[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Postautor: vicomte » 04 gru 2016, 18:00

Inka, witamy na forum. Na pewno bedzie cos za niedlugo budowane na zachod od NG, a wiec blizej Granicznej, na razie nie wiadomo dokladnie co. Jest uchwalony MPZP dla tych dzialek, byly tu chyba zreszta wklejane i dyskutowane. Ten sam zreszta, ktory zmusil inwestora do zamienienia planow budowy biur+mieszkaniowka na mieszkaniowka+sklep, ktore potem- przez protesty mieszkancow - skonczylo sie finalnie na sklep+mieszkaniowka.

Niestety, ten region to wlasciwie okolice przyszlego centrum miasta, ktore powoli acz systematycznie - wedlug planiostow i urbanistow Rzeszowa - zmierza ku okolicom Most Zamkowy- Kopisto- Podwislocze- Rejtana - bedzie gesto i coraz gesciej - cos za cos. Bedzie gorzej, gdy ruszy zabudowa Olszynek, CT przy Cegielnianej, dzialek przy Podwisloczu, gdy zaczna budowac biura na miejscu bazarku przy Dolowej/Rejtana przy Sadzie i pewnie na tym sie nie skonczy, bo sa luzne plany np na okolice skrzyzowania Kwiatkowskiego z Powstancow, budowy przy Granicznej/Zielonej itp. itd. nie bede kolezance wszystkiego wymienial.

Na pocieszenie dodam kolezance, ze dzialki od NG do Sikorskiego sa - poki co - w uzytkowaniu wieczystym dzialkowcow, ktore według nowej ustawy działkowcy mogą stracić tylko wówczas, gdy ich właściciel, czyli gmina zechce tu zrealizować inwestycję tzw. celu publicznego, czyli np. szkoly. Ale i to jest niepewne, bo Zwiazek Miast Polskich walczy o nowele tej ustawy, takze...no wiesz, mozesz byc jeszcze bardziej przerazona ;)

Generalnie mowi sie, ze Powstancow- Armii Krajowej odciazy budowa i skrzyzowanie S19 z A4, ale to chyba dopiero w 2023 roku, moze swoje trzy grosze dorzuci ewentualny nowy most na poludnie od Mostu Karpackiego. Zycze mniej nerwow w korkach :)

Z innej beczki - mysle, ze forum dojrzalo juz do takich linkow, w zwiazku z sytuacja w garazach.

http://antydeweloper.pl/2016/06/07/usterki-woda-garazu/

EDIT:

Pozdrawiam kolege Pisula, ktory lobbuje za zabudowa mojego dotychczasowego sasiedztwa- czyli okolic blokow nad Zalewem- on tez bedzie wspolodpowiedzialny za wieksze korki :D :D ;)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: grizli » 04 gru 2016, 19:21

cos probujemy zmieniac ale wspolnota tyle o sie zawiazala doswiadczen tez nie mamy wszystkie problemy z budynkiem sa eaczej swieze

Słowo na temat wspólnot. Wspólnotę zawiązują wszyscy właściciele mieszkań danego budynku i każdy członek wspólnoty ma prawo głosu we wszelkich sprawach, przy czym siła jego głosu zależy od udziału w nieruchomości (czyli w praktyce od posiadanego metrażu). Łatwo zauważyć, że jeśli deweloper posiada już mniej niż 50% powierzchni w sprzedaży, to los mieszkańców jest w rękach ich samych. Jeśli będą w miarę jednomyślni, to w drodze głosowania mogą podziękować dotychczasowemu zarządcy, wybrać nowego zarządcę negocjując z nim wynagrodzenie za usługi, zdecydować np. o powstaniu i wysokości składek na fundusz remontowy, o zmianie sposobu rozliczenia opłat za śmieci (u mnie np. nie sprawdziła się deklaracja liczby zamieszkanych osób w lokalu i opłata za śmieci jest skorelowana z opłatą za zużycie wody), o posadzeniu nowych drzew, itp. itd. Reasumując, jak już się wszystko ustabilizuje, wprowadzą się wszystkie etapy to nasz los będzie w dobrych, bo w naszych własnych rękach. :) Dobrze jeśli wszystkie wspólnoty na osiedlu mają tego samego zarządcę, bo wtedy koszty są niższe, czyli my mamy taniej, no i poszczególni zarządcy nie wchodzą sobie w paradę (np. jeden zarządca sprząta chodnik do jednego miejsca, a od tego ma to robić już inny).

Wracając do wody w garażu, zastanawia mnie dlaczego nie ma na ten temat słowa w serwisie udostępnionym przez NG (http://www.takka.pl)? Jest tam raptem kilka mniej ważnych tematów, a przecież to jest istotna kwestia. Dlaczego tam niczego nie piszecie mieszkańcy I etapu? A może piszecie, tylko ja jako klient III etapu tego nie widzę? Ten portal współpracy między zarządcą i mieszkańcami powinien wręcz kipić od takich tematów, w tym propozycji rozwiązań ze strony zarządcy, a tu cisza.
grizli
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 14 maja 2016, 12:48

Postautor: emi » 04 gru 2016, 19:34

jak nie ma nic na takka Pani agnieszka juz kilkukrotnir poruszala ten temat bo w jej komorce rowniez jest woda niestety zarzadca na ten portal nie zaglada co oznajmil wszystkim na zebraniu
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: grizli » 04 gru 2016, 21:19

Faktycznie Emi, poklikałem i znalazłem ten temat na Takka.pl - jest tak jak piszesz, sprawa się ciągnie, a deweloper wydaje się nie robić za wiele, przynajmniej trudno jest mieć takie poczucie czytając jego posty (współczuję mieszkańcom, których ten problem dotyczy bezpośrednio). :( Jest to moim zdaniem jakaś rysa na jego wizerunku.
grizli
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: Szymon wawa » 04 gru 2016, 21:38

Vicomnte dalej uwarzasz , ze to ironia ?? Ludzie maja prawdziwe problemy zwiazane z naszym osiedlem, nie jest ono takie idealne jak to opisujesz czasami.
Nie przesztawaj dodawac zdjecia bo to bardzo cene dla ludzi takich jak ja, ktorzy nie maja mozliwosci na codzien byc na osiedlu.
Dzieki Ci za to.
Szymon wawa
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 06 sty 2016, 17:39

Postautor: rzeszowiak23 » 04 gru 2016, 22:52

emi pisze:odpowiem Ci na to jak się wszystkie etapy sie wprowadza i byc moze rozwieja moje obawy
choć jest jedno światełko w tunelu łez dzięki porażce głównego wykonawcy z bardzo cienkimi wylewkami mam ogrzewanie podłogowe :p za free

Myślę, że akurat tym dodatkowym ogrzewaniem podłogowym nie ma się co przejmować. Standardem w deweloperce jest 3cm styropianu + 4-5cm wylewki (gdzie 3cm styropianu nie jest w stanie przykryć rurek od ogrzewania). Same w sobie rurki są zaizolowane lecz izolacja w pełni nie ochroni więc stąd nagrzewanie się podłogi w miejscu występowania rurek. Komfort cieplny odczuwalny w mieszkaniu to 50% temperatury otoczenia oraz 50% temperatury przegród (ścian, podłóg) więc ciepła podłoga to lepszy komfort cieplny :D Energia cieplna nie zginie, jeśli ogrzewa Twoje mieszkanie to nie przejmowałbym się, że akurat mała część ogrzewa podłogę.

Jeśli faktycznie deweloper wykonał zgodnie z projektem to nic się nie jest w stanie zrobić. Deweloper umyje ręce. Jeśli jednak mieszkasz nad garażem, a na posadzce nie zwiększono grubości izolacji cieplnej między pomieszczeniami ogrzewanymi(twoje mieszkanie) od pomieszczeń nieogrzewanych (garaże) to tu straty ciepła mogą być spore. I tak ponad 50% strat ciepła ucieka przez wentylację.
rzeszowiak23
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 26 lut 2016, 11:54

Postautor: grizli » 05 gru 2016, 11:21

Szymon wawa, ja też nie brałem słów Emi do końca na poważanie (wybacz Emi), ponieważ wady osiedla opisywała z lekką ironią, co w połączeniu ze swoim totalnie negatywnym nastawieniem do NG, wywoływało u mnie wrażenie wyolbrzymiania. W porównaniu z Emi, Vicomte jest na drugim biegunie jeśli chodzi o swoje nastawienie do NG. Tak już jest, że dla jednych szklanka będzie do połowy pusta, dla innych do połowy pełna. Dla jednych problem z deweloperem to po prostu tylko jedna z rzeczy w życiu do rozwiązania, dla innych powód do żałowania decyzji o wyborze konkretnego mieszkania. Uważam, że nie mamy prawa oceniać czyjegoś "nastawienia". Ja, mimo ostatniego tematu, dalej się bardzo cieszę na myśl o zamieszkaniu w NG, pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że problem z wodą w garażu mnie ominie, a jeśli nie, to jakoś się z nim rozprawię /w zasadzie to będzie dalej problem dewelopera jako gwaranta/. :)
grizli
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: MaxE » 05 gru 2016, 12:32

Budynki trzeba przyznać pięknie rosną, aczkolwiek ten salon Agata trochę psuje urok osiedla.
MaxE
Świeżak

Na forum od: 05 gru 2016, 11:59

Postautor: vicomte » 05 gru 2016, 12:42

Szymon wawa pisze:Vicomnte dalej uwarzasz , ze to ironia ??

Szymon Wawa, tak- dalej tak uwazam, bo przyznala sie do tego sama emi - sadze, ze mozemy zakonczyc ten temat, prawda? :)

Rzeszowiak23, przy calym szacunku dla Twoich wyliczen- jesli czuje sie jakies cieplo z podlogi (przyjmuje, ze nie jest tak, ze emi ma malosprawne ogrzewanie plaszczyznowe, o ktorym zapomniala :) ) to nie jest to sytuacja normalna - grubosc wylewki nie powinna wlasciwie miec tutaj nic do rzeczy, cos jest nie tak z izolacja rur nie wiem- moze z izolaca z pianki polietylenowej, albo jeszcze jakas inna, czy po prostu oslony typu peszel mogly byc niewystarczajace...

Moze sie myle- ale wydaje mnie sie jednak, ze tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe zakłada, ze zrodłem ciepła będą jednak grzejniki - nie przewody prowadzone w podłodze, co prowadzi do powstawania nadmiernych strat ciepła oraz moze uszkodzic np. posadzke drewniana- kazdy fachowiec nadmierne nagrzewanie się podłogi w takim wypadku traktuje jednak jako wadę centralnego ogrzewania. Parkieciarz, uwzględniajac ten fakt na przyklad, powinien odpowiednio dobrać technologie montazu posadzki drewnianej oraz zastosowac materialy przeznaczone do ogrzewania podłogowego.

Grizli- niniejszym daje Ci prawo oceniac moje nastawienie ;)

Emi w garazu jeszcze nie bylem, ale co do zasady- nie musisz sie ogladac na cala wspolnote przeciez, jesli tylko Tobie cos sie nie podoba- usterki na czesciach wspolnych zglasza sie pisemnie reklamujac to sprzedawcy, oczywiscie trzeba tez notyfikowac Zarzadce, w I etapie wisialo przeciez info o tym na drzwiach. Takie uprawnienie ma kazdy wlasciciel lokalu, wiec Ty tez- jako jedyna nawet, mozesz tez dokonac cesji swoich uprawnien do rekojmi czy gwarancji na wspolnote, a w jej imieniu bedzie dzialal Zarzad.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: emi » 05 gru 2016, 12:54

vicomte czy ty czytasz ze xrozumieniem 2 razy napisalam ze bylo pismo do metalowca a ten nspisal do gliwnego wykonawcy ktory odpisal ze wszystko jest z godnie z planami umywajac od tego rece na takka jest to pismo jak bede miala chwile czasu to je skopiuje na to forum.
i wybacz mimo tego ze jestem blondynka to nie zapomnialabym sobie ze mam zamontowane ogrzewanie podlogowe
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane