[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projekt

Postautor: jashsk » 30 gru 2018, 16:26

Nie no pewnie zamieńmy działkę pośrodku niczego, bez dojazdu, mediów i w 1/3 nienadającą się do zabudowy za działkę przy asfalcie (miasto robiło nie SMP) i z dostępem do mediów (wodę i kanalizację ciągnął MPWIK, prąd PGE, SMP płacił tylko wpięcia do bloków).
Wiesz co - dam Ci działkę 45ar w Matysówce, bez mediów i z dojazdem szerokim na 2 metry a Ty mi daj jakąś działkę na Zelwerowicza tak z 17-20 ar, uzbrojoną i przy asfalcie.

Swoją drogą Melnyk i tak postawi tam bloki (o ile się nie zamienią). Może nie w tym roku ale za 2-3 lata będzie miał pozwolenie. Kiedyś podobnie ludzie protestowali przeciwko klockom Hartbexu na Pobitnie i nic to nie dało.
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 13 cze 2018, 17:17

Postautor: kabulekSG » 30 gru 2018, 17:11

Nie wiem już co gorsze: czy postawienie na wspomnianych działkach tych cudacznych bloków teraz, czy odwołania i odwlekanie tego przez 2-3 lata a potem rozkopanie terenu, gdy okoliczne bloki będą już wszystkie oddane, urządzone i zamieszkane...

EDIT: tak doczytałem odnośnie tej propozycji Melnyka i on chce zamienić 1 działkę o powierzchni ~1700 m2 na 3 działki o powierzchni 6600? Nie jestem ekspertem od grutnów ale to jest prawie 4x większy obszar, nie ma opcji żeby SM na to poszła.
kabulekSG
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 27 lut 2018, 13:02

Postautor: JanzRzeszowa » 31 gru 2018, 12:55

jashsk pisze:
Swoją drogą Melnyk i tak postawi tam bloki (o ile się nie zamienią). Może nie w tym roku ale za 2-3 lata będzie miał pozwolenie. Kiedyś podobnie ludzie protestowali przeciwko klockom Hartbexu na Pobitnie i nic to nie dało.

Mam nieodparte wrażenie, że jesteś trollem na usługach Melnika. Zbieg okoliczności?
A propos- o zbrojeniu terenów i powstawaniu całej infrastruktury na Przybyszówce masz mierne pojęcie . Moja rada: poczytaj od początku ten wątek. Może jakieś fakty do ciebie dotrą.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: jashsk » 31 gru 2018, 19:18

Wiesz ja już Ci kilka stron temu pisałem, że mam wrażenie ,że pracujesz dla SMP ;) Nie jestem pracownikiem żadnego z deweloperów, ale często z nimi współpracuję. Z Mgroup współpracowałem ale jakoś nie jestem z nimi związany. Drażni mnie tylko podejście typu nie dam zbudować chociaż nie mój teren.

O cenach i uzbrajaniu tamtych terenów wiem dość dużo (nawet łaziłem za wejściami w teren dla jednej inwestycji - nie powstała bo SMP sama kupiła tą działkę i tam zbudowała bloczek).

SMP ma teraz problem, bo zablokowali MPZP dla tamtego rejonu. Tereny, które miały iść pod rekreację są obecnie celem deweloperów, zamiast przedszkola będą mieszkania, zamiast planowanego połączenia z ul. Wywrockiego prawdopodobnie powstanie kościół.
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: Tomek1991 » 31 gru 2018, 22:16

Problem będą mieli mieszkańcy, a nie SMP.
Tomek1991
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 06 lut 2018, 19:39

Postautor: jashsk » 01 sty 2019, 13:27

Wiem, że mieszkańcy będą mieli problem. To samo było na Pobitnie. Hartbex wbił się w istniejącą zabudowę zabierając m.in plac zabaw i boisko. To wszystko wina zarządców tych terenów. Na Pobitnym mieli prawo pierwokupu działek od miasta i nie skorzystali. Podobnie SMP - mógł odkupić działki ale z jakichś powodów tego nie zrobił. Jeżeli SMP będzie blokował wz mgroup to pewnie skończy się to w WSA i tam już Melnyk dostanie wz.

Ten teren mógłvby być lepiej wykorzystany (choćby jakiś sklep czy przedszkole) ale SMP przespało zakup i będzie kolejny bloczek. Z drugiej strony SMP ma trochę atrakcyjnych gruntów, za które mogliby się wymienić 1:1 ale wolą pozorować działania dając jakiś szrot pośrodku niczego, przez jtóry przechodzi jeszcze przesyłówka gazu.
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: JanzRzeszowa » 01 sty 2019, 14:50

^^ a więc nie myliłem się. Chyba cię kojarzę...ale to nie jest ważne
powiedz mi zatem, jak logicznie i metytorycznie porównujesz sytuację Hartbexu z Pobitna gdzie jest pełnowymiarowa działka(i) z tą wąską gdzie Melnik chce wcisnąć blok, gdzie nawet szeregówki miałyby problem z zachowaniem warunków technicznych zabudowy. Ferencowa wz nie spełnia podstawowych kryteriów. I żaden NSA (którym tak szermujesz zaciekle) nie przyzna racji UM. Sam Melnik w ostatnim piśmie przyznaje, że owszem, może zaniechać budowy i się zamienić pod warunkiem, że SMP nie będzie torpedować budowy na drugiej, wąskiej działce 3617/1. Już samo to pismo jest kuriozalne i widać, że Ukraińcy nie znają prawa polskiego dostatecznie. Może ich obronić tylko sytuacja polityczna. Odsyłam na priv w razie czego.

Co do mediów. Nie ma tam żadnego, powtarzam żadnego problemu ze wszystkimi mediami. Szczególnie że Adma 2 lata temu odwaliła robotę w tej części osiedla. Wszystko jest pod ręką. Dobrze o tym wiesz. Łącznie z MPEC-em gdzie przy Iwonickiej (2 lata) Melnik nie ma szans na to. Tylko gaz w tej chwili.
Co do przesyłówki gazu, to Lerua udowodnił, że potrzeba im miesiąc na to aby uporać się ( naprawdę) z upierdliwą i skomplikowaną siecią np. PGE na działce obok Bi1.

Czekam na następne news-y z twojej strony.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: jashsk » 01 sty 2019, 18:42

No i tą wypowiedzią udowodniłeś, że za bardzo nie masz pojęcia o mediach.
1. Wiesz ile trwała procedura przełożenia słupów i ile to kosztowało?
2. O ile dla prądu można zrobić obejście o tyle gaz ma ten problem, że misi być odpowiednio długi prosty odcinek. Przełożenie sieci gazowej zazwyczaj obejmuje obszar ok 700m (info z Gazsystem dotyczący przesyłówkina Staromieściu - wyliczyli nam ok. 1,2mln za robotę)
3. Poczytaj prawo budowlane i wskaż gdzie jest cokolwiek o minimalnej szerokości działki. Biorąc pod uwagę, że działka 5014/10 jest drogą można uznać, że wystarczy odsunąć się 4m od granicy (wiadomo zależy od wysokości bloku - przyjąłem 12m). Działka ma średnio 16m szerokości czyli zostaje ok 8m na zabudowę bloku. Mało ale się da.

Co do porównania - bardziej mi chodziło o reakcję mieszkańców. Mimo, że mieli argumenty m.in przepustowość dróg dojazdowych to i tak Hartbex dostał pozwolenie na budowę.

Prawdę mówiąc to mało mnie interesuje czy MGroup tam zbuduje blok, czy SMP to odkupi czy może w ramach wzajemnej wojny powstanie tam dzikie wysypisko. Wiem ,że SMP przy tych działkach dało dupy strasznie. Jakby kupili 3617/1 to by zrobili 4 bloki zamiast 3 (info z SMP, nawet widziałem wizki z 4 blokami). Działania, które są teraz podejmowane to działania pozorowane - my wam pismo, wy nam pismo. Podejrzewam, że strony są już dogadane a to jest działanie na "umycie rąk". Po wszystkim SMP powie, że zrobiło wszystko co się dało a MGroup zbuduje blok bo wszystkie instancje uznały, że to zgodne z prawem.
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: JanzRzeszowa » 02 sty 2019, 12:55

^^ Człowieku, jaki ty tam gaz chcesz ciągnąć czy przekładać do tych działek (w zamianie z SMP) obok szkoły. Tam jest nowa linia MPEC-u. Te wszystkie bloki maja warunki na ciepło a nie na gaz. O czym ty piszesz?
Pisałeś bzdury, że Melnikowi nie opłaca się zamieniać za te działki "dziennikarki" tych działek obok szkoły bo jest tam szczere pole i nie ma mediów i są nieodrolnione. Zorientuj się skąd ma ciepło dwa wieżowce Droma, gdzie ludzie już mieszkają. A przecież według ciebie to szczere pole nieodrolnione, mało warte etc, etc. Potem przyznałeś że sam biegałeś za pozwoleniami. Potem, że NSA i tak zmusi mieszkańców i SMP do zaakceptowania wciśniętego bloku na tej kiszce, potem, że przełożenie prądu obok Bi1 było skomplikowane i kosztowało sporo, ale i tak jest mniej skomplikowane od jakiegoś przekładania urojonych linii gazowych na działkach, które SMP chce zamieniać.
Prawda jest taka, że to SMP nie opłaca się zamieniać dobrych działek, w terenie, który jest w tej chwili najlepszym i najbardziej rokującym inwestycyjnie terenem pod budownictwo mieszkaniowe w Rzeszowie. Takie są fakty. Stąd tylu deweloperów zwietrzyło swój interes u budują na grandę gdzie sie da i jak sie da. SMP została niejako przymuszona do interwencji w tej sprawie przez mieszkańców SMP.
A propos- radziłem ci już, poczytaj wątek wstecz, a oświeci cię że nie jestem pracownikiem SMP i nigdy nie byłem. Kropka.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: jashsk » 02 sty 2019, 17:02

Dobra, jak nie rozumie Pan tekstu pisanego to będą obrazki :

smp.jpg
smp.jpg (277.26 KiB) Przeglądany 5296 razy

1. Teren oznaczony na czerwono to działki, które SMP daje w zamian
2. Te 2 żółte kreski to rury gazowe (przesyłowe), które mają strefę ochronną 15m (nie można tam budować)
3. Wszystkie media są na działkach DROMu. Z tego co wiem to Drom albo jest blisko końca albo już przenosi własność meszkań, więc trzeba zapytać wszystkich współwłaścicieli
To temat mediów i tego wyimaginowanego gazu. Zresztą co ma za znaczenie jak będą ogrzewane mieszkania do przebiegu sieci??? Musi Pan być naprawdę słabo zorientowany w sprawach budownictwa.

Sprawa druga - opłacalność zamiany. Tu ma Pan rację. SMP nie opłaca się zamieniać za pełnowartościowe działki. Te działki, które zaoferowali za kilka lat pewnie będą leżały przy drodze i pewnie będą choćby częściowo uzbrojone ale może być też tak, że miasto zrobi inwestycję celu publicznego - park i działka nie będzie wiele warta. Właśnie dlatego Melnikowi nie opłaca się w to wchodzić. Jak już pisałem - obie strony pozorują działania ale chyba chcą utrzymać stan obecny.

Sprawa trzecia: przebudowy sieci. Przebudowa sieci na działkach koło Bi1 nie trwała miesiąc. Same roboty może tak ale przygotowanie "papierologii" trwało ok. 1,5roku. Przy przesyłówkach gazu jest podobnie - samo przełożenie trwa krótko ale przygotowanie inwestycji trwa bardzo długo. Poza tym sieci gazowe nie mogą mieć za wielu załamań (względy bezpieczeństwa)
jashsk
Bywalec+
Bywalec+

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa