[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: Vube » 02 cze 2016, 22:05

brumar pisze:Coś dla podlągaczy:

2) Budynki SM Projektant - po lewej budynki 12 i 13, po prawej budynek 08

Dzięki.

dał byś rade zrobić zdjęcie 7ki od tej strony? pewnie nie z balkonu bo blok zasłania. jestem ciekaw postępów na elewacji.
Vube
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 17 mar 2016, 7:40

Postautor: JanzRzeszowa » 02 cze 2016, 23:09

pepino pisze:Cisza nocna obowiązuje na całym osiedlu w godz. 22-6, jest to zawarte w Regulaminie SM Projektant.
Nie jestem w stanie przytoczyć ustawy regulującej tę kwestie generalnie (chyba nawet jej nie ma), natomiast jest coś takiego, jak zakłócanie spokoju/ porządku publicznego za co grozi kara grzywny. Najlepszym rozwiązaniem jest wezwanie policji/straży miejskiej - procedura, to upomnienie a w razie braku efektu nałożenie mandatu do 500pln. Powyższe nie dotyczy sytuacji szczególnych ratowanie życia, mienia etc.

Rolf dzięki za zdjęcia z bud. Admy :) postęp cieszy, bo już prawie zostałem klientem...

tak, tak ... sławetny art 51 kodeksu wykroczeń "§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu (orzekanej w wymiarze od 5 do 30 dni) , ograniczenia wolności ( trwa 1 miesiąc) albo grzywny (wymierzanej w wysokości od 20 do 5000 złotych)"...
tylko co z tego..., firma zapłaci i dalej ma to daleko..., (casus-y z Warszawy, np)
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: JanzRzeszowa » 03 cze 2016, 9:09

A propos- robót przy Żmigrodzkiej - przewiduję następny problem, tym razem z szerokością chodnika pod blokiem 9 i 13. W tej chwili widać po osadzanych krawężnikach, że szerokość jest zbyt mała. Ma ok. 1m, a jak samochody "dobiją" to nawet 0,5 m nie będzie. Do tego dochodzi wystający zjazd dla niepełnosprawnych z barierkami. Jednym słowem-ścisk.
Jak mnie informował 2 tyg temu inż ze Skanskiej, chodnik ma mieć w na tej długości 1,5m i według planów (dzięki sąsiad:-) się to potwierdza.
Na pewno będzie to zgłaszane do poprawy SM ( a oni do UM, a oni do Skanskiej, itd.) jak nie pilnują tego teraz. Nie widziałem od tygodni, aby ktoś się zainteresował ze SM postępem robót, dopytywał o wykonawstwo, sprawdzał cokolwiek, etc. A w tej chwili jest to ostatni dzwonek, aby interweniować, bo wszystko jest rozgrzebane.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: brumar » 03 cze 2016, 11:17

DariuszB pisze:A propos- robót przy Żmigrodzkiej - przewiduję następny problem, tym razem z szerokością chodnika pod blokiem 9 i 13. W tej chwili widać po osadzanych krawężnikach, że szerokość jest zbyt mała. Ma ok. 1m, a jak samochody "dobiją" to nawet 0,5 m nie będzie. Do tego dochodzi wystający zjazd dla niepełnosprawnych z barierkami. Jednym słowem-ścisk.
Jak mnie informował 2 tyg temu inż ze Skanskiej, chodnik ma mieć w na tej długości 1,5m i według planów (dzięki sąsiad:-) się to potwierdza.
Na pewno będzie to zgłaszane do poprawy SM ( a oni do UM, a oni do Skanskiej, itd.) jak nie pilnują tego teraz. Nie widziałem od tygodni, aby ktoś się zainteresował ze SM postępem robót, dopytywał o wykonawstwo, sprawdzał cokolwiek, etc. A w tej chwili jest to ostatni dzwonek, aby interweniować, bo wszystko jest rozgrzebane.

Tylko, że znowu "nasza wspólnota" zostanie na lodzie, bo SM jasno określa podejście - to jest sprawa UM, nic nam do tego...(pieniądze już zabraliśmy za postawienie budynku, infrastrukturę i tutaj już kończy się nasza działka) wskazują na to liczne ogłoszenia na stronie www oraz plakaty na drzwiach wejściowych.
brumar
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 01 gru 2015, 23:29

Postautor: pepino » 03 cze 2016, 17:31

DariuszB pisze:tak, tak ... sławetny art 51 kodeksu wykroczeń "§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu (orzekanej w wymiarze od 5 do 30 dni) , ograniczenia wolności ( trwa 1 miesiąc) albo grzywny (wymierzanej w wysokości od 20 do 5000 złotych)"...
tylko co z tego..., firma zapłaci i dalej ma to daleko..., (casus-y z Warszawy, np)

mam doświadczenia z centrum miasta (na osiedlu nie sprawdzałem ;) ), wg interweniujących Policjantów "jak jest oficjalne zgłoszenie do dyżurnego to musimy jechać i zrobić minimum notatkę (...) "po kilku zgłoszeniach nie możemy wrócić bez mandatu" - niestety jak powiedzieli, tak zrobili i mandat był...
pepino
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 23 maja 2016, 20:26

Postautor: JanzRzeszowa » 07 cze 2016, 23:24

a drogi i chodnika, jak nie było tak nie ma..., a Skanska chyba się mści za naszą petycję, bo robi wszystko tylko nie ten kawałek chodnika, którym moglibyśmy chodzić, za to "jakaś praca się toczy" w rejonie (droga, parking, chodniki), gdzie chadzają sarenki i bażanty, bo ludzi tam jeszcze z rok nie będzie i ich samochodów.
Po raz kolejny gratuluję "polskiej" przekory firmie (nie robią tego kawałka chodnika przed dwoma klatkami bloku nr 9 złośliwie, przeciągając wykonanie), którą chyba należy pisać z małej litery.
Jak firma takie wykonawstwo...
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: JanzRzeszowa » 08 cze 2016, 9:11

20160608_084818.jpg
Tak wygląda nasz chodnik pod klatkami schodowymi i wygląda droga. Ponad pół roku minęło i nic!!! Przypominam, że niejaki inż. Maślona zapewniał, że w połowie maja co najmniej ten kawałek chodnika będzie zrobiony. Mamy prawie połowę czerwca.
20160608_084818.jpg (47.02 KiB) Przeglądany 5900 razy
20160608_084752.jpg
a tym się skanska od paru dni zajmuje (sorry za jakość zdjęcia), robi drogę i parkingi dla...bażantów na pustkowiu.
20160608_084752.jpg (18.96 KiB) Przeglądany 5900 razy
ccc
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: janek » 08 cze 2016, 13:16

Miałem to samo dzisiaj napisać. Wszędzie robią tylko nie u nas...
janek
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 23 lut 2016, 13:09

Postautor: szczaff » 09 cze 2016, 11:29

jimbo pisze:
DariuszB pisze:
jimbo pisze:Witam,

Ja mam pytanie do osób które kupowały mieszkanie odnośnie zawarcia umowy o budowę mieszkania ze Spółdzielnią. Dostaliśmy wzór umowy i zastanawiają mnie takie punkty jak:

1. "W powierzchni lokalu może wystąpić różnica nie więcej jak +/-5m2 "???
Czy oznacza to. że zapłacę wkład za mieszkanie 50m, a okaże się po zmierzeniu, że ma faktycznie 46m to za brakujące metry mi zwrócą, czy nie bo mieści się w zakresie zawartym w umowie?

A tak na marginesie w jaki sposób wykonują pomiary powierzchni mieszkań podczas odbioru, tzn. wg jakiej PN? Oraz czy ściany działowe są wliczane do powierzchni mieszkania czy odjęte?

2. "Termin przekazania mieszkania może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od Spółdzielni" oraz "Nabywca nie będzie dochodził odsetek od środków pieniężnych w przypadku jeżeli budowa nie zostanie zakończona w ustalonym terminie z powodu wydłużenia się cyklu inwestycyjnego"

Czy dobrze to rozumiem, mogą być opóźnienia w budowie np. 6m-c czy 12 m-c i nic z tym nie zrobię, żadnych odsetek odszkodowania tylko łaskawie czekać? A olbrzymie pieniądze zapłacone, wzięty kredyt i brak mieszkania....

3. Rezygnacja z białego montażu? czy jest możliwość i czy ktoś mógłby mi podać kontakt na priv do kierownika budowy. bo z nim podobno to można ustalić. Z góry dziękuje ;)

Czy w ogóle punkty umowy są negocjowalne i da się coś w niej zmienić?

pozdrawiam

ad.1. Ja w tym celu specjalnie kupiłem dalmierz laserowy z funkcją powierzchni. U mnie był zapis 2m2 a nie 5. Po zmierzeniu, na szczeście, pow zgadzała się do dziesiątych m2.
ad.2. To chyba najbarzdziej "wredny" zapis jaki może być. W ogóle taka forma umowy (jednostronnie korzystne zapisy dla strony SM) powinna być zaskarżona np do UOKiK. Ale każdy się zgadza bo mu zależy na mieszkaniu w rozsądnych pieniądzach za m2. Cóż...
ad.3. Najlepiej ustalić to z nim osobiście bo i tak musisz zapisać z czego konkretnie rezygnujesz. Na tel tego nie załatwisz.

No właśnie te zapisy co opisałem w pkt 1 i 2 są mocno kontrowersyjne.
Spróbuję coś zdziałać chociażby z tym zapisem o dopuszczalnej różnicy w powierzchni i pewnie też się zaopatrzę w dalmierz ;) Za tą różnicę zwracali Ci/ dopłacałeś pieniądze? jak to wyglądało w praktyce?

Ale podsumowując to pewnie jet tak jak Dariusz piszesz że albo bierzesz umowę i mieszkanie na takich "warunkach"i w takiej cenie albo nie...

Witam, temat trochę odgrzewany. Zapraszam do przeczytania decyzji prezesa UOKiK w sprawie Developresu: http://decyzje.uokik.gov.pl/bp/dec_prez ... ct=Decyzja
Poszukajcie teraz analogii... Wygląda na to że część zapisów z naszych umów jest niezgoda z prawem - są klauzulami zakazanymi (mi. przesunięcie terminu oddania z przyczyn niezależnych, metraż mieszkania +/- 5m...). Uważam, że trzeba skorzystać z pomocy miejskiego rzecznika konsumentów i sprawdzić te zapisy. Nawet jak podpisaliśmy umowę, to punkty niezgodne z prawem nas nie obowiązują.

Pozdrawiam.
szczaff
Świeżak

Na forum od: 09 cze 2016, 11:08

Postautor: maciejczek » 09 cze 2016, 15:25

Przy Brzozowskiej 1 postawili przed klatką zagrodę i radź sobie człowieku, tu już nawet nie o dojazd idzie tylko o dojście do klatki. Żadnej alternatywy, nic. A jak zacznie padać to już będzie katastrofa. Trzeba to przetrwać, tylko pytanie kiedy pod Brzozowską będę miał chodnik by z Odrzykońskiej normalnie dojść do klatki.
maciejczek
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 03 gru 2015, 20:25

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa