[ul. Hetmańska] Hala sportowa przy ZSO nr.2

Dyskusja o ukończonych projektach.

Re: [ul. Hetmańska] Hala sportowa przy ZSO nr.2

Postautor: Matius » 25 gru 2014, 2:22

fancy pisze:Witam,
trafiłam na to forum przypadkiem szukając informacji o powstającej hali sportowej przy Hetmańskiej. Zaczęło się od tego, że wyszłam na spacer z moją najmłodszą. Dzień był piękny, słońce świeciło, aż tu nagle oczy musiałam zmrużyć. Mrużę, mrużę, mrugam, mrugam, przecieram, rany boskie, co to??? Sen to czy jawa? Skręcam, podchodzę bliżej- Jezu najsłodszy- czy świat oszalał czy ja jestem nienormalna? Przecież jeszcze niedawno tędy szłam i cieszyłam się na myśl, że oto powstaje coś nowego, że kolejna inwestycja, itp, itd, a teraz jakoś nijak we mnie radości, nawet wcale mi nie do śmiechu... Tutaj wyjaśnić muszę, że jestem rodowitą rzeszowianką, aczkolwiek od lat 15 zamieszkuję zupełnie inny region Polski. Do Rzeszowa zaś z przyjemnością witam 2-3 razy do roku. Cieszę się na zmiany, rozwój, kolejne inwestycję, jednakże nie brak we mnie zgorzknienia. Pojawia się ono między innymi na takich jak dzisiejszy spacerach.
Przejrzałam wątek i zgadzam się z zamieszczoną tu opinią- toż to faktycznie stodoła. Nie dość, ze stodoła, to jeszcze pstrokata. Budynek jednoznacznie nawiązuje do wyglądu jakiegoś dyskontu spożywczego. Tego rodzaju hangary projektowało się chyba w latach '70? Nie znalazłam niestety informacji, cóż to za mistrz stworzył to "dzieło"- może widnieje jeszcze w planach sprzed kilkudziesięciu lat? To tłumaczyłoby sprawę. Jednak zazwyczaj jak się projektuje budynek, to od razu i elewację, a tutaj czytam, że wybór NIEZWYKŁYCH barw to w rzeczywistości wybór demokratyczny. Ot, zeszło się stado znawców tematu i wybrali. Pani, co lubi jelonki na rykowisku, pan, który gustuje w pomarańczach, może jeszcze ktoś od hodowli kanarków- i to zacne grono ustaliło, jak upstrzyć przestrzeń nomen omen PUBLICZNĄ. Wiadomo- publiczne, czyli niczyje, można robić co się żywnie podoba. Można pomalować w paski, prążki, kropki, zielony, fiolet, niebieski- byle było mocno i żeby się WYRÓŻNIAŁO. I tak powoli okolice Hetmańskiej się "pięknie" wyróżniają. Idę spacerkiem i co krok to wyróżnienie na mnie spogląda. Tu coś zielonego. Ty zielony? To ja muszę się bardziej wyróżnić, będę jeszcze bardziej zielony! Spogląda na to budynek zza rogu- Ale się wyróżniły, to ja się zrobię na pomarańczowo! I jeszcze żółty akcent! Ależ jestem wyróżniony! Kto następny? To może ja? Muszę się bardzo postarać, by wyróżnić się jeszcze bardziej. I tak dalej jak sądzę trwać to będzie, aż cała Hetmańska i okolice zapłoną feerią kolorów, w głowach nam się zakręci, zwariujemy od tych wyróżnień, może lepiej w domu zostać, tu swojsko, anielsko, szaro, buro- spokojnie.
Drodzy Państwo- o gustach się nie dyskutuje. Gusta można przelewać na ściany własnego domu. Można mieć i martwą naturę, słoneczniki Van Gogha, Monę Lisę, róż, czerwień- co kto sobie chce. Architektura zaś i projektowanie przestrzeni publicznej to trochę inna bajka. Tu nie ma demokracji, tutaj mamy rząd fachowców. Fachowiec, który zna się na rzeczy zaprojektuje tę przestrzeń tak, by służyła ona wszystkim- do spokoju, wypoczynku, zabawy. By nie kłuła w oczy. By nie trzeba było się za nią wstydzić.
Niestety obawiam się, że do tego nam jeszcze baaardzo daleko. Nie wiem, ile czasu musi jeszcze minąć, by kac po PRL'u przestał nas męczyć i byśmy zrozumieli, że szarości i beże to najlepsze kolory dla PUBLICZNEGO otoczenia. A jeśli chce się eksperymentować z kolorem, trzeba to robić bardzo rozważnie, pod okiem doświadczonego projektanta. Albo iść na żywioł- ale w swoich własnych czterech ścianach.
Na koniec mojego pewnie przydługiego postu załączam zdjęcia, które porobiłam podczas godzinnego spaceru w okolicach ulicy Hetmańskiej. Dałabym mu jakiś tytuł typu KOSZMARKI albo bardziej dramatycznie NIE RÓB MI TEGO... Koś napisze zapewne: Mnie się to podoba... Jasne, ja też lubię zapach bigosu- ale nie na ulicy, nie od sąsiada. Pamiętajmy- przestrzeń miasta jest WSPÓLNA! Nie pozwólmy jej zaśmiecać, zasmradzać i zabazgrać :-)

Obrazek

Pozwolę się nie zgodzić. Każdy ma inny gust, więc ta sprawa nie jest taka łatwa. Akurat w kwestii twoich dołączonych zdjęć przedstawiających wyremontowane, odmalowane kamienice i bloki to wszystkie kamienice przedstawione na fotkach mi się podobają i nie są jakimiś koszmarami. Natomiast z tych zdjęć nie podobają mi się jedynie bloki. Blok na 1 zdjęciu rzeczywiście nieudolnie odmalowany, kolory ogólnie niedopasowane, niewspółgrające ze sobą, tak jakby jakieś dziecko wzięło farby i zaczęło bazgrać po ścianach. Jednak w kwestii hali w całości się zgadzam - hala rzeczywiście wygląda jak stodoła, żywcem jakby wyjęta z wczesnego PRL-u, jednakże trzeba zauważyć, że wszystkie hale sportowe, które powstają w Rzeszowie mają identyczną architekturę. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale jak widzę jak wyglądają współczesne hale sportowe, które powstały niedawno w innych miastach Polski to mi się nóż w kieszeni otwiera, że tam się da wybudować w pełni nowoczesną, na światowym poziomie halę sportową a u nas się buduje takie kaszaloty. W dodatku kolory użyte na elewacji są już zdecydowanie za bardzo pstrokate. Jednak jakkolwiek hala by nie była pomalowana, nie przysłoni to paskudnej architektury. Na hali mogły zostać użyte takie kolory jak na budynku Vispro (biel, pomarańcz oraz kolor ciemny). Natomiast, tak jak piszesz, że najlepsze kolory dla miasta to szarość i beż, to wybacz, jakby całe miasto tak miało wyglądać, to depresja u większości mieszkańców gwarantowana. Szarość i beż jak najbardziej również są potrzebne, ale nie na przeważającej liczbie budynków. Żywsze kolory również muszą być stosowane, ale z głową. Podsumowując: kolory na kamienicach mi się podobają, nie są przesadnie pstrokate, ożywiają tamtą okolicę, więc są jak najbardziej w porządku. Bloki jednak są nieudolnie odmalowane, wyglądają brzydko i przaśnie. I ostatnia sprawa - hala sportowa - architektura i elewacja masakryczne. Pozdrawiam ;)
Matius
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 15 lip 2014, 17:48

Postautor: Meme » 25 gru 2014, 13:38

porteño pisze:Droga Fancy, jeśli swojskość i anielskość utożsamiasz z szaro-burymi kolorami, to smutno mi się robi.
Owszem, barwy należy dobierać umiejętnie, jednak to właśnie dzięki tej feerii żywych kolorów niektóre miejsca na Ziemi są tak urokliwym magnesem dla turystów, jak choćby Cinque Terre czy też wysepka Burano we Włoszech, Caminito w dzielnicy La Boca w Buenos Aires, Valparaiso w Chile, Kapsztad w RPA, San Francisco w USA, a nawet większość miasteczek w Skandynawii czy na Grenlandii. Szarość to właśnie domena epoki PRL-u, gdy kolory odzwierciedlały nastroje.

PS. Oczywiście Rzeszowowi daleko do jakiejkolwiek ligi, ale czyż poniższe fotografie nie są cudowne?
Jeden spacer po Caminito na pewno zmieniłby Twą percepcję, coś niesamowitego. :)
http://marcianosmx.com/24-ciudades-coloridas-mundo/

Przytoczone wyżej w linku przykłady dobitnie pokazują jak nie jest w Rzeszowie - spójnie. Bo owszem, można mieć różne gusta, można malować na pstrokato, jeśli już jest taka konieczność. Ale błagam - SPÓJNIE! Gdyby wspomniane przez Matiusa kamienice (których malowanie mi osobiście się nie podoba jednak) były pomalowane zgodnie z jednym wzorem, tworzyły całość - to nawet pomalowane na żółto-niebiesko-czerwono-cokolwiek wyglądałyby o wiele estetyczniej. A tak każdy z innej parafii. Bo niedasię.
Meme
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 sie 2014, 13:16

Postautor: fancy » 26 gru 2014, 18:53

witam ponownie,
niestety nic nie jest w stanie przekonać mnie do zastanych tutaj bohomazów. Idąc ulicą odwracam wzrok, bo inaczej zaczyna boleć mnie głowa. Na brzydotę niestety tak reaguje mój organizm. Polecam lekturę książki "Wanna z kolumnadą- reportaże o polskiej przestrzeni". Książka nie napawa optymizmem, niestety :-(
Obrazek
Nie chcę z nikim tutaj dyskutować na poziomie: Mnie się podoba, a mnie nie, to jest ładne, a to brzydkie, bo to absurdalne. Tak jak pisałam wcześniej- przestrzeń publiczna nie powinna być poddana regułom demokracji, bo wiadomo, że wybory większości nie będą wyborami wcale lepszymi. Wygra jelonek na rykowisku i makatka na ścianie- tak wygląda demokracja w tej sferze. Ja bym była gorąco za tym, by o sprawach wyglądu publicznej przestrzeni decydowali prawdziwi esteci.
A odnośnie beżów, szarości, łamanych bieli itp to tak wyglądają większości europejskie miasta (lub ich części), które odwiedzamy, o których piszą przewodniki, które zaliczamy do kanonów architektury czy też będące prawdziwymi perełkami. Nam daleko do nich, ale jak się uczyć, to od lepszych :-)
fancy
Świeżak

Na forum od: 25 gru 2014, 0:32

Postautor: pixeolo » 06 sty 2015, 22:59

Absolutnie popieram głos @fancy! Pasteloza to obok bannerozy i reklamowy najgorsza choroba polskiej przestrzeni. Zielona kamienica z Hetmańskiej jest tego najlepszym przykładem - wyobrażacie sobie przemalować ratusz na fioletowo?
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

Postautor: pisul » 06 sty 2015, 23:44

Chyba nie widziałeś ratusza?
Ferenc po prostu lubi kolory, może ma już dość szarzyzny prl?

30 grunień 2014 był i fiolet :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: swiety » 07 sty 2015, 0:23

Pisul, żartujesz czy ty tak na serio? Nie zdajesz sobie sprawy ze skali problemu? Wydawanie dziesiątek milionów złotych, które będą straszyć przez najbliższe lata? Rzeszów może i ma czyste chodniki, równe ulice, ładne kwiatki latem czy fajne świateczne oświetlenie - ale pod względem architektonicznym jesteśmy na zadupiu kraju, nie mówiąc juz o europie. Przez ostatnie 10 lat w Rzeszowie powstało kilka budynków które można uznać za akceptowalne. Takim działem robimy z siebie jeszcze większą prowincje niż jesteśmy.
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: Socat » 07 sty 2015, 2:35

Podczas dzisiejszego spaceru, wędrując wzrokiem po pięknym Podgórzu Rzeszowskim, moje spojrzenie trafiło na TO:

Obrazek

Obrazek

APKLAN ;(
W rzeczywistości kolor jest bardziej świnkowy niż pomarańczowy. Inwestycja dedykowana osobom którzy ubiegają się o kredyt w programie MDM. Więc pieniądze z budżetu w części spłacają kredyt osób którzy wracając z pracy są zmuszeni patrzeć w czym mieszkają (mimo wszystko na swoim).
"Można bodaj z całą słusznością powiedzieć, że nigdzie nie ma tylu co u nas nieinteligentnych intelektualistów i tylu estetów bez smaku". R. Dmowski - Myśli nowoczesnego Polaka.
Awatar użytkownika
Socat
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 21 cze 2014, 22:01

Postautor: looky » 07 sty 2015, 2:52

Chyba zacznę się bać o ten wieżowiec na Olszynkach. Latarnie z tych zdjęć i te montowane na parkingu koło Mostu Zamkowego wyglądają na takie same. Byleby nie było innych podobieństw... :mrgreen:
looky
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 02 sie 2014, 13:01

Postautor: peter » 07 sty 2015, 10:16

Obok tych blokow w 2 etapie ma powstac 3 identyczne bloki
peter
Maniak
Maniak

Na forum od: 04 paź 2014, 18:21

Postautor: pixeolo » 07 sty 2015, 18:02

Powiem tak :) Na starych inwestycjach ta dyskusja byłaby ciut bardziej merytoryczna.
pixeolo
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 10 lip 2014, 17:00

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane