Kapev13 pisze:Cześć wam, jestem tu nowy i zielony w temacie budowlanym.
Jestem od tego miesiaca najemcą jednego z lokali przy Solidarności. Powiedzcie mi, jak to możliwe, że ktoś nam wynajął mieszkanie bez informacji o tym, że budynek nie jest odebrany. Ba, jest placem budowy. Czujemy sie oszukani, dzisiaj dostaliśmy kartkę, która informuje o odbywajacym się odbiorze przez Nadzór Budowlany. Na placu również spotkałem osobę od dewelopera (albo nawet samego dewelopera, nie jestem pewny), która mi przekazała, że do jutra maja zniknać wszystkie pojazdy z placu.
Czy taka umowa najmu jest w ogole ważna?
Z tego co wiem (bo sam kiedys komus wynająłem tak mieszkanie), to umowa jest nieważna.
Ale nie znaczy to że możesz nie płacić czynszu. Czynsz i tak zapłacisz za bezumowne korzystanie. Ale możesz się wyprowadzić. Jeśli chcesz.
Ale możesz też po prostu poczekać i mieszkać dalej - jak chcesz. Nie wydaje mi się żeby ktoś Cię celowo oszukał.
Swoją drogą, ja nie wiedziałem że ten budynek nie ma odbioru nadzoru budowlanego i ta sytuacja jest dla mnie nieco dziwna. Też mam połączenia od tego numero 601... który ktoś wspominał (ale z zasady nie odbieram nieznanych..).
Zobaczymy co z tego wyjdzie