[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Postautor: Inwest » 16 gru 2025, 18:58

Ciekawe ile osób będzie musiało od najbliższego piątku do wtorku wyprowadzić się z lokali a ilu majstrów będzie miało wydłużone wolne przed świętami w związku z obowiązkową kontrolą nadzoru budowlanego. To jest kpina ludzie chcą na święta się wprowadzić i zapieprzaja po 14 godzin a tu przerwa kilkudniowa przed świętami. Może trzeba pieprznąć to wszystko i pomyśleć o Wielkanocy. Deweloper w obsuwie półrocznej czynsz drugi albo i trzeci do zapłaty komórek nie ma i gratów też nie ma gdzie trzymać, grzejniki chajcuja jakby - 10 stopni na dworze co z kolei przekłada się na wysokość czynszu. to jest jakiś koszmar. Ludzie wideomofon przy tym to nic. A co do systemu rur Tece to fajnie pojechali, wiedzą jak kasować klienta, zawsze kilkadziesiąt tysięcy złotych dodatkowych wpadnie. Podejście istnie identyczne jak u wielu deweloperów z W-wy, ciekawe tylko czy o 6-7 rano w ciągu tygodnia ciśnienie wody na wyższych kondygnacjach z tych średnic 14 da wodę żeby z deszczownicy poszło bo mam spore obawy. Abym się mylił. Ech bloki.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: lesia » 16 gru 2025, 22:41

a skąd takie informacje? od piątku nie można wchodzić do mieszkań?
lesia
Świeżak

Na forum od: 16 gru 2025, 22:38

Postautor: gyrk » 17 gru 2025, 11:27

Chciałbym publicznie opisać swoje doświadczenia z firmą Arch Dom Development, ponieważ tej sprawy nie zamierzam zostawić bez dalszych działań. Będę dzielił się tą opinią na forach internetowych, w mediach społecznościowych oraz w komentarzach pod reklamami firmy, aby inni mogli poznać realne podejście tego dewelopera do klientów.

Moim zdaniem sposób prowadzenia inwestycji oraz komunikacji z mieszkańcami jest skrajnie nieprofesjonalny. Brakuje wcześniejszych, oficjalnych informacji o działaniach związanych z nadzorem budowlanym, a decyzje są przekazywane nagle, telefonicznie, bez wyjaśnień i bez poszanowania czasu oraz sytuacji mieszkańców.

W moim przypadku zadzwoniła osoba z numeru 601 633 140, informując, że wszyscy mieszkańcy muszą się wyprowadzić oraz uprzątnąć balkony. Przekaz był chaotyczny i nieprecyzyjny. Gdy próbowałem uzyskać konkretne informacje — m.in. co z elementami stałymi, takimi jak klimatyzacja — rozmowa została przerwana przez tę osobę, która samodzielnie zakończyła połączenie, nie udzielając żadnych odpowiedzi ani dalszych instrukcji.

Taki sposób traktowania klientów uważam za niedopuszczalny. Firma chętnie powołuje się na swoje rzekome doświadczenie i liczbę zrealizowanych inwestycji, jednak w praktyce nie idzie to w parze ani z jakością obsługi, ani z elementarnym szacunkiem wobec mieszkańców.

Z tego powodu będę konsekwentnie nagłaśniał tę sprawę i swoje doświadczenia w przestrzeni publicznej. Każdy, kto rozważa współpracę z tą firmą, powinien wiedzieć, z jakim poziomem komunikacji i podejścia do klienta może się spotkać.
gyrk
Świeżak

Na forum od: 17 gru 2025, 11:17

Postautor: detmo » 17 gru 2025, 12:13

Inwest pisze:Ciekawe ile osób będzie musiało od najbliższego piątku do wtorku wyprowadzić się z lokali

Okrągłe zero, gdyż przed odbiorem budynku nikt nie miał prawa tam mieszkać. Zresztą, współczuję słuchania kucia na około przez najbliższe pół roku
Inwest pisze:Może trzeba pieprznąć to wszystko i pomyśleć o Wielkanocy.

Tak zrób. Będzie najlepiej.
Inwest pisze:Ludzie wideomofon przy tym to nic.

Naprawdę? Właśnie to jest ważne i jak widać dla wielu innych osób też, a nie czyjeś 14h pracy dziennie.
lesia pisze:W moim przypadku zadzwoniła osoba z numeru 601 633 140

Do wszystkich dzwonią.
gyrk pisze:Moim zdaniem sposób prowadzenia inwestycji oraz komunikacji z mieszkańcami jest skrajnie nieprofesjonalny. Brakuje wcześniejszych, oficjalnych informacji o działaniach związanych z nadzorem budowlanym,

Jak dla mnie nieprofesjonalne jest to co zrobili z komórkami w garażu, a raczej to że tego nie ma w projekcie i będzie robione dopiero po odbiorach budynku....

Ciekawe też na ile formalnie można przycisnąć SETBAU za pobieranie czynszu na budynek którego nie można eksploatować w założony posób.
detmo
Świeżak

Na forum od: 17 gru 2025, 12:00

Postautor: Nikoś » 17 gru 2025, 12:46

detmo pisze:Okrągłe zero, gdyż przed odbiorem budynku nikt nie miał prawa tam mieszkać. Zresztą, współczuję słuchania kucia na około przez najbliższe pół roku

Tylko nie każdy ma luksus mieszkać do czasu aż się wszyscy łaskawie wprowadz/ skoncza remonty. Tu też kwestia że jak dano klucze jeśli nie ma oficjalnego odbioru ? czy co brakuje że nagle takie zamieszanie
Do tego jesli jakiś nadzór przyjdzie .. to niech przyjdzie, nikt nie musi ich wpuścić do lokalu
detmo pisze:Jak dla mnie nieprofesjonalne jest to co zrobili z komórkami w garażu, a raczej to że tego nie ma w projekcie i będzie robione dopiero po odbiorach budynku....
czyli co ktoś kupił/ zarezerwował komórke/ klitke na miotłe i nagle się okazuje że jej nie ma, bo błedy w projekcie :D
Ciekawie się czyta o tym co tam się dzieje na osiedlu, ide po popcorn i czekam na kolejne odcinki
Nikoś
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: detmo » 17 gru 2025, 14:16

Nikoś pisze:Tylko nie każdy ma luksus mieszkać do czasu aż się wszyscy łaskawie wprowadz/ skoncza remonty.

Akurat tamten "inwestor" się chwalił że zamierza poszukiwać najemcy.
Nikoś pisze:Tu też kwestia że jak dano klucze jeśli nie ma oficjalnego odbioru ?

Tak i chyba to była lepsza opcja niż przytrzymać wszystkich 2-3 miesiące dłużej. Wiadomo że każdy wolałby żeby się wyrobili w założonym czasie, ale tak przynajmniej można było zacząć wykończenia.
Nikoś pisze:Do tego jesli jakiś nadzór przyjdzie .. to niech przyjdzie, nikt nie musi ich wpuścić do lokalu

Mieszkać tez w nim nie musi :lol: Zresztą nie sądze że będą chcieli wejść do jakiegokolwiek lokalu.
detmo
Świeżak

Na forum od: 17 gru 2025, 12:00

Postautor: Inwest » 17 gru 2025, 19:24

No cóż z tymi klimatyzatorami na balkonach to rzeczywiście może być spory problem. Wszystko wskazuje że do poniedziałku muszą zniknąć bo może to być jeden z powodów braku wydania decyzji na użytkowanie przez PINB. Więc sąsiedzi albo demontaż tymczasowy albo wydłużona procedura odbiorowa połączona z naniesieniem zmian w PB jako nieistotnych. Oczywiście to może być jedna z wielu przyczyn jaką nadzór może kwestionować przy odbiorze że nie zgłoszono. Przed oddaniem do użytkowania zgadzam się że nie może być lokal zamieszkany czyli zgodnie z jego przeznaczeniem użytkowany. Wykonywanie prac budowlanych w lokalach też stoi w sprzeczności z oświadczeniem kierownika budowy o zakończeniu wszystkich robót budowlanych.
W poniedziałek rzeczywiście uszanuję prośbę developera, co by nie dawać powodu nadzorowi do przewlekłego postępowania i jednocześnie apeluje o te zewn. jednostki klimy.
Inwest
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 30 sty 2024, 18:59

Postautor: gyrk » 17 gru 2025, 23:08

Wymagane jest pozwolenie na użytkowanie, wydawane przez Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego (PINB).
Bez ostatecznego pozwolenia na użytkowanie:
    nie wolno legalnie zamieszkać w lokalu,
    deweloper nie powinien przekazać mieszkania do użytkowania (odbiór „kluczy” do zamieszkania).
    Wydanie mieszkania przed uzyskaniem pozwolenia = samowola użytkowa.

Co deweloper czasem robi (i na co uważać)
Niektórzy deweloperzy:
przekazują lokale „technicznie” lub „do wykończenia” przed pozwoleniem na użytkowanie,
zastrzegają w umowie, że nie wolno zamieszkać.
Wykończenie – czasem tak, zamieszkanie – nielegalne.

Podsumowując, mnie nikt nie informował ze nie ma pozwolenia na użytkowanie, sam mnie deweloper informował ze mogę robić sobie z miejscem postojowym czy mieszkaniem co chce, a teraz maja problem żeby usuwać rzeczy z balkonów, przecież to jest absurd. Ps. nie mam klimy, ani innych rzeczy, chodzi o sam fakt.
gyrk
Świeżak

Na forum od: 17 gru 2025, 11:17

Postautor: Kapev13 » 18 gru 2025, 17:33

Cześć wam, jestem tu nowy i zielony w temacie budowlanym.
Jestem od tego miesiaca najemcą jednego z lokali przy Solidarności. Powiedzcie mi, jak to możliwe, że ktoś nam wynajął mieszkanie bez informacji o tym, że budynek nie jest odebrany. Ba, jest placem budowy. Czujemy sie oszukani, dzisiaj dostaliśmy kartkę, która informuje o odbywajacym się odbiorze przez Nadzór Budowlany. Na placu również spotkałem osobę od dewelopera (albo nawet samego dewelopera, nie jestem pewny), która mi przekazała, że do jutra maja zniknać wszystkie pojazdy z placu.
Czy taka umowa najmu jest w ogole ważna?
Kapev13
Świeżak

Na forum od: 18 gru 2025, 0:27

Postautor: PanMAruda » 18 gru 2025, 23:08

Jestem od tego miesiaca najemcą jednego z lokali przy Solidarności. Powiedzcie mi, jak to możliwe, że ktoś nam wynajął mieszkanie bez informacji o tym, że budynek nie jest odebrany. Ba, jest placem budowy. Czujemy sie oszukani, dzisiaj dostaliśmy kartkę, która informuje o odbywajacym się odbiorze przez Nadzór Budowlany.

My mamy to wiedzieć? zapytaj osoby od której wynająłeś.
Druga sprawa, nie zastanawiały Cię np. wiszące kartki o treści "(...)do czasu odbioru przez nadzór budowlany(...)"?

gyrk pisze:Podsumowując, mnie nikt nie informował ze nie ma pozwolenia na użytkowanie, sam mnie deweloper informował ze mogę robić sobie z miejscem postojowym czy mieszkaniem co chce, a teraz maja problem żeby usuwać rzeczy z balkonów, przecież to jest absurd.

heh, to w sumie jak widać zależy na kogo się trafi, nie ma jednej wspólnej opinii w tym temacie....

gyrk pisze:W moim przypadku zadzwoniła osoba z numeru 601 633 140, informując, że wszyscy mieszkańcy muszą się wyprowadzić oraz uprzątnąć balkony. Przekaz był chaotyczny i nieprecyzyjny. Gdy próbowałem uzyskać konkretne informacje — m.in. co z elementami stałymi, takimi jak klimatyzacja — rozmowa została przerwana przez tę osobę, która samodzielnie zakończyła połączenie, nie udzielając żadnych odpowiedzi ani dalszych instrukcji.

Z ciekawości, próbowałeś dalej się kontaktować i uzyskać jakieś informacje np.od archdom/housepartner?
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane