autor: littlemonster00 » 04 sty 2026, 17:45
Centrum nie jest od speedowania pierdziawą.
Powiedzcie to emerytce, że ma teraz zadupiać pod ziemią, bo kolejny „doświadczony kierowca” uważa, że korki są od przejść i świateł.
Cieplińskiego powinno oddać po jednym pasie z obu stron na ścieżki rowerowe i zielony pas oddzielający chodniki i od razu zrobi się bezpieczniej.
Lobbying samochodowy w tym mieście jest przerażający.
Rzeszów tonie w korkach bardziej niż Warszawa, a miasto rzuca co jakiś czas bzdurne samochodziarskie koncepcje zaszczepiając tylko w niektórych umysłach, że muszą dojechać, w mgnieniu oka, autem z łóżka do biurka w pracy i każdy inny uczestnik ruchu ma się chować i usuwać.
Do tego ten sam dziadek, który rysuje te 8 poziomowe skrzyżowania, chętnie narysuje za kilka lat po raz 43ci monoraila, który przecież „działa świetnie w ZNACZNIE WIĘKSZYCH miastach”.
Oczywiście to wszystko wymaga przy tym dobrego zbiorkomu, do którego miasto się na razie nie pali.
Dobra i częstokursująca siatka autobusowa, koncepcja tramwaju dla którego jest spokojnie miejsce, co pan dohtur zaznaczył tylko nazwał go metrobusem z własnym pasem. Być może nie widział nigdy trakcji tramwajowej.
I to wszystko działa w uwaga MNIEJSZYCH miastach, jak Olsztyn. Byłem, pochodziłem, pojeździłem. Wybudowali sieć od zera, tramwaj co 7 min w godzinach szczytu. Prawdziwie kompaktowe miasto dla ludzi, a nie dubajskie fantazje.