[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: Santinel » 18 lip 2016, 9:57

Pytanie do osób, który dokonywały zmian w projekcie mieszkania.

Jak takie sprawy z kierownikiem budowy załatwialiście? Wystarczyła grzeczna prośba, czy jest potrzebna dodatkowa "motywacja"?.
Dziękuje z góry za odpowiedz. Jeżeli ktoś nie chce publicznie to na prywatną wiadomość też można ;)
Santinel
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 14 maja 2016, 19:45

Postautor: bartek86 » 18 lip 2016, 10:02

A czy może ktoś wrzucić zdjęcia z budowy ADMY? poprzednie wpisy mnie zaniepokoiły, do końca lipca budynek B3 powinien mieć już parter i 1 piętro, a z tego co czytam i byłem na budowie z 1,5tyg temu wynika, że budowa stoi? Jak ma ktoś możliwość fotki z balkonu to prosiłbym o wrzucenie na forum.
bartek86
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 sie 2015, 10:53

Postautor: Vube » 18 lip 2016, 10:21

Santinel pisze:Pytanie do osób, który dokonywały zmian w projekcie mieszkania.

Jak takie sprawy z kierownikiem budowy załatwialiście? Wystarczyła grzeczna prośba, czy jest potrzebna dodatkowa "motywacja"?.
Dziękuje z góry za odpowiedz. Jeżeli ktoś nie chce publicznie to na prywatną wiadomość też można ;)

nie wiem jak poważne zmiany masz na mysli. Ja likwidowałem ściankę działową między kuchnią a salonem. Musiałem najpierw iść do architekta aby naniósł zmianę na planie, a później dostarczyłem ten plan zarówno do spółdzielni jak i do kierownika budowy. Nic mnie to nie kosztowało no ale to raczej oczywiste bo mieli dzięki mnie mniej roboty a nie więcej. Bardziej nieoficjalną drogą pewnie tez by się dało coś załatwić, w końcu wiadomo w jakim kraju żyjemy.
Vube
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 mar 2016, 7:40

Postautor: dras » 18 lip 2016, 11:52

Ja jak chciałem zamienić grzejnik w holu na dodatkową podłogówkę to najpierw mówili że ok...ok... ale jak przyszło co do czego to: "Musi zostać potwierdzone przez projektanta". A projektant za podpisanie się pod zmianą nie wnoszącą kompletnie nic w instalacji budynku chciał 200 zł. Ta sama czynność po oddaniu nie wymagała by żadnych zgód tylko trzeba by wylewkę kuć. Żeby było śmieszne papieru nie może podpisać nikt inny z uprawnieniami tylko osoba projektująca.
Wg mnie po prostu naganiają kasę projektantom. Ale może to może to tylko kwestia kierownika budowy.
Na innych osiedlach z tego co wiem można wykonywać takie drobne zmiany wyłącznie po konsultacji i zgodzie kierownika budowy, nikt nie biega z takimi głupotami po biurach projektowych.
Na poważne zmiany typu wyburzenie ściany nośnej i inne tego typu musi być zgoda projektantów ze zrozumiałych względów.
dras
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 17 lut 2015, 14:15

Postautor: Vube » 18 lip 2016, 12:45

dras pisze:Ja jak chciałem zamienić grzejnik w holu na dodatkową podłogówkę to najpierw mówili że ok...ok... ale jak przyszło co do czego to: "Musi zostać potwierdzone przez projektanta". A projektant za podpisanie się pod zmianą nie wnoszącą kompletnie nic w instalacji budynku chciał 200 zł. Ta sama czynność po oddaniu nie wymagała by żadnych zgód tylko trzeba by wylewkę kuć. Żeby było śmieszne papieru nie może podpisać nikt inny z uprawnieniami tylko osoba projektująca.
Wg mnie po prostu naganiają kasę projektantom. Ale może to może to tylko kwestia kierownika budowy.
Na innych osiedlach z tego co wiem można wykonywać takie drobne zmiany wyłącznie po konsultacji i zgodzie kierownika budowy, nikt nie biega z takimi głupotami po biurach projektowych.
Na poważne zmiany typu wyburzenie ściany nośnej i inne tego typu musi być zgoda projektantów ze zrozumiałych względów.

to bardzo dziwne, ja zamieniłem grzejnik na podłogówke w kuchni bez żadnych problemów. W tej sprawie rozmawiałem i rozliczałem się jedynie z firmą Tom Systems która jest podwykonawcą w moim bloku. Nie musiałem dawać znać kierownikowi budowy o niczym.
Vube
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 mar 2016, 7:40

Postautor: dras » 18 lip 2016, 12:49

Vube pisze:to bardzo dziwne, ja zamieniłem grzejnik na podłogówke w kuchni bez żadnych problemów. W tej sprawie rozmawiałem i rozliczałem się jedynie z firmą Tom Systems która jest podwykonawcą w moim bloku. Nie musiałem dawać znać kierownikowi budowy o niczym.

Może jak mówię kwestia kierownika. Ja mieszkam w bloku postawionym przez Admę. Kolega z tego samego bloku przy swoich przeróbkach też biegał po biurach projektowych.
dras
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 17 lut 2015, 14:15

Postautor: brumar » 18 lip 2016, 18:45

bartek86 pisze:A czy może ktoś wrzucić zdjęcia z budowy ADMY? poprzednie wpisy mnie zaniepokoiły, do końca lipca budynek B3 powinien mieć już parter i 1 piętro, a z tego co czytam i byłem na budowie z 1,5tyg temu wynika, że budowa stoi? Jak ma ktoś możliwość fotki z balkonu to prosiłbym o wrzucenie na forum.

Proszę oto focia:
Obrazek
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: Rolf » 18 lip 2016, 22:53

brumar - wielkie dzięki za zdjęcie :)
Widać że Adma ma spore opóźnienie (do końca lipca mają zrobić ściany i stropy do 2 piętra włącznie) :/
Co o tym myślicie ?
Rolf
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 maja 2016, 12:45

Postautor: Paulo89 » 19 lip 2016, 11:23

Czy przed odbiorem mieszkania sprawdzaliście kąty (winkle) oraz równość podłogi? Podobno w niektórych blokach są krzywe co wiąże się z późniejszym wyrównaniem co jest nieco kosztowne.
Paulo89
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 05 mar 2016, 13:33

Postautor: Sindus » 19 lip 2016, 15:06

Obrazek
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24