[ul. Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (SM Projektant)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Odrzykońska/Bł. Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: maniek1 » 05 sty 2016, 17:53

nyala pisze:Witam ponownie,
Chciałabym zapytać czy ktoś z czytających to forum i posiadających mieszkanie w blokach 1-6 ma również wykupione miejsce parkingowe?
Martwi mnie coraz bardziej kwestia parkowania pod blokiem, gdyż wykańczających mieszkania i wprowadzających się do mieszkań przybywa, przez co wzdłuż Odrzykońskiej i na parkingu wewnętrznym (tym pod blokiem nr 2) zaczyna powoli brakować miejsca.
Gdyby spółdzielnia udostępniła garaże podziemne, to przynajmniej część osób by z nich skorzystała, a też można by uniknąć parkowania na błocie/płytach betonowych jak pod blokiem nr 6.

W spółdzielni powiedzieli mi, że nie podpisują umów na garaże, gdyż nie ma jeszcze dróg dojazdowych, niemniej do garaży w blokach nr 3 ,4, 6 spokojnie można by wjechać z obecnych dróg z kostki brukowej/wyłożonych płytami.
Czekanie na drogi dojazdowe może jeszcze długo potrwać, więc zwlekanie w tej kwestii przez spółdzielnię jest moim zdaniem bezsensu.
Po przedstawieniu tych wszystkich argumentów spółdzielni, otrzymałam odpowiedź, żeby dzwonić pod koniec tygodnia – rozeznają sprawę.

Gdyby ktoś był w podobnej sytuacji to interweniujcie proszę w spółdzielni, zawsze im więcej osób się zgłasza, tym większa szansa na jakieś działania w tej sprawie i przyśpieszenie kwestii umów.

Dziękuję i pozdrawiam!

Nie chce Cie martwic,ale skoro spoldzielnia przez dwa lata budowy nie za bardzo interesowala sie budowa drog (oczywiscie to jest poza nimi bo to miasto i wogole a oni tylko bloki robia...) to nie licz za bardzo ze beda sie i teresowac tym gdzie bedziemy parkowac. Jak rzucisz okiem na projekt drog (tych przyszlych alterii) to zauwazysz iz parkingi beda TYLKO przy zmigrodzkiej przy blokach 5 i 6. Drogi dojazdawe od Odrzykonskiej w gore maja byc bez parkingow. Nie podejrzewam tez ze parkingi podziemne przy obecnej cenie beda mialy duze branie. Suma sumarum z miejscem parkingowym i ogolnym postojem bedzie ciezko.
maniek1
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 lis 2015, 10:24

Postautor: JanzRzeszowa » 08 sty 2016, 12:39

Z parkingami podziemnymi jest tak, że niekoniecznie trzeba je nabywać. Można je wynajmować i to jest chyba lepsze rozwiązanie..., poza tym w tej chwili nie ma miejsca pod blokami, bo jest bardzo dużo ekip budowlanych z dużymi samochodami, które zajmują nawet trzy miejsca osobowe.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lis 2015, 13:29

Postautor: nyala » 08 sty 2016, 15:42

DariuszB pisze:Z parkingami podziemnymi jest tak, że niekoniecznie trzeba je nabywać. Można je wynajmować i to jest chyba lepsze rozwiązanie..., poza tym w tej chwili nie ma miejsca pod blokami, bo jest bardzo dużo ekip budowlanych z dużymi samochodami, które zajmują nawet trzy miejsca osobowe.

Na pewno w tej chwili tak jest, ale ja raczej spodziewałabym się pogorszenia sytuacji, a nie polepszenia, bo ludzie dopiero zaczynaja wykańczać, więc w najbliższym czasie przybędzie i ekip budowlanych i aut mieszkańców, którzy sie wprowadzają stopniowo.
W tej chwili w bloku nr 6 zamieszkane są chyba 2 lokale, a wykańczanych jest może z 10, a mamy 36 mieszkań w bloku. W innych blokach podobnie.
Generalnie nacięższy okres będzie jak Skanska zacznie faktycznie tę droge budować, bo wtedy ją odetną i pozostanie nam parking przed blokiem nr 2 i przy Odrzykońskiej.
Tak czy owak zgadzam się z maniek1 , że przy tak niskim poziomie wykupu miejsc w garażach podziemnych (ponoć jest 10 rezerwacji na 36 mieszkań) i tak małej ilości zaplanowanych miejsc wokół bloków, ci co garażu nie będą mieli albo mają drugie auto bedą mieli problem z zaparkowaniem w przyszłości, albo skończy się to parkowaniem wzdłuż chodników Brzozowskiej i Żmigrodzkiej.
Ciekawa jestem jak to będzie np. w takim Naszym Gaju, gdzie też miejsca postojowe są planowane pod blokami w bardzo małej ilości. Ale oni będą mieli parking pod Agata Meble do dyspozycji :)
nyala
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 22 paź 2015, 11:11

Postautor: pitloju » 08 sty 2016, 16:22

W bloku Brzozowska 1 (inwestycyjny nr 3), jak kupowałem mieszkanie to wykupionych było (razem z moim) już 7 miejsc postojowych (na 18 dostępnych). A było to jakieś półtora roku temu. Myślę, że przez te półtora roku jeszcze parę miejsc sprzedali...
pitloju
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 23 cze 2014, 15:21

Postautor: JanzRzeszowa » 08 sty 2016, 16:44

blok nr 6 ma chyba 40 miejsc płatnych i będzie miał 8-10 miejsc bezpłatnych pod oknami. Tak więc, problemu nie powinno być, szczególnie, że na 36 mieszkań połowa to małe mieszkanka - i jak rozumiem - ktoś kto mieszka w kawalerce nie posiada 3 samochodów.
Zresztą widać, że akurat jeśli chodzi o parkowanie to na projektancie nie ma większego problemu (pobliska Biecka, Leska, etc).
Z tego co mi sugerował kierownik robót Skanskiej, to nie powinni odciąć całej Żmigrodzkiej w czasie budowy drogi. Na szczęście będzie tam docelowo dojazd z dwóch stron, od nr 5 i od nr 6. No, ale na to trzeba poczekać pewnie z pół roku.
Dobrze, że udało się wywalczyć dojazd i Skanska zrobiła do 6 płyty i utwardziła drogę.

Inna sprawa mnie martwi, nadal brak połączenia ze światem internetowym sztywnym łączem(z bezpłatną tv naziemną cyfrową DVBT mam cały czas jakieś problemy). Przeszkadzają nadal te dwa małe dźwigi przy Odrzykońskiej, a widać że nie zamierzają ich na razie demontować.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: kado7 » 09 sty 2016, 17:26

Taki filmik znalazłem na YT https://youtu.be/O0UQVwI4YZE co prawda z końca lipca, ale fajnie widać rozmieszczenie bloków.

kado7
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 19 sie 2015, 14:53

Postautor: maniek1 » 09 sty 2016, 22:55

pitloju pisze:W bloku Brzozowska 1 (inwestycyjny nr 3), jak kupowałem mieszkanie to wykupionych było (razem z moim) już 7 miejsc postojowych (na 18 dostępnych). A było to jakieś półtora roku temu. Myślę, że przez te półtora roku jeszcze parę miejsc sprzedali...

A czy ktos ma swieze informacje dotyczace ceny zakupi/wynajmu garazu? Ja pytalem jakos rok temu i sychodzilo mi wtedy ok 17tys-20 tys za miwjsce w zaleznosci od wielkosci tego miejsca. Ale juz 4 miesiace temu koles z projektanta mowil o cenie 30 tys za miejsce, co wydaje mi sie lekkim przegieciem. Natomiast o wynajmie nic nie chcial powiedziec bo podobno dopiero po roku beda wynajmowac te ktore ewentualnie nie zeszly
maniek1
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 lis 2015, 10:24

Postautor: JanzRzeszowa » 12 sty 2016, 12:01

maniek1 pisze:
pitloju pisze:W bloku Brzozowska 1 (inwestycyjny nr 3), jak kupowałem mieszkanie to wykupionych było (razem z moim) już 7 miejsc postojowych (na 18 dostępnych). A było to jakieś półtora roku temu. Myślę, że przez te półtora roku jeszcze parę miejsc sprzedali...

A czy ktos ma swieze informacje dotyczace ceny zakupi/wynajmu garazu? Ja pytalem jakos rok temu i sychodzilo mi wtedy ok 17tys-20 tys za miwjsce w zaleznosci od wielkosci tego miejsca. Ale juz 4 miesiace temu koles z projektanta mowil o cenie 30 tys za miejsce, co wydaje mi sie lekkim przegieciem. Natomiast o wynajmie nic nie chcial powiedziec bo podobno dopiero po roku beda wynajmowac te ktore ewentualnie nie zeszly

Jeżeli to prawda, że chcą 30 tys. to jest to kpina. To nie garaż wolnostojący, a "tylko" miejsce postojowe.
Chociaż zastanawiałem się jak ma się zwracać inwestycja z tak - co tu dużo mówić - sensownie wykonanym garażem podziemnym. I to może być odpowiedź.
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Postautor: JanzRzeszowa » 12 sty 2016, 16:57

A, i jeszcze jedno, ktoś się orientuje ile wynosi podatek od garażu i opłata miesięczna zarządcy?
JanzRzeszowa
Uzależniony
Uzależniony

Re: [ul.Odrzykońska/Bł.Karoliny] Słoneczny Stok (Projektan

Postautor: jimbo » 14 sty 2016, 18:03

DariuszB pisze:
maniek1 pisze:

Jeżeli to prawda, że chcą 30 tys. to jest to kpina. To nie garaż wolnostojący, a "tylko" miejsce postojowe.
Chociaż zastanawiałem się jak ma się zwracać inwestycja z tak - co tu dużo mówić - sensownie wykonanym garażem podziemnym. I to może być odpowiedź.

Co do ceny garażu to mam w miarę świeże info, bo niedawno zakupiłem miejsce tj. końcem grudnia.
Cena to 21 tys. za miejsce o powierzchni ponad 17m2. w budynku inwestycyjnym nr 9.

Co do wynajmu to nic mi nie wiadomo. Wysokości podatku i opłat miesięcznych też jeszcze nie znam. Ale jakby ktoś dysponował takim info to byłoby miło ;)

pozdrawiam
jimbo
Świeżak

Na forum od: 19 mar 2015, 13:45

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa