[al. Powstańców W-wy] Nasz Gaj (N.G. Development)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [al. Powstańców W-wy] Osiedle "Nasz Gaj"

Postautor: pisul » 15 lut 2016, 21:23

Dla użytkowania mieszkania to bez różnicy. Popularniejszy materiał w Warszawie jednak bloczki silikatowe. Podejrzewam że chodzi o łatwość murowania a może i o cene?

Silikatowe bloczki 8cm
Zużycie na 1 m2 muru - 17,5 szt, około 120 kg + zaprawa

Gipsowe MultiGips 8cm
Masa jednego bloku o grubości 8 cm wynosi 24 kg, a 1 m2 ściany waży 72 kg. Zamiast zaprawy jest klej cienko smarowany.

Te gipsowe pustaczki są lżejsze i raczej stosuje sie je w np. remontach i adaptacjach poddasz gdy nie można za bardzo obciążać stropu. W nowych budynkach rzadziej. No i nie wszyscy murarze lubią ten typ materiału bo bloczki klei sie a nie muruje i nie każdy lubi takie wielkoformatowe elementy. Na zalesiu u mojego znajomego to miało coś 50 cm na 70-65? cm pióro wpust. A z silikatami jak z maxem czy suporexem. Małe proste, szybkie i łatwiejsze docinki. Żyłka i murujesz jak każdy materiał. A przy takim 70 cm elemencie gipsowym musisz dokładniej go przykleić. Zrobisz to niedbale to 70 cm masz krzywo. Może dla 6 bloków nie znależli tylu znających tą technologie?

A jako plus silikat cięższy i nie przenosi tak hałasu. Wiesz sypialnia walentynki i te sprawy ;) Czyli zmiany na plus.
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: django » 16 lut 2016, 0:49

hmm IMO silikaty sie łączy klejem. Zaprawa to porotherm lub max
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lip 2014, 19:38

Postautor: vicomte » 16 lut 2016, 10:21

pisul pisze:Dla użytkowania mieszkania to bez różnicy.

pisul pisze:A jako plus silikat cięższy i nie przenosi tak hałasu. Wiesz sypialnia walentynki i te sprawy ;) Czyli zmiany na plus.

OK, mnie tez sie zdarza samemu zaprzeczac :) Ale trafiles w sedno, dlatego tez sam developer reklamuje zmiane na plus. Z tego co wiem, silikat muruje sie trudniej od multigipsu a na pytanie o podstawowe technologie scianek wewnetrznych, czyli gips, beton, ceramika i silikat, wiekszosc fachowcow wskaze gips jako najgorszy. Choc znam takich, ktorzy uwazaja, ze aluminium w betonie komorkowym zabija szybciej niz 3 paczki szlugow dziennie.
Podstawowymi zaletami wyrozniajacymi silikat - z punktu widzenia scianek wewnetrznych, bo ma tez inne- to jego wysoka izolacyjnosc akustyczna a takze duza wytrzymalosc. Ostatnia cecha wazna jest zarowno dla konstruktorow, jak i dla nas, klientow, bo oznacza podwyzszona zdolnosc silikatu zarowno na sciskanie ciezkich stropow i mozliwosc podwieszania na scianie ciezszych przedmiotow, niz ma to miejsce w wypadku odmian gipsu. 8 cm silikat zapewnia izolacje na poziomie 42 dB (podobno to duzo, choc, by "wyciszyc" suszarke do wlosow trzeba izolacji zdolnej do tlumienia poziomu 50 dB). To jest wazne, bo jednym z powodow na "przeciw" dla mnie przy wyborze oferty NG Developments bylo to, ze scianki wewnetrzne maja tylko 8 cm. Dla mnie, czyli osoby, ktora chciala np. schowac kasete drzwi wewnetrznych przesuwnych w sciane oznaczaloby burzenie jej i budowanie nowej minimum 10 cm. Ale to juz moj problem na przyszlosc, bo inne "za" jednak zwyciezyly.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: gajowa » 16 lut 2016, 15:57

fajnie, dzięki za odpowiedź ;) przynajmniej mam teraz jasność co i jak, ciekawe tylko czy zmieni się cena za metr, w związku ze zmianą materiałów. Czekam na odpowiedź w tej sprawie od Dewelopera, jak cos się dowiem to napiszę
gajowa
Świeżak

Na forum od: 06 lis 2015, 15:31

Postautor: BadB » 16 lut 2016, 18:35

gajowa pisze:fajnie, dzięki za odpowiedź ;) przynajmniej mam teraz jasność co i jak, ciekawe tylko czy zmieni się cena za metr, w związku ze zmianą materiałów. Czekam na odpowiedź w tej sprawie od Dewelopera, jak cos się dowiem to napiszę

Nie obraź się, ale Ty poważnie myślałaś, że cena za metr się zmieni? Boże drogi, teraz już wiem, czemu inni deweloperzy nie odpisują na maile.
BadB
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 sie 2015, 20:37

Postautor: vicomte » 16 lut 2016, 20:14

BadB na takie akurat odpowiadaja chetnie :D Idzie to cos w ten desen "Z duma, radoscia i wielkim zadowoleniem informujemy, ze wszelkie zmiany podwyzszajace standard mieszkan oddawanych przez nas nie wiaza sie oczywiscie z zadnymi podwyzkami dla Naszch Klientow a sa one podyktowane jedynie gleboka troska o wiekszy komfort i satysfakcje z uzytkowania mieszkan przez ich wlascicieli. Bardzo prosze o rozglaszanie powyzszego rodzinie, znajomym i wszystkim naszym potencjalnym klientom" :) Z doswiadczenia wiem, ze trudniej odpowiada sie na maile z pytaniami, dlaczego na przyklad tak ladne i estetyczne wejscie do bloku psuje sie tak fatalna, cetralna niemal lokalizacja brzydkiej skrzynki elektrycznej.
vicomte
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lis 2015, 9:14

Postautor: loisen » 16 lut 2016, 20:36

pisul pisze:Przy piewszym etapie chodniczki i schodki robią:
Obrazek

Szkoda, że nie ma podjazdów na wózki, ale pewnie nie jest to coś praktykowane na rynku skoro nie jest w planach.
loisen
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 16 sty 2016, 10:26

Postautor: flyRZE » 16 lut 2016, 20:40

Na zawiszy kazda klatka ma lagodny podjazd dla wozkow. Dziwne, że za taka kasę za m2 o tym nie pomyśleli.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: kupiec » 16 lut 2016, 22:04

Przed kupowaniem/rezerwowaniem mieszkania byłem ustnie zapewniany ze inwestycja "NASZ GAJ" będzie bez BARIER! Przykro mi stwierdzić po pierwszym etapie, że zostałem po prostu oszukany. Szkoda, że nie zostało to zapisane na papierze... W 2016 roku zwykły mały podjazd dla niepełnosprawnych stał się jednak trudnością dla architektów, którzy najwyraźniej zapomnieli o tak istotnej kwestii :( Mam nadzieję, że zmieni się to w drugim etapie. Bardzo o to proszę !! Uczmy się na błędach!
kupiec
Świeżak

Na forum od: 20 sty 2016, 1:07

Postautor: Tomek » 16 lut 2016, 22:29

Witam. Bardzo rozumiem Waszę obawy a tym bardziej osobom niepełnosprawnym, ale ludzie na "Miłość Boską" był ktoś z Was sprawdzić klatkę z drugiej strony bloku...? Do każdego pionu są dwa wejścia! Ja też nie byłem i nie wiem, ale zanim rzucę "błotem" sprawdzę czy aby na pewno są podstawy do oszczerstw...
Tomek
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 18 sie 2015, 8:46

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane