[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: vicomte » 06 lip 2016, 21:07

Wiecha jest uzasadniona, 2 bloki II etapu osiągnęły docelową wysokość :)
emi pisze:Witam czy to prawda że jest jakiś dodatkowy aneks dotyczący garażu przy przeniesieniu własności?! Z tego co słyszałam to chcą zrobić garaż spójną jednością z mieszkaniem

Emi dobrze słyszałaś ta "spójna jedność z mieszkaniem" to prawo każdego właściciela konkretnego lokalu do wyłącznego korzystania z konkretnego miejsca parkingowego w hali garażowej będącej częścią powierzchni wspólnych budynku . Tak to ostatnio organizują deweloperzy, ustawa o własności lokali zabrania im teoretycznie potraktować miejsce postojowe jako lokal samodzielny lub nawet pomieszczenie przynależne (brak wydzielenia trwałymi ścianami). Nie ma księgi wieczystej odrębnej, nie słyszałem też o tym, żeby trzeba było aneksować umowy, to wszystko można zawrzeć w jednej (poprzez wpis z numerem miejsca). Polskie prawo ma pewne problemy z klasyfikacją części nieruchomości wspólnej jako garażu, co rodzi pewne problemy i stanowi niejako wyzwanie dla zarządcy, ale to temat szeroki jak rzeka :)
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: emi » 07 lip 2016, 9:09

Wszystko ładnie pięknie ale teraz jakbym chciała sprzedać garaż oddzielnie to już nie mozna
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: agi » 07 lip 2016, 12:13

emi pisze:Wszystko ładnie pięknie ale teraz jakbym chciała sprzedać garaż oddzielnie to już nie mozna

Jakbyś sprzedała to miejsce komuś, kto nie mieszka w tym samym bloku, to nie wiem, czy sąsiedzi byli by zachwyceni.
agi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 15 lut 2016, 8:40

Postautor: milypan » 07 lip 2016, 12:26

agi pisze:
emi pisze:Wszystko ładnie pięknie ale teraz jakbym chciała sprzedać garaż oddzielnie to już nie mozna

Jakbyś sprzedała to miejsce komuś, kto nie mieszka w tym samym bloku, to nie wiem, czy sąsiedzi byli by zachwyceni.

A to niby czemu? Niby skąd sąsiedzi by wiedzieli komu ktoś sprzedaje miejsce parkingowe :lol: Po drugie parking podziemny pod 2 czy 3 etapem będzie raczej połączony i każdy będzie mógł swobodnie się po nim poruszać, niezależnie w jakim bloku mieszka.
milypan
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 13 wrz 2015, 13:05

Postautor: agi » 07 lip 2016, 12:36

milypan pisze:
agi pisze:

A to niby czemu? Niby skąd sąsiedzi by wiedzieli komu ktoś sprzedaje miejsce parkingowe :lol: Po drugie parking podziemny pod 2 czy 3 etapem będzie raczej połączony i każdy będzie mógł swobodnie się po nim poruszać, niezależnie w jakim bloku mieszka.

Ale jakby właścicielami miejsc parkingowych pod blokiem byli mieszkańcy Podwisłocza albo Drabinianki, a nie NG, to po co domofony, i tak każdy mógłby spacerować po blokach :lol:
agi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 15 lut 2016, 8:40

Postautor: milypan » 07 lip 2016, 12:47

agi pisze:Ale jakby właścicielami miejsc parkingowych pod blokiem byli mieszkańcy Podwisłocza albo Drabinianki, a nie NG, to po co domofony, i tak każdy mógłby spacerować po blokach :lol:

Popadasz w skrajności, a co zrobisz jak ktoś nawet mając miejsce parkingowe wynajmie je komuś z innego bloku czy też komuś z bloku Drabinianki? Nic nie zrobisz. Ewentualny złodziej i tak chcąc wejść do garażu zrobi to bez problemu - wystarczy poczekać aż ktoś wyjeżdżając z garażu otworzy bramę. Bez monitoringu nie ma 100% bezpieczeństwa.
milypan
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 13 wrz 2015, 13:05

Postautor: emi » 07 lip 2016, 13:11

agi pisze:

odbiegamy od tematu. co jeśli się nie zgadzam na taki aneks?

Szczerze to moja własność i ja chyba decyduje komu sprzedam, równie dobrze domniemanemu złodziejowi mogę sprzedać mieszkanie a i tak nie będziecie wiedzieli co to za osoba chyba ze tez mam się konsultować z sąsiadami komu mogę a komu nie sprzedać lub wynająć. Ludzie myślcie bo NG kolejny raz robi z nami co chce!!

I oczywiście wszyscy jak te potulne baranki podpisują ten aneks
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Buka » 07 lip 2016, 23:01

Aneks podpisują tylko osoby, które znacznie wcześniej podpisały umowę kupna parkingu. My np. zrobiliśmy to niedawno, stąd i brak aneksu. A kwestia części wspólnej to nie oszustwo tylko znacznie niższe koszta dla mieszkańców. Właśnie przez to, że jest to część wspólna, a nie coś doliczonego do mieszkania. Miejsce zawsze możesz sprzedać z mieszkaniem, możesz również je wynająć, bez sprzedaży. Dla mnie to nie problem, ale rozumiem też, że i komu może to nie pasować.

Dodam, że Ewelina z NG mówiła nam o tym dobre parę miesięcy temu, zanim kupiliśmy parking, więc absolutnie nic nie było zamiatane pod dywan.
Buka
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 maja 2016, 17:43

Postautor: emi » 08 lip 2016, 7:42

Szkoda ze NG informuje o zmianach tylko wybrane osoby! Bo ja np nie mam czasu dzwonić co chwile do NG
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: vicomte » 08 lip 2016, 23:20

Na bloku D III etapu pojawilo sie haslo glownego wykonawcy "Budujemy z pasja", jesli oznacza to szybkosc- jest jak najbardziej pelnoprawne :)
Obrazek
Wjazd do garazu blokow C i D, jako jedyny z trzech budowanych, "straszy" jeszcze czesciowo zbrojeniem, blok C ma juz rusztowania elewacyjne praktycznie na calej wysokosci od strony zachodniej.
Obrazek
Obrazek
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane