Budowa ADMA - 10.06 - koniec dnia.

I kilka refleksji i pytań.
1. Wg harmonogramu budowa miała zakończyć się 31.05 (zmieniono na 31.07 z powodu "zaskakującej" zimy, która zaskoczyła Polskę i woj. podkarpackie, miasto Rzeszów), Dodam, że mieszkamy w klimacie umiarkowanym i uczą tego już chyba w podstawówce, wynika, więc, że mamy chyba w kraju chyba 4 pory roku? każde dziecko w szkole wie, że mamy zimę, a jak mamy zimę to jest śnieg, jest biało i mamy chyba mrozy, tak? Oczywiście w tym roku zima była sroga i ostra co każdy widział. Co jeśli w tym roku będzie podobnie? (dot. również nowych inwestycji).
2. Budowa opóźnia się już oficjalnie o 2 miesiące i mimo wszystko klienci nie otrzymali żadnego pisma (ja przynajmniej nic nie dostałem), dostaliśmy tylko informacje, że mamy możliwość przeniesienia ostatniej transzy na koniec lipca (ja zapłaciłem odrazu, bo chciałem mieć spokój), ale najlepsze jest w tym wszystkim, że zmiana wpłaty ostatniej transzy wiąże się z aneksem .... który jest płatny !!! (u mnie o ile się nie mylę było 300zł). Czy w tym kraju to jest normalne, że klient, za ciężko zarobione pieniążki, za otrzymany kredyt za który zapłacił już prowizje, inne opłaty ukryte musi dodatkowo jeszcze płacić 300zł za to, że to nie jego wina? chory kraj .... ale lepiej nie będę się rozpisywał o innych opłatach ...
3. Czy po powyższych zdjęciach można wierzyć, że do dnia 31.07 zakończy się budowa? śmiej twierdzić, że nie ..... elewacje na B2, windy, płytki na balkonach, szkło na balkonach, malowanie i płytowanie klatek schodowych, montaż drzwi wejściowych, montaż grzejników, montaż drzwi garażowych, montaż logoterm, montaż wideodomofonów, wykończenie terenu wokół bloku, plac zabaw, chodniki, parkingi, oświetlenie, drogi, podłączenie mpec (trwa)
4. Czy nie jest czasem tak, że żeby oddać inwestycję należy oddać zarówno B2 i B3 ??? bo nawet jeśli B3 wyrobi się w czasie, to B2 raczej nie zdąży.
5. Umowa obejmuje następujące terminy: do 31.05 - zakończenie budowy, do 31.10 - przekazanie kluczy, do 31.12 - przekazanie własności. Pytanie do innych mieszkańców, którzy już mają swoje M i przeszli ten ciężki okres,
- co się stanie jeśli budowa nie będzie gotowa do 31.07?
- co się stanie jeśli nie będzie przekazania kluczy do 31.10?
- co się stanie jeśli do 31.12 nie będzie aktów notarialnych?
- kiedy można naliczać odsetki za niedotrzymanie terminów?
- czy teraz już czy na jakimkolwiek etapie konsument może coś zrobić? coś wskórać?
- czy deweloper może oddać/ odebrać inwestycję bez dróg? bo z informacji jakie uzyskałem wynika, że droga dojazdowa ul. Żmigrodzka w dół kierunek galeria nie będzie wykonywana (ma to robić chyba miasto, a przetargu ponoć jeszcze nie ma) - jeśli się mylę, przepraszam za wprowadzenie w błąd
- czy skoro etap 7 obejmuje chodniki, oświetlenie, drogi to można bez skończenia ich pobrać ostatnią transzę i zakończyć inwestycję? bo coś czuję, że szykują się piękne widoki bez dróg przez okres 1-2lat lub gorzej.
- czy ktokolwiek z przyszłych mieszkańców bloków B2 i B3 ma jakieś dodatkowe informacje, którymi może się podzielić? odnośnie terminów oddania kluczy, odnośnie prac wewnątrz, odnośnie dróg wokół bloków ? czy ktokolwiek coś wie? bo zbliżamy się ku końcowi, a wszyscy ukryci i nie udzielają żadnych informacji, czy wam to wszystko się podoba i nie macie o nic obaw?