bartek86 pisze:Ale rozpętałem dyskusjedzięki za informacje, na pewno przydatne i warte zapamiętania. Przypuszczam, że ja jak i wiele innych osób nie miały takiej świadomości. Aaa i na koniec pytanie do DariuszaB, pytanie czysto hipotetyczne: Spółdzielnia SM popada w długi, podmiot x przejmuje lub stara się egzekwować dług, czy jest możliwość, że mieszkańcy bloku stracą mieszkania? czy nie ma takiej opcji? czy SM lub nowy podmiot może wypowiedzieć im umowę i odzyskać mieszkania? (dodam, że każdy przecież za te mieszkania zapłacił i to nie mało). Z góry dzięki za odpowiedz.
DariuszB pisze:bartek86 pisze:Ale rozpętałem dyskusjedzięki za informacje, na pewno przydatne i warte zapamiętania. Przypuszczam, że ja jak i wiele innych osób nie miały takiej świadomości. Aaa i na koniec pytanie do DariuszaB, pytanie czysto hipotetyczne: Spółdzielnia SM popada w długi, podmiot x przejmuje lub stara się egzekwować dług, czy jest możliwość, że mieszkańcy bloku stracą mieszkania? czy nie ma takiej opcji? czy SM lub nowy podmiot może wypowiedzieć im umowę i odzyskać mieszkania? (dodam, że każdy przecież za te mieszkania zapłacił i to nie mało). Z góry dzięki za odpowiedz.
Oczywiście, że SM nie zapewnia bytu do końca życia i bezpieczeństwa (jak i mniejsze podmioty, typu developer). Dlatego trzeba patrzeć na zadłużenie spółdzielni i je kontrolować, a jak się coś zacznie dziać niepokojącego, to powołać swoją spółdzielnię lub wspólnotę.
Jest szereg przykładów na to jak syndyk wchodził na dobra spółdzielni (np niegospodarność Zarządu) lub developera, a każdy właściciel odpowiada proporcją udziałów za te długi. Ale sytuacja jest zazwyczaj bardziej skomplikowana czego przykładem jest os. Wisłok I.
Teoretycznie jest trudno stracić mieszkanie, bo prawo dosyć mocno chroni właściciela. Ale to Polska.
PS.SM Projektant to chyba nieźle zarządzana spółdzielnia z historią bez większych wpadek, a więc chyba bezpieczniej, niz u małego developera tu kupić mieszkanie.
madlen pisze:ta galeria zapełni pewnie parkingi okolicznych bloków...
kupowaliscie garaze podziemne pod blokiem? zastanawiam sie.. wynajem kosztuje ok 50 zl slyszlaam a po kupnie garazu tez cos spoldzielnia koszty garazu ustala?
nyala pisze:madlen pisze:ta galeria zapełni pewnie parkingi okolicznych bloków...
kupowaliscie garaze podziemne pod blokiem? zastanawiam sie.. wynajem kosztuje ok 50 zl slyszlaam a po kupnie garazu tez cos spoldzielnia koszty garazu ustala?
Galeria ma mieć też parking podziemny, choć wiadomo niektórzy będą woleli sobie pewnie zaparkować pomiędzy galerią a blokami Admy, bo tam jest planowany spory parking. I na pewno będzie on z tego powodu wciąż zapełniony.
Raczej nie sądzę, żeby komuś chciało się parkować jeszcze dalej udając się do galerii.
Po kupnie garażu płaci się czynsz, który chyba jest różny w różnych blokach spółdzielni, na Żmigrodzkiej wynosi ok 50 zł (różnica paru zł w zależności od metrażu miejsca). Wynajem miejsc postojowych zadaszonych na zewnątrz (są przy kilku blokach) kosztuje z tego co wiem 40 zł, a miejsc w garażach jeszcze nie wynajmują i chyba koszt nie jest ustalony, ale sądzę, że będzie to więcej niż 50 zł, skoro na zewnątrz płaci się za wynajem 40.
madlen pisze:no to dalej będę myśleć póki co mam czas:P , a powiedzcie kupowaliście komórkę lokatorska?' wiecie jaka cena za m2? i jaka wielkość macie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości