[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: JanzRzeszowa » 29 lip 2016, 12:51

dras pisze:Tablica z informacją że "Tu powstanie centrum handlowe" stała już w grudniu 2014 roku, w szczerym polu co prawda ale jak się przymierzałem do zakupu mieszkania to ja ją widziałem. Jak kolega nie zauważył to być może kupował wcześniej i tablicy nie było lub nie łaził po polach okolicznych. Co do 7 piętrowych bloków to też mnie nie cieszą ale reklamacje trzeba kierować do Ferenca, on się na nie zgodził, bo jak sam mówi developerom przeszkadzać nie będzie, płacze i tupanie nóżką teraz nie pomoże niestety, bloki powstaną.
Sądzę że w życiu ważniejsza jest czasem sztuka nie planowania i przewidywania tylko adaptacji. Ja całe życie praktycznie mieszkałem w bloku, i wiem że człowiek nie ma w gruncie rzeczy wpływu na to co Ci powstanie za oknem, sąsiadów też nie wybierzesz (możesz dostać studentów i imprezę dzień w dzień). Jak żyjesz w domu jednorodzinnym jest inaczej, sąsiedzi muszą się pytać o wszystko (chociaż na os. Biała Developer też walną małe osiedle 4 piętrowe między stodołami). Ja nie wiem skąd pochodzą ludzie mieszkający na tym osiedlu, i nie mnie nikogo oceniać ale powiem wam z czego osiedle słynie w całym mieście... z pretensjonalności, znajomy policjant się śmieje że jak mają z niego wezwania to nawet im się nie chce jechać bo wiedzą że głupoty jakieś i czepialstwo, ale jechać muszą. Patrząc czasem na to forum to jakoś to się potwierdza. Za mało w tym wątku meteorytyki za dużo użalania się, bo mi źle ,bo mi nie dobrze i najchętniej to bym się wyprowadził. Po prostu... "Gorzkie żale przybywajcie...". Ludzie więcej uśmiechu i radości z tego co macie... :)
https://youtu.be/jHPOzQzk9Qo

Tak..., cieszę się, że wydałem ćwierć bańki i muszę mieszkać na budowie... . Nikt mi o tym nie powiedział, że tak będzie.
No, ale przecież mogłem się domyślać, że będzie coraz tłoczniej, że nie będzie drogi, gazu, prądu, śmietników, garaży, chodników na czas.

Ciekawe, czy jak poślesz dziecko do płatnej szkoły, to nie wymagasz dla niego godziwych warunków.
Czasy godzenia się na bylejakość nie skończyły się. To polaczkowanie doprowadza mnie do pasji. Tak ma być, godzić się na wszystko.
Tupanie nóżkami?
Stanowczo mówię -TAK.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: bartek86 » 29 lip 2016, 12:55

DariuszB pisze:
bartek86 pisze:Jak kupowałem mieszkanie to liczyłem się z tym, że przez najbliższe 2-3lata wokół mojego bloku będzie plac budowy. Przed kupnem pytałem o plany zagospodarowania i mogę od siebie powiedzieć, że osiedle to pewnie będzie aż do ul. Pańskiej, z drugiej strony zostanie zapewne zamknięte od ul. Iwonickiej, a kto wie, czy osiedle nie pójdzie jeszcze po 2 stronie Bł. Karoliny (strona szkoły i żłobka). Także w 3 strony się jeszcze może rozrosnąć i zapewne tak będzie. Przez najbliższe 10lat na tym osiedlu zapewne będzie ciągle powstawało coś nowego, ale jak już ktoś wcześniej wspomniał w Rzeszowie teraz buduje się wszędzie, także gdzie nie kupi się mieszkania będzie podobnie, różnica będzie jedynie w skali uciążliwości.

Ja jak kupowałem, to wiedziałem, że będzie zabudowa szła już za pańską, i co z tego? Tylko nie przewidziałem, że nagle ta zabudowa zacznie być coraz wyższa, zamiast coraz niższa. I tu jest oszustwo.
A wiąże się to, w konsekwencji, z wyższym nasyceniem samochodów i mieszkańców na m2, dłuższymi i bardziej uciążliwymi budowami, dłuższymi okresami bez infrastruktury. To jest zupełnie odmienna koncepcja SM Projektant, niż to miało miejsce jeszcze rok, czy dwa lata temu. Zresztą przyznał to sam Prezes na Walnym miesiąc temu.
Zmiana koncepcji, wiąże się z innymi zmianami. Ale o tym nie informowano w SM jak się mieszkanie kupowało. Zresztą, nic nie trwa wiecznie, i zbyt na mieszkania w projektancie skończy się wreszcie i może zaczną budować drożej, ale za mniej gęsto. Już od dwóch lat Rzeszowowi nie jest potrzeba tylu nowych mieszkań. Buduje się w tej chwili coraz częściej dla inwestorów, którzy kupują następne lokale, a już mają po kilka, kilkanaście w portfelu. Takie czasy. Ale co to ma wspólnego z jakością życia mieszkańców? Coraz mniej, niestety. Masówka.

No i tu masz racje. Chciałbym mieszkać tak jak na osiedlu Nowe Miasto (stara zabudowa). Odstępy pomiędzy wieżowcami 100-200m, a pośrodku tereny zielone, place zabaw. Takie budowanie to ja rozumiem, ale dziś gdyby budowali w tym miejscu to odstępy były by 20-30m, baaaa wybudowali by pośrodku 3 blok, bo po co marnować miejsce + pewnie parking duży zamiast drzew. I to jest niestety problem wszędzie, bo wszędzie beton, beton i beton, a jak chcesz wypocząć to tylko okolice rzeki, parki. Szkoda, że nie buduje się mniej gęsto, ale no to pewnie by trzeba było nowe prawo i nowe przepisy i niestety nic nie zrobimy. Współczuje tym, którzy wprowadzali się na Projektanta pierwsi, nigdy pewnie nie spodziewali się, że ich osiedle będzie liczyć ponad 4000 osób, a już za niedługo to pewnie i dojdzie do 8-10.000. Pewnie jak budowali tu pierwsze bloki każdy się cieszył, że ciche ustronne, spokojnie miejsce z łąkami, lasami, a dziś? Takie czasy ....
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: Inka25 » 29 lip 2016, 13:02

Jest wiele rodzin na osiedlu z malutkimi dziecmi-ja mam 2-letnie i teraz za miesiac bedzie następne.... Nie anestezjolog w stanie przy 30 stopniach funkcjonować w nocy przy zamkniętych oknach-zreszta przypomnieć należy, ze każdy ma prawo do wypoczynku pomiędzy 22-6 rano. Ja wstaje o 6, wiec wczoraj jak sie tłukli o 24 to było wkurzenie niezłe!
A co do szorowania na sucho-jak następnym razem zobaczę takie cuda-pojde i nagram film.....bo takie rzeczy to tylko u nas na osiedlu....
Inka25
Świeżak

Na forum od: 28 lip 2016, 23:43

Postautor: Inka25 » 29 lip 2016, 13:07

Przypominam regulamin porządku domowego SMProjektNt-zaprzestanie wykonywania wszelkich prac remontowych w godzinach 22-6...... Sami opracowali i sami nie przestrzegają.....
Inka25
Świeżak

Na forum od: 28 lip 2016, 23:43

Postautor: JanzRzeszowa » 29 lip 2016, 14:03

Inka25 pisze:Przypominam regulamin porządku domowego SMProjektNt-zaprzestanie wykonywania wszelkich prac remontowych w godzinach 22-6...... Sami opracowali i sami nie przestrzegają.....

pomyłka...
22-6 - cisza nocna-ogólne przepisy RP
20-8 - wstrzymanie się od prac remontowych, etc plus soboty i niedziele - regulamin
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: pisul » 29 lip 2016, 16:03

Polskie prawo nic nie mówi o "ciszy nocnej" ani też nie definiuje w których godzinach takowa jest. Jest co prawda "spoczynek nocny"

Art. 51.
§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój,
porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu
publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca
dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Tylko to wszystko raczej odnosi się do wybryków chuligańskich a nie ekip remontowych. Więc jeśli policja zapuka do drzwi to nie poniesiemy żadnej konsekwencji nie otwierając dzwi, a policji/straży miejskiej zostanie tylko pocałowanie klamki. A gdy otworzymy drzwi policja MUSI podać imię i nazwisko człowieka który zgłosił interwencje. Warto to wiedzieć bo remont trwa chwilę a można sobie zrobić wroga na całe życie. Lepiej przeczekać remont u sąsiada niż zostać wrogiem

Co do ustaleń w regulaminie wspólnoty. Godziny które ustalono dalej obejmują właścicieli mieszkań a nie firmy wykończeniowe. Firmy zabezpieczają się tym że wywieszają kartkę na drzwiach z przeprosinami za uciążliwy remont i przybliżonym czasem końca.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Sindus » 29 lip 2016, 18:20

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

Postautor: Marina » 05 sie 2016, 17:36

Czy może ktoś coś wie odnośnie budynków o nr inwestycyjnym 11-14?
Czy coś na placu budowy się dzieje?
Marina
Świeżak

Na forum od: 05 sie 2016, 17:33

Postautor: Vube » 05 sie 2016, 23:05

Marina pisze:Czy może ktoś coś wie odnośnie budynków o nr inwestycyjnym 11-14?

Parter juz stoi we wszystkich 4 blokach, kończą teraz pierwsze piętra.
Vube
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 mar 2016, 7:40

Postautor: Santinel » 06 sie 2016, 6:51

Marina pisze:Czy może ktoś coś wie odnośnie budynków o nr inwestycyjnym 11-14?

Najszybciej idzie 13 i to pewnie ona będzie pierwsze oddana, tak jak z poprzednich czterech bloków 9. Najwolniej będzie 11 z tego co widzę.
Santinel
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 14 maja 2016, 19:45

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa