Transport publiczny przyjazny pasażerom? Co na nich czeka?

Informacje o nowych projektach drogowych i komunikacji.

Re: Transport publiczny przyjazny pasażerom? Co na nich czek

Postautor: CRVV » 24 paź 2025, 18:02

naukowcy jakby ktoś nie dostrzegł to było w cudzysłowie czyli wszyscy różnej maści pseudoznawcy i chłopscy filozofowie, którzy nawet do autobusu nie wsiadają, ale z góry wiedzą że się nie da nigdzie dojechać i w ogóle to autobusy jeżdżą raz na godzinę
CRVV
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 maja 2015, 9:52

Postautor: icetruck » 24 paź 2025, 19:52

ja mam wrażenie że pseudoznawcy i obrońcy rzeszowskiego mpk to właśnie chyba nigdy nie wsiedli to autobusu poza rzeszowem i myślą że jest super tak jak jest - tylko głupi ludzie o tym nie wiedzą i nie jeżdżą
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: PanKrzychu » 25 paź 2025, 0:49

Jak ktoś twierdzi, że MPK w Rzeszowie dobrze działa, to chyba tylko zerówką z placu Wolności do Millenium Hall jeździ. C'mon! Jeździłem kilka lat codziennie, a w ostatnich latach ciagle mi się to zdarza, ale unikam jak tylko mogę. A że w większości przypadków Boltem mam szybciej, wygodniej i ledwie 1-2zł więcej, to dobrze to unikanie wychodzi. O dojeździe do Rzeszowa nawet nie wspominam, bo PKP bije MPK na głowę, dosłownie w każdym aspekcie. Nie zazdroszczę wszystkim tym dojeżdżającym, którzy nie mają kolei w racjonalnym zasięgu.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: XeroX » 25 paź 2025, 7:33

Zasadniczo władze Rzeszowa powinni robić wszystko by nie było korków nawet w godzinach nie szczytu bo 65% według mnie miasta już stoi w korkach po 7-10 minut, i są problemy z ominięciem nawet bocznymi drogami bo już większości ich zna lub korzysta z nawigacji do wyznaczenia tych dróg.
XeroX
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 26 cze 2024, 20:24

Postautor: CRVV » 25 paź 2025, 7:39

Ameryki nie odkryłeś, że koleją jest szybciej :lol:
ja dojeżdżam codziennie do pracy do Jasionki MPK na różne zmiany na godz. 5,7 i 14 i jakoś nie mam problemów dojechać naranną zmianę czy wrócić z wieczornej.
Za to doskonale widać jak miasto staje się niewydolne komunikacyjnie przez tworzące się korki w godzinach szczytu, nie bez udziału tak chwalonych tutaj kierowców autek. Jak trochę popada miasto nagle staje, jakby wszyscy zapomnieli jak się jeździ. Autobusy wczoraj miały po 30-60 minut opóźnienia i to nie dlatego, że komunikacja w mieście źle działa. Z Warszaawskiej na Nowe MIasto jechałem ponad godzine
CRVV
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 16 maja 2015, 9:52

Postautor: icetruck » 25 paź 2025, 8:54

Jak zacięta płyta, autka i autka. Tam musi podobny beton w mpk siedzieć :roll:
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: XeroX » 25 paź 2025, 9:57

Metro w Rzeszowie nigdy nie powstanie, ale komunikacja to skandaliczna buspasy są a autobusy drogie na poprawę nie ma co liczyć, bo 4 pasmowe drogi po obu stronach nigdy nie powstaną tutaj.
XeroX
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 26 cze 2024, 20:24

Postautor: Nikoś » 25 paź 2025, 12:19

Tylko zamiast uprościć linie, skończyć z wycieczkami dookoła osiedli itd. to tworzy się kolejne objazdówki, do tego z mega niską częstotliwościa bez taktów z mega drogim biletem 1razowym. Nie każdy potrzebuje sieciówki czy innego miesięcznego albo jeździ za free
Więc zamiast zachęty będzie anty zachęta do skorzystania .. serio była i jest jeszcze szansa by dać nową lepszą jakość.
Patrząc jak inne miasta reformowały swoje siatki połączeń, to widać ze w tym mieście ktoś chce mieszkańców zniechęcić do KM
No ale skoro kupuje się tabor na wodór to gdzieś trzeba szukać oszczędności
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: PanKrzychu » 25 paź 2025, 13:17

CRVV pisze:Ameryki nie odkryłeś, że koleją jest szybciej

Wiem, że Ameryki nie odkryłem. Ale zwróćmy uwagę, co MPK zrobiło, aby rywalizować z PKP po zwiększeniu ilości kursów w ramach Kolei Aglomeracyjnej: wprowadziło strefy, czym podniosło bilety :lol: :lol: :lol:

CRVV pisze:...tak chwalonych tutaj kierowców autek.

Nie chodzi o to, że jakoś specjalnie chwali się kierowców aut, tylko trzeba zrozumieć, że jeśli chce się, aby ci kierowcy zaczęli korzystać z transportu miejskiego, to ten transport musi być konkurencyjny. Jeśli MPK nie jest ani szybsze, ani tańsze, ani wygodniejsze od własnego samochodu, to jaki jest sens jeżdżenia nim? Można opowiadać o wyższym celu z perspektywy teorii dotyczących stanu miasta czy środowiska, ale o tym, czy jechać samochodem czy MPK, decydują za każdym razem pojedynczy ludzie, którzy mają swoje interesy – a MPK tych interesów nie spełnia w dominującym procencie przypadków.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Tomek86 » 25 paź 2025, 14:25

Nikoś pisze:Tylko zamiast uprościć linie, skończyć z wycieczkami dookoła osiedli itd. to tworzy się kolejne objazdówki, do tego z mega niską częstotliwościa bez taktów z mega drogim biletem 1razowym. Nie każdy potrzebuje sieciówki czy innego miesięcznego albo jeździ za free
Więc zamiast zachęty będzie anty zachęta do skorzystania .. serio była i jest jeszcze szansa by dać nową lepszą jakość.
Patrząc jak inne miasta reformowały swoje siatki połączeń, to widać ze w tym mieście ktoś chce mieszkańców zniechęcić do KM
No ale skoro kupuje się tabor na wodór to gdzieś trzeba szukać oszczędności

No ale teraz bilet 1 razowy jest na 60 min lub nielimitowanie na jeden przejazd, więc na tym bilecie możesz się przesiadać do woli w ciągu jego ważności więc chociaż o tyle poprawiło się, dawniej jak bilety były tylko jednoprzejazdowe to dopiero się nie opłacało.
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

PoprzedniaNastępna

Wróć do Newsy