[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: emi » 30 mar 2016, 20:10

Tak tylko co z gwarancją? Zresztą trawnik miał być w standardzie bez proszeni się a oni chcą zostawić dziurę głęboka na prawie metr
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 02 mar 2016, 4:01

Postautor: Tomek » 30 mar 2016, 20:58

Witam.
Emi, droga przyszła sąsiadko dla mnie Twoje zdziwienie dotyczące tarasu jest co najmniej dziwne a pisze to dlatego, że przed zakupem mieszkania byłem dokładnie zorientowany o sposobie konstrukcji tarasów i późniejszych kosztów związanych z położeniem deski kompozytowej. Dokładnie tez zdawałem sobie sprawę, żeby zachować gwarancję na taras muszę wykonać taras zgodnie z projektem i za pomocą wykonawcy bloku ponieważ tylko w takiej sytuacji, ktoś może za to ręczyć...
Co do opóźnień może i masz rację, już powinno być gotowe ale na to wpływu nie ma... a opóźnienia są wszędzie niestety...

A jeżeli mogę coś podpowiedzieć dla pozostałych sąsiadów z tarasami, bardzo mocno analizowałem na rynku koszty, jakość i technikę montażu tarasu, jestem również w stałym kontakcie z firmą która to bezpośrednio wykonuję i uważam, że nie skorzystanie z propozycji dewelopera jest duuuuużżżżym błędem i prędzej czy później odbije się czkawką...
Wiem, że można taniej... bo zawsze można, ale to ma być na lata a w sytuacji usterki, zalania etc. koszty i odpowiedzialność jest po stronie wykonawcy... Pozdrawiam

P.S- już pierwsze efekty są i wygląda to bardzo efektownie mimo kurzu budowlanego na desce:)
Załączniki
bbb.jpg
bbb.jpg (78.48 KiB) Przeglądany 5230 razy
Tomek
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 18 sie 2015, 8:46

Postautor: MrJones » 30 mar 2016, 21:29

@Tomek - pełna zgoda.

Deski kompozytowe na tarasach kłaść będzie firma: http://www.vegapodlogi.pl/index.php?site=kontakt
Deski które są w standardzie to: http://dlh.pl/oferta/tarasy/deska-kompozytowa-viva (made in PL)
Co więcej jeśli chodzi o taras nie doradzałbym nikomu drewnianych elementów (jak radził Pisul). Brak zacienienia, różnice temperatur, ekspozycja na słońce - drewno tego nie wytrzyma, a już na pewno nie to oferowane w Castoramie.
Dodatkowo pełna zgoda z @etka2 - tarasy są wyprofilowane, podłoże nierówne. Stąd wykonawca (też jestem w bezpośrednim kontakcie podobnie jak Tomek) przewiduje legary aluminiowe. To w połączeniu z klipsami, śrubami antykorozyjnymi etc. powoduje, że cena 320pln/m2 faktycznie (choć nie niska) nie jest wygórowana.

Co do trawników - nie jestem w stanie obiektywnie się wypowiedzieć, ale jeśli to co piszecie jest prawdą - to faktycznie nie zazdroszczę.

@vicomte (wiecznie in plus :) , ale tym razem zgadzam się z @loisen. Rynek zweryfikuje. Bardzo szybko.
W dużej mierze mam tu na myśli np.:
- wygląd komórek lokatorskich
- sposób organizacji przedsięwzięcia - w zasadzie pośredniczenie pomiędzy klientami a MWM i wykonawcami
- brak proaktywnego informowania o zmianach, zamiarach i ewentualnych opcjach

Oczywiście - pełna zgoda, papiery podpisane - na papierze standard wykończenia; "o swoje trzeba dbać bo nikt tego za ciebie nie zrobi" etc.
Popyt determinuje zachowanie. Więc z klientami nie powinni mieć problemu.
Mimo wszystko jest 2016, a NG to nie spółdzielnia :)
MrJones
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 06 sty 2016, 10:38

Postautor: emi » 30 mar 2016, 23:44

Tomek pisze:Witam.
Emi, droga przyszła sąsiadko dla mnie Twoje zdziwienie dotyczące tarasu jest co najmniej dziwne a pisze to dlatego, że przed zakupem mieszkania byłem dokładnie zorientowany o sposobie konstrukcji tarasów i późniejszych kosztów związanych z położeniem deski kompozytowej. Dokładnie tez zdawałem sobie sprawę, żeby zachować gwarancję na taras muszę wykonać taras zgodnie z projektem i za pomocą wykonawcy bloku ponieważ tylko w takiej sytuacji, ktoś może za to ręczyć...
Co do opóźnień może i masz rację, już powinno być gotowe ale na to wpływu nie ma... a opóźnienia są wszędzie niestety...

A jeżeli mogę coś podpowiedzieć dla pozostałych sąsiadów z tarasami, bardzo mocno analizowałem na rynku koszty, jakość i technikę montażu tarasu, jestem również w stałym kontakcie z firmą która to bezpośrednio wykonuję i uważam, że nie skorzystanie z propozycji dewelopera jest duuuuużżżżym błędem i prędzej czy później odbije się czkawką...
Wiem, że można taniej... bo zawsze można, ale to ma być na lata a w sytuacji usterki, zalania etc. koszty i odpowiedzialność jest po stronie wykonawcy... Pozdrawiam

P.S- już pierwsze efekty są i wygląda to bardzo efektownie mimo kurzu budowlanego na desce:)

Sąsiedzie może źle się wyraziłam nie dodałam że od początku z mężem nie chcieliśmy deski tylko trawę a teraz developer usilnie chce nam wcisnąć ta deskę i to na całej powierzchni tarasu za Holendarna cenę jak rozmawialiśmy z deweloperem to żadnego problemu z rezygnacji nie było a teraz nagle jest
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: NM. » 31 mar 2016, 1:03

Czy wiadomo juz kto bedzie zarzadzal blokami? Spoldzielnia czy wspolnota?
NM.
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 28 lis 2015, 23:57

Postautor: emi » 31 mar 2016, 9:15

Wspolnota
emi
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: vicomte » 31 mar 2016, 23:46

@Tomek, @MrJones, dzieki za wpisy, chyba pomogliscie mi podjac decyzje. Pozostaje miec nadzieje, ze jesli to prawda, ze developer tak mocno cisnie na deske, spowodowane jest to li tylko troska, by jego klienci zyli dlugo i szczesliwie w pieknych, trwalych i objetych wieloletnia gwarancja tarasach, ktorych nietuzinkowa estetyka dlugo bedzie klula w oczy konkurencje. A nie np. checia zysku (im wiecej deski tym mniejsze ceny u sprzedawcy czy mniejsze marze wykonawcy, co pewnie moze sie przelozyc na wiecej w kieszeni inwestora ;)). I ze niemala cena za metr to glownie funkcja jakosci (nie chinskiej) deski a nie innych czynnikow, bo dzis jeden zrelaksowany kolo w ciagu calego dnia moze oblozyc calkiem spory taras, co pokazuja filmiki na stronach oferentow, np: http://www.drewex.net.pl/rodzaje_tarasow.

vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: Czarny » 01 kwie 2016, 11:12

nikanika pisze:Na klucze w połowie kwietnia nie liczylibyśmy. Nawet nie zaczęli robić jeszcze dojazdów do garaży. Do budynku B to malutki odcinek, ale do A to już spory. No, a potem jeszcze poszczególne odbiory.
Budowa miała być zakończona do końca grudnia, a budowa nadal trwa :(.
Co do obiecywanego terminu oddania kluczy deweloper teraz "kluczy" , ale obiecywali przełom rok. Tak, tak , wiemy, że tylko na papierze się liczy. Na papierze 30.06.2016 jest ostatecznym terminem podpisania aktu notarialnego, a nie oddania mieszkań.
Czujemy się przez dewelopera lekceważeni. Nawet nie informują na bieżąco, że są takie opóźnienia, tylko samemu trzeba dzwonić. Ale, cóż ostatnią ratę wpłaciliśmy 31.12.2015. Teraz to tylko chwalenie się, jak im idzie 2 i 3 etap. A o klientach 1 etapu jakby zapomnieli....
Początek współpracy z deweloperem był świetny, ale teraz jesteśmy zawiedzeni.

W zupełności się zgadzam. Początek współpracy z deweloperem był niezwykle obiecujący. Obecnie całe swoje siły koncentruje chyba na kontaktach z klientami z 2 i 3 etapu oraz szeroko zakrojonym marketingu. W dniu dzisiejszym dzwoniłam do biura dewelopera, żadnej konkretnej informacji nie uzyskałam. Pani poinformowała, że obowiązuje ich data 30.06. 2016 i do tego czasu mieszkania na pewno zostaną przekazane... Ja naprawdę rozumiem, że praktycznie zawsze zdarzają się jakieś opóźnienia. Jednak wypadałoby chociaż informować w miarę na bieżąco o opóźnieniach i jaki jest chociaż przybliżony termin oddania. Ostatnim razem, gdy dzwoniliśmy polecono nam kontaktować się w sprawie oddania z kierownikiem budowy. Mieszkanie kupuję od dewelopera, a nie od kierownika budowy, wobec tego od niego oczekuję informacji o postępach prac. Wysłanie jednego maila do wiadomości ukrytej wszystkich nabywców z I etapu naprawdę wiele nie kosztuje, a stawiałoby sprawę w zupełnie innym świetle. Dla dewelopera widać istotniejsze jest aktualizowanie zdjęć na profilu facebookowym oraz wklejanie zdjęć z proponowanymi aranżacjami wnętrz...
Czarny
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 04 gru 2014, 22:12

Postautor: icetruck » 01 kwie 2016, 12:56

Czarny pisze:W zupełności się zgadzam. Początek współpracy z deweloperem był niezwykle obiecujący. Obecnie całe swoje siły koncentruje chyba na kontaktach z klientami z 2 i 3 etapu

no właśnie co ciekawe, nie zauważyłem tych sił, przynajmniej jako klient 2 etapu

pytanie - czy inni klienci 2 etapu podpisywali już aneksy ze zmianą standardu? czy tylko ja zostałem?

Czarny pisze:Ja naprawdę rozumiem, że praktycznie zawsze zdarzają się jakieś opóźnienia. Jednak wypadałoby chociaż informować w miarę na bieżąco o opóźnieniach i jaki jest chociaż przybliżony termin oddania.

powiem tak - moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na połowę kwietnia, byłem wczoraj zajrzeć na budowę i tam ciągle wszystko jest rozgrzebane dookoła 1 etapu - nawet śmieciarnia nadal pozostaje bez zadaszenia
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: loisen » 01 kwie 2016, 13:09

icetruck pisze:pytanie - czy inni klienci 2 etapu podpisywali już aneksy ze zmianą standardu? czy tylko ja zostałem?

O jaką zmianę chodzi? balkony?
loisen
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 sty 2016, 10:26

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane