[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Opinie i komentarze odnośnie pomyślnie zakończonych inwestycji mieszkaniowych

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Postautor: MarcinS » 09 gru 2025, 16:18

Rurki PEX rozprowadzające wodę i ciepło do grzejników zostały wykonane z nie standarowego przekroju, ponoć często wykorzystywanego we Francji, nie wiem co tego dewelopera skusiło żeby w to iść albo inaczej ile na tym zaoszczędził, ale fakt problem jest z zarobieniem tego gówna :x dodatkowo piszcie do setbau o wszystkich niedociągnięciach

- wjazd od ulicy solidarności jest nie wyprofilowany względem ulicy nie ma krawężników zjazdowych
MarcinS
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: Sarken » 09 gru 2025, 21:17

u mnie poradzili sobie w ten sposób że obcieli dookoła po 1mm i zacisneli normalnie
Sarken
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 11 lis 2017, 17:02

Postautor: MarcinS » 10 gru 2025, 10:17

A możesz rozszerzyć informacje? w jaki sposób obcieli ? tzn zeszlifowali przekrój ?
MarcinS
Bywalec
Bywalec

Postautor: Sarken » 11 gru 2025, 0:08

tak dokładnie
Sarken
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 11 lis 2017, 17:02

Postautor: MarcinS » 11 gru 2025, 10:15

no i gitara - najważniejsze, że sobie poradzili. Proponuje pisać do setbau w sprawie zjazdów na ulice - na dziś wjazdy są na dużej różnicy poziomu - powinny być wykonane jakieś ścięcia albo kraweżniki zjazdowe. Ja już pisałem, ale im więcej będzie zgłoszeń tym lepiej.
MarcinS
Bywalec
Bywalec

Postautor: zoe » 14 gru 2025, 9:23

Czy posiada ktoś link do zdjęć kanalizacji lub instalacji elektrycznej z budynku B?
zoe
Świeżak

Na forum od: 14 paź 2023, 18:47

Postautor: andrz88 » 14 gru 2025, 18:42

Czy ma ktoś informacje od dewelopera kiedy będą wykonane komórki lokatorskie w garażu?
andrz88
Świeżak

Na forum od: 17 lut 2024, 14:01

Postautor: makbet48 » 15 gru 2025, 13:08

A propos komórek, to czy ktoś już załatwiał z deweloperem sprawę braku komórki lokatorskiej? W mojej się okazało, że będzie rozdzielnia elektryczna i mam otrzymać zwrot pieniędzy. Czy jest więcej tutaj takich osób?

I chciałbym zapytać jeszcze o videofon. Zaproponowano mi cenę 1500 zł z montażem. Czy ktoś będzie montował na własną rękę, bo pewnie trzeba dobrać odpowiedni model itp?
makbet48
Świeżak

Na forum od: 30 kwie 2025, 10:14

Postautor: PanMAruda » 15 gru 2025, 21:39

zoe pisze:Czy posiada ktoś link do zdjęć kanalizacji lub instalacji elektrycznej z budynku B?

Pisz do dewelopera, ja zostawiłem tylko swoje mieszkanie a link już nie działa.

makbet48 pisze:I chciałbym zapytać jeszcze o videofon. Zaproponowano mi cenę 1500 zł z montażem. Czy ktoś będzie montował na własną rękę, bo pewnie trzeba dobrać odpowiedni model itp?

Cena kosmos, jak za domofon. Za tyle raz ogarnąłem klime... Domofon zamierzam wymienić ale jeszcze nie przepatrzyłem dokładnie tego co to jest i z czym kompatybilne.
PanMAruda
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 11 lut 2024, 21:08

Postautor: Elino1892 » 16 gru 2025, 0:01

PanMAruda pisze:Ale po co? żeby sąsiadowi dokuczyć?
Jeżeli masz jakieś sensowne argumenty to chętnie wysłucham, ja takich nie widzę. Realne potrzeba dostępu tam to jest raz na kilka - kilkanaście lat....?

Mieszkam wiele lat w bloku, gdzie wszyscy mają dostęp do liczników sąsiadów i nie słyszałem jeszcze o sytuacji, aby ktoś komuś wyłączał korki. Jednakże z drugiej strony, w ciągu tych wszystkich lat, tylko z 3 razy potrzebowałem dostępu do licznika, więc może faktycznie na razie, nie będzie z tego problemu.

kielar pisze:kiedy przeniesienia własności?

no właśnie nie wiadomo... pytałem się dzisiaj kierownika budowy, to dostaję informację, że cały czas pracują nad tym, tylko że problem jest taki, że nadzór nie przyjdzie raz sprawdzić wszystkiego, tylko podobno po naprawieniu jednej usterki, znajdują coś innego i tak cały czas. Więc podejrzewam, że przeniesienie własności nie odbędzie się w grudniu..
Swoją drogą, według umowy deweloperskiej, deweloper ma czas do końca grudnia na przepisanie własności na właściciela, tylko co w przypadku, kiedy mu się to nie uda? Ktoś interesował się tym tematem, czy prawnie należy nam się jakaś rekompensata z tego powodu? Na przykład, jeśli ktoś wynajmuje mieszkanie i ponosi z tego powodu koszt, a chciałby się przeprowadzić tutaj do mieszkania, to według prawa nie może, ponieważ, nie można zamieszkiwać w bloku, który nie dostał zgody od nadzoru budowlanego. W umowie deweloperskiej, nie znalazłem żadnego zapisu o karach w przypadku opóźnienia, jednakże nabywcy przysługuje możliwość dochodzenia odszkodowania od dewelopera na zasadach ogólnych, przy czym wymaga to od niego udowodnienia powstania szkody (wynajem, problemy z refinansowaniem kredytu itd.), spowodowanej niewłaściwym wykonaniem umowy przez dewelopera. Ktoś wie, czy można zrobić, coś w tej sytuacji?

MarcinS pisze:Rurki PEX rozprowadzające wodę i ciepło do grzejników zostały wykonane z nie standarowego przekroju, ponoć często wykorzystywanego we Francji, nie wiem co tego dewelopera skusiło żeby w to iść albo inaczej ile na tym zaoszczędził, ale fakt problem jest z zarobieniem tego gówna

tak, przekrój jest zrobiony na 14 i nigdzie w Rzeszowie nie można znaleźć złączek tece 14mm, jedyny sklep, który to sprzedaje jest na Jasionce. Sprzedawca mówił, że tylko na Architektów taki przekrój jest zrobiony i podobno z powodu ciśnienia użyto niestandardowego...

MarcinS pisze:wjazd od ulicy solidarności jest nie wyprofilowany względem ulicy nie ma krawężników zjazdowych

tym podobno zająć się ma generalny wykonawca (takie informację dostałem od kierownika) i zrobią to po nadzorze budowlanym, bo nie chcą teraz rozkopywać, żeby nadzór się nie przyczepił

andrz88 pisze:Czy ma ktoś informacje od dewelopera kiedy będą wykonane komórki lokatorskie w garażu?

to również słyszałem, że dopiero po nadzorze budowlanym

makbet48 pisze:Czy ktoś będzie montował na własną rękę, bo pewnie trzeba dobrać odpowiedni model itp?

domofonu są z firmy Laskomex, szukałem w miarę taniego wideodomofonu i najtańszy jaki znalazłem to za ok. 700zł. Kiedyś był jeszcze Laskomex mvc 6850 z takim mały wyświetlaczem, ale niestety przestali go produkować.
Elino1892
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 15 lut 2025, 17:18

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje zrealizowane