła ciepłociąg - ponad 500m, DROM potrzebował - ponad 600m. Czy 50-80m to dużo ???
Podsumowując te działki są już idealnie uzbrojone, gdzie Pan tu widzi szczere pola? każde medium jest poniżej 50m !!! chyba Pan nie myśli, że miasto albo SMP dla zadowolenia deweloperów będzie im podciągało media aż do działek, których są właścicielami?
4. Gaz - dwie nitki gazu w tej inwestycji kompletnie nie mają żadnego znaczenia.

Na dowód tego co napisałem - mapka.
Załączniki
smp.png
smp.png (102.98 KiB) Przeglądany 5047 razy
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: Nikoś » 02 sty 2019, 20:22

bartek86 pisze:4. Gaz - dwie nitki gazu w tej inwestycji kompletnie nie mają żadnego znaczenia.

Lokalizacja magistrali tak, ale dla mieszkańców to i lepiej że nie ma gazu w mieszkaniu.
Z tego wynika że media są dość blisko i dobrze dostępne, w takim razie ciekawe czemu każda ze stron stoi uparcie na swoim stanowisku
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: bartek86 » 02 sty 2019, 20:32

jak to w Polsce :) Nikoś jakbyś miał działkę w środku osiedla to nie sądze, że oddałbyś ją po normalnej cenie. Zobacz wokół masz wszystko gotowe ;) jedni z drugimi się droczą :P ja taką działkę bym sprzedał za cenę x2 lub x3. Może oni chcą podbić cenę? a może chcą budować? jak mają dobrego projektanta i architekta to czemu nie? budynek ładny, wokół wszystko gotowe, kto by tak nie chciał :) w skrócie jeśli będą chcieli wybudować w tym miejscu to prędzej czy później wybudują, pytanie czy interesuje ich zamiana, czy nie. Tyle w temacie. Zawaliła SMP bo ominęła niektóre działki i nic już nie poradzisz. Lepsze takie ładne bloczki niż 8-10 piętrowe budynki. Ja osobiście widziałbym tam sklep, no ale działka moja nie jest.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Postautor: jashsk » 02 sty 2019, 21:23

bartek86 pisze:jak to w Polsce :) Nikoś jakbyś miał działkę w środku osiedla to nie sądze, że oddałbyś ją po normalnej cenie. Zobacz wokół masz wszystko gotowe ;) jedni z drugimi się droczą :P ja taką działkę bym sprzedał za cenę x2 lub x3.

O to to. Dokładnie o to mi chodzi. Mają działkę w środku osiedla gdzie nawet nie będą musieli się wysilać, żeby sprzedać a SMP daje w zamian działkę na uboczu. Zresztą tak jak cały czas piszę - obie strony raczej pozorują jakiekolwiek działania.

Na tych działkach pasowałby jakiś budynek handlowo usługowy (przedszkole, żłobek, sklep, fryzjer itp) no ale to właściciel zdecyduje co budować.

Co do tych mediów to to że są na mapie nie znaczy, że można się podłączyć. Pytanie czy DROM pozwoli wejść w teren. Nitki gazowe mają 15m strefy ochronnej, na której nie można budować (inna sprawa, że większość przesyłówek na tym terenie ma zostać wyłączona do 2022roku.

Mam takie dziwne przeczucie, że będzie podobna jazda z działkami przy nowej inwestycji SMP przy Wołyńskiej (chyba tak się ta ulica będzie nazywać). Tam też zostawili 2 małe działki.
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 13 cze 2018, 17:17

Postautor: Nikoś » 03 sty 2019, 12:25

Zostanie tu mała działeczka tam skrawek i tylko pieski się będą cieszyć, to tak samo jak między blokami a tą mini galeryjką też pas ziemi niczyj tylko piękna trawa po całej długości
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: terminator » 04 sty 2019, 19:28

Witam,

Ma ktoś może informacje na temat firmy sprzedającej bloki 37,38,39 z koncepcji H?

Wykonawcą jest nadal Karpat-Bud ale te bloki z tego co się dowiedziałem nie sprzedaje SMP.....

Wie ktos może jaki status tych 3 konkretnych bloków ( stopień zaawansowania prac budowlanych)?

Z góry dziekuje za odp.
terminator
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 02 cze 2017, 17:43

Postautor: Steeler » 04 sty 2019, 20:42

^^ Ciężko powiedzieć. Z informacji, które się tu przewijały wychodzi, że za sprzedaż mieszkań w tych blokach wziął się sam Karpat-Bud. Nadal jednak informacja o numerach 37-39 widnieje na stronie spółdzielni, więc wychodzi, że jest to niejako hybrydowe rozwiązanie - wykonawca niech sobie sprzeda za "nieprojektantową" kwotę, ale i tak blokami będzie zarządzać spółdzielnia. Co do postępów prac - cofnij się na stronę 252 tegoż wątku, są tam trzy zdjęcia PawłazRzeszowa, gdzie na pierwszym planie są rzeczone bloki. Na 31 października były wylane płyty fundamentowe, więc zakładając podobne tempo prac do sąsiadów, to obecnie powinni być gdzieś na etapie stropów piwnic/zalążków pierwszej kondygnacji (parteru).

A teraz z innej beczki - pytanie do już mieszkających w blokach spółdzielni. Zakładam, że w waszych łazienkach domyślnie projektowana była wanna i zapewne jakaś część mieszkańców zrezygnowała z niej i zdecydowała się na prysznic. Czy nie było problemów z wysokością wpustu do pionu kanalizacji? Nie ukrywam, że podoba mi się rozwiązanie typu walk-in z odpływem liniowym, w którym syfon musi być umieszczony w posadzce, a wpust do pionu odpowiednio nisko, ażeby zachować spadek. Obniżenie poziomu wpustu będzie się pewnie wiązać z wizytą u architektów, jeżeli jednak pozwalałby on na montaż odpływu liniowego, to czy idzie się w tej kwestii dogadać z wykonawcą i poprosić o niewykonane tej części wylewki lub też instalację przez nich odpływu (za dodatkową opłatą)? Będę wdzięczny za wszelkie informacje, jeżeli ktoś przechodził podobną ścieżkę!
Awatar użytkownika
Steeler
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 21 cze 2014, 12:20

Postautor: JanzRzeszowa » 04 sty 2019, 21:00

Bartek86, masz jakieś news-y dotyczące uliczki obok ciebie i projektowanej galerii, a przedłużającej (nieformalnie) Żmigrodzką do nowego przedłużenia Karoliny (tam gdzie już miesiąc jeździ MPK a ruch jest ograniczony) ?? Połączenie Solińska-Karoliny. Adma coś działa?
?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: bartek86 » 04 sty 2019, 21:08

Tylko tyle że adma obiecała wybudowanie do 2020 galerii. Rzekomo budowa może ruszyć nawet w lutym 2019 (nierealne :)) Zarówno jedna jak i druga droga przy ul. Solińskiej prędko nie będzie otwarta. Obie za pewne będą służyć jako dojazd do budowy 3 bloku, a to nie nastąpi chyba prędko. Stary odcinek drogi ul. Solińska nie jest chyba takze oddany do miasta, ale to moja prywatna opinia. Adma wg mnie przekaże drogę jak powstanie 3 blok (dojazd ciężkiego sprzętu, błoto itp), czyli nie prędko. W mojej opinii w 2019 adma nie skończy kolejnych bloków, zatem wykończony pewnie koło połowy 2020 roku, potem może jak będzie popyt 3 budynek lub drugi obok tego co zaczęli. Wynika, że do ok. 2022 nie zmieni się wiele, chyba że ktoś odkupi galerię :)
Ostatnio zmieniony 04 sty 2019, 21:14 przez bartek86, łącznie zmieniany 5 razy
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa