onlyRzeszow
Optujesz za tym rozwiązaniem, które na razie nie ma żadnych podstaw "merytorycznych" - nie ma ani studium wykonalności ani programu funkcjonalno-użytkowego
jasiop pisze:onlyRzeszow
Optujesz za tym rozwiązaniem, które na razie nie ma żadnych podstaw "merytorycznych" - nie ma ani studium wykonalności ani programu funkcjonalno-użytkowego
Ja Cie o nic nie prosilem, ale ok.Skończ bredzić o jakieś melancholi, bo śmeiszny jesteś. Wykazałem, że bredzisz w tej deskusji już kilka razy, a ty dalej 0 argumentów jakichkolwiek. Czekaj sobie dalej na jakieś informacje odnośnie kolejki, ja Ci już teraz moge je udzielić, że żadnej kolejki u nas nie będzie i to, że Ferenc sobie taką zamarzył to nic nie znaczy. Z mojej strony koniec tematu.
onlyRzeszow pisze:...a co stoi na przeszkodzie aby mogła być w Rzeszowie i będzie na przekór takim jak ty ... A kim ty jesteś że coś udzielasz , ??!!!!!!!!!
Piszesz, że pieniądze na inwestycję to nie problem, bo Unia da, bo Szwajcarzy itp. Chciałbym nieśmiało zaznaczyć, że niezależnie od tego czy pieniądze pochodzą z własnych oszczędności, z kredytu, z dotacji, z darów, czy z jakiegokolwiek innego źródła, nie zwalnia to wydających (w tym przypadku władz miasta) z dążenia do jak najlepszego i najbardziej efektywnego wydawania pieniędzy. Krótko ujmując, muszą być gospodarni.
Również w Polsce mamy port lotniczy w Radomiu, gdzie samoloty nie przylatują. Łatwa (bo unijna) kasa została zainwestowana i nikomu to nie służy. Gdyby jednak zastanowić się nad lepszym wydatkowaniem dostępnych funduszy, można by za te pieniądze postawić coś o wiele bardziej "życiowego". Jestem pewien, że jeśli zajrzeć na jakieś forum dotyczące Radomia, temat lotniska wzbudza sporo emocji.
Koniec końców pamiętajmy, że pieniądze, które przekazuje nam Unia nie spadają z nieba. Ktoś je zarobił, komuś je zabrano w formie podatku i wreszcie jeśli otrzymamy je my, to nie otrzyma ich ktoś inny. Z etycznego punktu widzenia naszym obowiązkiem jest wydatkować te pieniądze w sposób gospodarny i przemyślany.
Stoi wiele argumentów, do których się nie odnosisz w swoich emocjonalnych wypowiedziach.
Mniej wykrzykników a więcej rzeczowych argumentów, a przede wszystkim więcej uwagi do tego co mówią/piszą Twoi adwersarze.
I gospodarować tak aby przyniosły efekt na później lub przyczyniły się do rozwoju miasta/regionu/ ...OloB pisze:Z etycznego punktu widzenia naszym obowiązkiem jest wydatkować te pieniądze w sposób gospodarny i przemyślany.
jasiop pisze:onlyRzeszow
onlyRzeszow pisze:Na razie nie ma ale to wszystko będzie jeżeli miasto otrzyma dofinansowanie a jeszcze przed tym rząd przychyli się do włączenia kolejki nadziemnej jako transportu miejskiego.
onlyRzeszow pisze:,a co stoi na przeszkodzie aby mogła być w Rzeszowie i będzie na przekór takim jak ty
OloB pisze:Stoi wiele argumentów, do których się nie odnosisz w swoich emocjonalnych wypowiedziach.
onlyRzeszow pisze:...
Kolejka od wielu lat jest tematem numer jeden , jeżeli ktoś zamierza ją budować to przemyślał ze specjalistami tą inwestycje. Koszt budowy wynosi 250-300mln zł ale już samo utrzymanie nie powinno być wyższe niż utrzymanie całego MPK.
I gospodarować tak aby przyniosły efekt na później lub przyczyniły się do rozwoju miasta/regionu/ ...
i jeszcze dlugo nie a potem wcale, bo nikt nie wyłoży kasę na masę badań/ opracowań analiz itp. na kolejke dla jednego miasta które ma taką fanaberie, bo są dla kraju inne ważniejsze wydatki jak rozbudowa dróg szybkiego ruchu, przebudowa i remonty tras kolejowych
Tak jak pisałem wiele razy ale on tego nie rozumie budżet nie z gumy i ot tak iluś milionów na badania nad ta kolejką nie wyłożą
Zmień płytę już pare razy pisałem o tym a powyżej przypominałem to jest droga zabawką w którą może się miasto samo bawić jak Radom z lotniskiem czy jeszcze innych pare "trefnych" inwestycji w kraju
Próbujemy podać logiczne argumenty ale ty widzisz wizje kolejki parkowej nie przystosowanej do realiów Europy i potrzeba pasażera, gdzie dziś pieszy/ pasażer wraca na poziom zero a nie zmusza się go do wycieczek po schodach czy innych cudach
Także my tu dalej dyskutujmy inne miasta kasę podzielily a nam resztki zostaną o ile się uda
Który specjalista podał taką kwotę ?
PS
temat kolejki przewija się od 2009 roku, to trochę długo - 7 lat ...
Wróć do Inwestycje niezrealizowane
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość