[ul. Wyspiańskego] Podkarpackie Centrum Lekkoatletyczne

Wiadomości dotyczące rzeszowskich inwestycji będących w realizacji.

Re: [ul. Wyspiańskego] Podkarpackie Centrum Lekkoatletyczne

Postautor: Patryk M » 18 paź 2025, 12:18

swiety pisze:Tak dla porównania jak stadion powinien być wkomponowany w otoczenie i układ miasta : Centrum Sportu Polonii w Warszawie.
A u nas morze miejsc parkingowych i obiekt postawiony nijak w stosunku do sąsiednich ulic, bez placu centralnego itd.

Masz rację, mogą być rożne spojrzenia ale niech budują jedno i drugie.

Niektórzy chyba w tym miejscu na mapie tylko byli :lol:
jestem tam na meczach co jakiś czas; tam jest wystarczająco dużo miejsca na ten stadion i kompleks.
Miasto w czwartek przesunęło kasę na ten obiekt; i oby startowali z budową, do 2031 mają skończyć.
Co za porównanie bryły stadionu lekkoatletycznego do typowo piłkarskiego?

fot. SZYMON STARNAWSKI httpswarszawa.naszemiasto.pl.jpg
fot. SZYMON STARNAWSKI httpswarszawa.naszemiasto.pl.jpg (372.32 KiB) Przeglądany 951 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Jaskobrot » 18 paź 2025, 18:06

To dopiero argument - jeden stadion moze byc kanciasty a drugi nie. A kogo to, ze ten pilkarski a tamten LA?
Jaskobrot
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 sty 2017, 17:21

Postautor: PanKrzychu » 18 paź 2025, 20:59

Jak ten stadion Polonii powstanie, to bedzie imo jeden z ładniejszych stadionów w Polsce. bardzo mi się podoba ten projekt. Aczkolwiek czy to napewno na niego zabbezpieczono ostatnio pieniądze? Ja czytałem coś o hali na Skrze.

A wracając na Rzeszowski grunt, to biorąc pod uwagę, że będą tu i tak te spore parkingi, a kolejne mają niby być w miejscu obecnej jednostki wojskowej, to myślę, że świetnie by było, gdyby udało się gdzieś tutaj postawić również nową halę w przyszłości. Nie musiałaby nawet być jakoś znacznie większa od Podpromia, chociaż 6-7k siedzących by się na pewno nie zmarnowało. Ale Rzeszów cholernie potrzebuje nowej hali.
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: maks » 19 paź 2025, 7:40

Czy możliwe jest, że za rok o tej porze, będzie można już korzystać w Rzeszowie z Podkarpackiego Centrum Lekkiej Atletyki?

https://nowiny24.pl/konrad-fijolek-opty ... 2-28088463
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Postautor: Patryk M » 19 paź 2025, 10:41

PanKrzychu pisze:Jak ten stadion Polonii powstanie, to bedzie imo jeden z ładniejszych stadionów w Polsce. bardzo mi się podoba ten projekt. Aczkolwiek czy to napewno na niego zabbezpieczono ostatnio pieniądze? Ja czytałem coś o hali na Skrze.

Dałem powyżej, że w czwartek miasto przesunęło środki finansowe na inwestycje.
Ale odchodzimy od tematu, można przeczytać, jak ktoś chce;

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiesci ... -st8699978

https://stadiony.net/aktualnosci/2025/1 ... usza_prace

To co łączy PCLA - stadion Resovii i stadion Polonii, to długa historia klubów i długie oczekiwanie na nowe stadiony. Dobrze, że tutaj budują a w Wa-wie, oby wkrótce zaczęli.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: pisul » 19 paź 2025, 18:34

Jadą z blachą w około. A mają sporo do przykręcenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Końcówka filarów:

Obrazek

Szklą:

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Jastrząb » 19 paź 2025, 21:40

PanKrzychu pisze:A wracając na Rzeszowski grunt, to biorąc pod uwagę, że będą tu i tak te spore parkingi, a kolejne mają niby być w miejscu obecnej jednostki wojskowej, to myślę, że świetnie by było, gdyby udało się gdzieś tutaj postawić również nową halę w przyszłości. Nie musiałaby nawet być jakoś znacznie większa od Podpromia, chociaż 6-7k siedzących by się na pewno nie zmarnowało. Ale Rzeszów cholernie potrzebuje nowej hali.

Zgadzam się w pełni, że Rzeszów potrzebuje nowej hali – to fakt, z którym trudno dyskutować. Ale jednocześnie trzeba jasno powiedzieć, że Rzeszów nie potrzebuje drugiego Podpromia. Budowa nowego obiektu o podobnej pojemności (czyli w okolicach 5-6 tysięcy miejsc) mija się z celem. To nie zmienia absolutnie niczego w kontekście organizacji większych wydarzeń – ani sportowych, ani rozrywkowych. Taka hala dalej przegrywałaby z wieloma obiektami w Polsce pod względem liczby miejsc, co oznaczałoby, że Rzeszów nadal byłby pomijany przy większych imprezach, dokładnie tak, jak dzieje się teraz. Jeśli już budować halę, to porządną – na minimum 10 tysięcy miejsc, bo dopiero taka infrastruktura otwiera drzwi do międzynarodowych (reprezentacyjnych) meczów siatkówki, koszykówki, piłki ręcznej oraz innych dyscyplin o randze europejskiej, a także większych koncertów. I co ważne – taka hala wcale nie musiałaby świecić pustkami na co dzień. W Rzeszowie coraz więcej dzieje się w halowych dyscyplinach.
Jastrząb
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 03 mar 2021, 12:47

Postautor: PanKrzychu » 19 paź 2025, 22:46

Hal w Polsce powyżej 10k miejsc siedzących jest tylko 5: Kraków, Gliwice, Łódź, Katowice i Gdańsk. Hala z 7200 miejsc siedzących byłaby szósta - taka jest tam przerwa. A między Podpromiem (4300) a 7200 jest aż 12 obiektów - tu jest faktycznie gęsto. Więc nie jestem przeciwko hali na 10k, ale też nie uważam, żeby była konieczna.

Ostatnio oddane areny (ostatnie 6 lat):
Gorzów Wlkp.: 5,2tys
Sosnowiec: 3tys
Grodzisk Mazowiecki: 1,5tys
Radom: 5tys
Puławy: 3tys
Ostrów Wlkp.: 3tys
Tarnów: 4,3tys

Więc taka hala 7,5k to byłaby już naprawdę kozak, ale 6k to wcale nie jest mało jak na takie miasto. Rzeszów jest omijany, bo raz, że decyzje gdzie organizować różne eventy zazwyczaj zapadają w Warszawie, a tam ludzie myślą o podkarpaciu myślą przez pryzmat Bieszczad - czytaj: wypiździejewo na weekend w górach - a dwa, że Podpromie ma swoje lata i wolą wybierać nowsze obiekty, których w ostatnich latach przybyło. KSW miało taki opór przed Podpromiem, że wcześniej zdążyli zrobić gale w amfiteatrach w Kielcach na 2,6tys i Nowym Sączu na 2,7tys :lol: o normalnych obiektach w Tarnowie, Grodzisku, Ostrowie Wielkopolskim czy Tomaszowie Mazowieckim nie wspominając - wszystkie od Podpromia mniejsze.

Amfiteatr w Kielcach:
Załączniki
unnamed.jpg
unnamed.jpg (238.27 KiB) Przeglądany 490 razy
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Tomek86 » 20 paź 2025, 8:07

Podpromie ma jedną ale za to wielką wadę.
Jest na piętrze i wszystkie ekipy od świateł dźwięku sceny ringu po telewizje muszą się tarabanić jedną mega zmuloną windą towarową z tyłu. Nie wiem dlaczego przez tyle lat nie zrobili drugiej bo brama na zewnątrz jest.
Tomek86
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: resim » 20 paź 2025, 13:13

A z ciekawości, czy budowa takiego parkingu pod całą płytą nie mógłby też służyć jako schron dla okolicznej ludności?
Dużo się mówiło o braku takich rozwiązań, miały być wprowadzone jakieś przepisy że pod budynkami wielorodzinnymi takie miejsca miały powstawać - to tutaj mogłaby być wzorcowa inwestycja pod tym względem Duża przestrzeń, usytuowanie pomiędzy blokami mieszkalnymi
resim
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 17 wrz 2021, 11:18

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa