kado7 pisze:ierzbi pisze:Ogólnie jak odnosicie się do ogrzewania gazowego? Widzicie w tym jakąś ekonomię ?? Czy raczej nieustanna walka o przegraną ( wysokie koszty ) ?
To zależy od wielu czynników np. od wydajności i oszczędności kotła gazowego który będzie mam to ciepło wytwarzać jak również od temperatury jaką chcemy utrzymywać w mieszkaniu na którą wpływ ma np. pogoda na zewnątrz. Osobiście jestem zadowolony z ciepłej zimy bo to właśnie wpływa na mniejsze zużycie gazu do ogrzania mieszkania a co za tym idzie mniejsze rachunki za gaz.
Czytałem, że sprawność montowanego pieca (książkowa) to 91%. Teraz będzie też trochę inna wartość opałowa gazu w związku z wpuszczaniem w układ gazu z portu LNG (dlatego teraz zuzycie gazu w rachunkach nie są podawane w m3, a w kWh) - ale myślę, że to będzie różnica minimalna i niewpływająca/niezauważalna dla użytkowników takich jak właściciele mieszkań. Zadowolony jestem z tego, że:
- ściany są z ceramiki (pustak),
- okna 3-komorowe,
- Pan Marek mówił, że balkony są montowane na jakiś sposób ('siakieś' kotwy? - nie pamiętam) co nie tworzy mostków cieplnych - jak czytałem, to wychodzi na duży plus,
- chętnie bym wymienił coś więcej co wpłynie na oszczędność, ale nic mi nie przychodzi do głowy w związku z prooszczędzaniem.