Zapowiedzi inwestycyjne

Aktualności dotyczące rzeszowskich inwestycji.

Re: Zapowiedzi inwestycyjne

Postautor: Jastrząb » 08 lut 2026, 14:34

Zainteresowało mnie jedno zdanie, więc pozwolę sobie zadać pytanie dotyczące poniższego fragmentu

Przypomnę, ze Rzeszów to Europejskie miasto i z definicji jest przeznaczone do chodzenia lub do zbiorkomu.

W jakim akcie prawnym jest taka definicja miasta? W ustawie, rozporządzeniu, czy innym dokumencie? Pytam, bo mnie to zainteresowało. Z góry dziękuję.
Jastrząb
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 mar 2021, 12:47

Postautor: konradp » 08 lut 2026, 17:42

A ja pisałem o akcie prawnym?
Historia urbanistyki się kłania. Powszechne samochody to dopiero lata 50te a w Polsce jeszcze później. A i w Europie nie zrobiono takiej orki na historycznej zabudowie jak w USA więc pieszy charakter miast pozostał.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: Jastrząb » 08 lut 2026, 19:32

Kłaniałaby się, gdybym o nią pytał. Co do Twojego pytania, to nie pisałeś o akcie prawnym w ścisłym znaczeniu, ale o „definicji”, która jednak jest pojęciem formalnym. Stąd moje pytanie. Rozumiem, że chodzi Ci o kontekst historyczny i urbanistyczny, gdzie europejskie miasta rzeczywiście powstawały z myślą o pieszych, więc to raczej efekt tradycji planistycznej niż jakiejkolwiek formalnej definicji. Moim zdaniem dyskusja o miastach powinna skupiać się na tym, jak pogodzić różne potrzeby, a nie na tym, „dla kogo” miasta powinny być. Dwie skrajności są niezdrowe. Dla mnie EOT, bo w dyskusję wszedłem nieco niechcący.
Jastrząb
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 mar 2021, 12:47

Poprzednia

Wróć do Newsy