[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: icetruck » 21 lut 2016, 23:01

szkoda że ten wpis został jednak usunięty, bo widzę że wyrastam na potwora po takich słowach ;)

vicomte pisze: Argument, ze cena 24900 (tyle przynajmniej kosztowalo moje miejsce parkingowe) to drobnostka - pozostawiam do wlasnej oceny kazdemu, kto to czyta.

po pierwsze widzę, że cena miejsca garażowego zmieniała się dynamicznie (pewnie im później tym drożej) nigdzie nie stwierdziłem że to drobnostka, tylko trochę dziwi mnie wypominanie jej w inwestycji gdzie cena metra wcale nie jest najtańsza

vicomte pisze: Wyobraz sobie, ze w przyrodzie wystepuja ludzie, ktorzy nie potrzebuja garazu

zacytuję swojego posta:

icetruck pisze:dziwi mnie ta niechęć do kupna miejsca w garażu... aż tylu klientów bez aut?

jak widzisz więc wyobrażam sobie - ośmieliłem się jedynie wyrazić zdziwienie oraz przedstawić (nie wiem na ile obiektywne, na ile subiektywne - ale to już sam sobie oceniłeś) dlaczego w naszym gaju miejsce w parkingu podziemnym to (moim zdaniem powtarzam) absolutna podstawa dla kogoś kto jednak to auto posiada
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: vicomte » 21 lut 2016, 23:26

Nie uwazam Cie za potwora, a juz cytowaniem samego siebie mnie rozlozyles :) Naprawde dziwia Cie ludzie bez samochodu? Nie wierze. NG nie jest wcale taki drogi, przy uwzglednieniu lokalizacji, zaloze sie, ze kazdy nastepny deweloper budujacy w okolicy zazada tyle samo. Albo wiecej. Wiadomo, ze w Rzeszowie panuje absolutne szalenstwo, ceny podniosl nawet Mak Dom budujacy przy Auchan (choc stosuje promocje). Ostatniej Twojej kwestii nie rozgryzlem, ale nie wazne- pisalem juz, ze rozumie strategie sprzedazy dewelopera, ktory kupno mieszkania wiaze z kupnem miejsca postojowego, zreszta prawa nie lamie. Co prawda sprawa podobna w Lodzi chyba, dotarla nawet do roztrzygniec przed Sadem Najwyzszym (po apelacjach), ale ten w koncu orzekl, ze deweloper moze uzalezniac kupno mieszkania od kupna miejsca postojowego. Ciekawi mnie tylko, jaka forma wlasnosci/wspolwlasnosci tych miejsc parkingowych bedzie (od tego zalezy np. wysokosc placonego podatku od nieruchomosci itp), z umowy deweloperskiej sie nie doczytalem. Zapytam przy najblizszej okazji. Pozdrawiam!
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: MrJones » 22 lut 2016, 11:50

Vicomte, daj koniecznie znać jak się czegoś dowiesz :)

dzięki.
MrJones
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 06 sty 2016, 10:38

Postautor: Archi » 22 lut 2016, 13:13

Odnośnie obowiązkowego wykupu miejsca postojowego w garażu to pamiętam, że Apklan przy Grabskiego miał taką strategię, że przy niektórych większych mieszkaniach obowiązkowe było wykupienie miejsca w garażu, w innych obowiązkowo miejsce postojowe na zewnątrz, a w pozostałych opcjonalnie. Być może NG robi podobnie?
Archi
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2016, 16:29

Postautor: vicomte » 22 lut 2016, 13:25

Archi, moze. Ale deweloper niekoniecznie podzieli sie taka informacja :) Watpie, zeby NG sprzedawal jakies miejsca postojowe na zewnatrz. Mysle, ze po prostu zabezpieczyl sie przy sprzedazy, by wszystkie miejsca w garazu podziemnym znalazly swojego nabywce. MrJones, OK, ale pamietaj, ze nie sa to kwoty czy trudnosci, ktore moglby komukolwiek spedzac sen z powiek. Sprawdzilem rozwiazanie, ktore wynika z umowy deweloperskiej - czyli garaz bedzie nieruchomoscia wspolna, ktora bedzie podzielona do wylacznego uzytkowania (quod usum). Ma ono zalete, ze niepotrzebne sa dodatkowe procedury do wyodrebnienia osobnego lokalu, co powoduje, ze niepotrzebna jest odrebna ksiega wieczysta i zaswiadczenie o samodzielnosci. Niestety ma wady. Miejsce nie moze byc sprzedane bez mieszkania (teoretycznie :) ) i rodzi pewne problemy w sposobie rozliczania kosztow zarzadzania tymi garazami, bo nie wszyscy wlasciciele lokali kupowali miejsca postojowe (czego dowiedzialem sie dopiero tutaj).
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: sewkol » 22 lut 2016, 19:52

Miejsca postojowe w garażu są obowiązkowe do dużych mieszkań. W małych możesz, nie musisz. Nie wiem jaka jest graniczna wartość powierzchni mieszkania (czy liczby pokoi). Ja kupiłem małe mieszkanie w II etapie i dokupiłem sobie miejsce postojowe, chociaż nie musiałem. Podobnie z tego co wiem jest komórkami lokatorskimi.
sewkol
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 22 lut 2016, 19:47

Postautor: Archi » 22 lut 2016, 21:45

w I etapie wszystkie miejsca postojowe i komórki lokatorskie były dobrowolne.

Czy ktoś z Was miał już odbiór techniczny mieszkania i może podzielić się wrażeniami? :)
Archi
Rozkręca się
Rozkręca się

Postautor: pisul » 24 lut 2016, 18:23

Już chyba przy każdym z 6 nowych budynków robią?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: bystry » 24 lut 2016, 18:39

A co będzie z tymi ogródkami między al. Sikorskiego a blokami NG, wiecie coś na temat tych działek? Te ogródki działkowe zostaną czy możliwe że i tam pojawi się jakaś zabudowa?
bystry
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2016, 11:34

Postautor: Archi » 24 lut 2016, 18:50

Podobno mają zostać i w planach zagospodarowania są ogródki działkowe i brak zgody na zabudowę tego terenu, no ale jak wiadomo kwestia pieniędzy i nie takie rzeczy się załatwiało ;)
Archi
Rozkręca się
Rozkręca się

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane