Plan budowy dróg w Rzeszowie

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Plan budowy dróg w Rzeszowie

Postautor: shaft » 14 kwie 2016, 22:54

Mogli jeszcze dołożyć trochę świateł na Rejtana.
shaft
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 04 lis 2014, 11:21

Postautor: szczupok » 14 kwie 2016, 23:06

Płynność ruchu na Rejtana na odcinku Lwowska - Kopisto trafi szlag.
szczupok
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 09 sie 2015, 14:24

Re: [ul.Podwisłocze/Cegielniana] Capital Towers (MM Capital)

Postautor: PzD91 » 14 kwie 2016, 23:17

Ale powiedz mi co da estakada w miejscu ronda? Fakt, że je przejedziesz bez zatrzymywania, ale później staniesz 400m na Piłsudskiego na światłach. Te światła tam co trzeba przebiegać przez nie, bo trwają 5 sekund to właśnie taka idiotyczna polityka, że auta są uprzywilejowane, a piesi są spychani na margines. Jeśli ktoś jedzie z wioski i jedzie przez Rzeszów tylko tranzytowo relacji zachód-wschód i jedzie przez Piłsudskiego to właśnie wychodzi fatalna polityka miasta. A właśnie poszerzenie ul.Gen Maczka z mostem Załęskim + 2 etap wisłokostrady(glupia nazwa swoja droga) byłoby na ten moment najlepszym rozwiązaniem dla wyłączenie Piłsudskiego z tranzytu tego lokalnego.

Każdy wybiera najkrótszą trasę

Większość wybiera NAJSZYBSZĄ trasę.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: Frodo907 » 15 kwie 2016, 8:22

Z ronda Dmowskiego po rozbudowie obwodnic należy zrobić wąskie gardło. Na Cieplińskiego zostawić maks dwa pasy, reszta na zieleń i aleje spacerowo rowerowe
Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo907
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 08 lip 2015, 19:35

Postautor: jasiop » 15 kwie 2016, 9:53

Sindus pisze:... Poprostu usprawnienie ruchu na rondzie.Przecież samochody osobowe jadące np. z wiosek i nie tylko do centrum nie będą jechać obwodnicą czy Wyzwolenia...
...Budowanie obwodnic itd nic nie zmieni w centrum.

Za jedyne rozwiązanie usprawnienia ruchu postrzegasz estakady w centrum i poszerzanie ulic ?
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: riko » 15 kwie 2016, 15:07

http://gospodarkapodkarpacka.pl/news/vi ... ozbudowany

Miasto ogłosiło już przetarg na jej wykonawcę. Termin składania ofert mija 22 kwietnia.

Dokumentacja, którą chce zamówić miasto jest bardzo obszerna. Zawiera m.in.:

- inteligentny system monitorowania istniejących buspasów,
- rozbudowę systemu dynamicznej informacji dla kierowców i odcinkowego pomiaru czasu przejazdu,
- rozbudowę systemu wideodetekcji na skrzyżowaniach wyposażonych w sygnalizację świetlną,
- rozbudowę sterowników sygnalizacji świetlnej, zapewniającej rozszerzenie funkcjonalności pracy w systemie sterowania ruchem przy jednoczesnym
zmniejszeniu zapotrzebowania na zużycie energii,
- rozbudowę podsystemu priorytetu dla autobusów,
- stacje pomiarowe natężenia ruchu drogowego oraz pomiaru zanieczyszczenia parametrów środowiska,
- inteligentny system aktywnych buspasów na al. Sikorskiego i priorytetu przejazdu dla służb ratunkowych,
- inteligentny system rejestrujący przejazd przez skrzyżowanie na czerwonym świetle z rejestracją i analizą danych,
- budowę systemu dynamicznego ważenia pojazdów na al. Sikorskiego włącznie z rozbudową wag preselekcyjnych na wylotach w istniejących lokalizacjach
(waga preselekcyjna, znak o zmiennej treści, kamery ANPR, kamery monitorujące ruch),
- rozbudowę systemu monitoringu wizyjnego skrzyżowań bez sygnalizacji oraz rond.

Rozbudowany o nowe funkcje ma zostać również internetowy serwis dla kierowców.
System funkcjonujący w Rzeszowie zostanie także zintegrowany z systemami innych zarządców dróg (m. in. Krajowym Systemem Zarządzania Ruchem).

Na rozbudowę inteligentnego systemu transportowego, miasto będzie chciało pozyskać dotacje z nowej unijnej perspektywy finansowej.

riko
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lut 2015, 14:42

Postautor: Sindus » 15 kwie 2016, 20:09

jasiop pisze:
Sindus pisze:... Poprostu usprawnienie ruchu na rondzie.Przecież samochody osobowe jadące np. z wiosek i nie tylko do centrum nie będą jechać obwodnicą czy Wyzwolenia...
...Budowanie obwodnic itd nic nie zmieni w centrum.

Za jedyne rozwiązanie usprawnienia ruchu postrzegasz estakady w centrum i poszerzanie ulic ?

Estakada to pomysł miasta.A ty co proponujesz?
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

Postautor: Frodo907 » 15 kwie 2016, 20:41

Budowa obwodnicy południowej, ale nie z mostem przez najszersze miejsce zalewu.
Dokończenie obwodnicy północnej. Co najmniej 50 % ruchu w mieście to ruch faktycznie zewnętrzny.
Wynika to z "po co mam jechać na około miasta skoro wiem że szybciej przejadę przez centrum bo tam wszędzie po dwa pasy, a jak zrobią estakady to będzie jeszcze łatwiej". Myśli tak większość kierowców i mamy takie natężenie ruchu jakie mamy. Poczytajcie jak zrobiono reformę transportową w Groningen w Holandii.
Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo907
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 08 lip 2015, 19:35

Postautor: jasiop » 15 kwie 2016, 23:57

Sindus pisze:... Estakada to pomysł miasta ...
A ty co proponujesz?

1 Pomysł, który popierasz, cyt: "... estakada drogowa jest potrzebna na rondzie "
2 A co ja mogę proponować w tym temacie? Przecież się nie znam i nie jestem fachowcem ;-) A jak się na czymś za bardzo nie znam, to ślepo nie popieram czyichś pomysłów, zwłaszcza gdy nie są oni specjalistami w danej dziedzinie ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Sindus » 16 kwie 2016, 7:25

jasiop pisze:
Sindus pisze:... Estakada to pomysł miasta ...
A ty co proponujesz?

1 Pomysł, który popierasz, cyt: "... estakada drogowa jest potrzebna na rondzie "
2 A co ja mogę proponować w tym temacie? Przecież się nie znam i nie jestem fachowcem ;-) A jak się na czymś za bardzo nie znam, to ślepo nie popieram czyichś pomysłów, zwłaszcza gdy nie są oni specjalistami w danej dziedzinie ...

Nie znam się gdyż nie jestem inżynierem budownistwa(ruchu drowego) czy projektantem.Chyba mogę mieć zdanie jako mieszkaniec miasta?A.....czas pokaże :D
Awatar użytkownika
Sindus
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 02 wrz 2015, 9:24

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy