We wtorek radni rzeszowscy przyjęli budżet na przyszły rok dla miasta. Została w nim zapisana kwota 5,6 mln zł na budowę żłobka na Drabinance.
We wtorek radni rzeszowscy przyjęli budżet na przyszły rok dla miasta. Została w nim zapisana kwota 5,6 mln zł na budowę żłobka na Drabinance.
OloB pisze:Wg mnie wydawanie publicznych pieniędzy powinno służyć właśnie dobru publicznemu. I nigdy nie ma tak aby z powszechnych podatków wszyscy korzystali w równym stopniu. Dla przykładu, podatnik nieposiadający dzieci uzna inwestycje w place zabaw za bezcelowe.
Czy można wydawać lepiej? Pewnie tak ale patrząc na to jak wygląda Rzeszów w porównaniu do innych miast, trzeba powiedzieć, że owe rabatki, ławeczki i fontanny składają się na bardzo pozytywny wizerunek i rzeczywistą przyjemność życia.
Przydało by się więcej tego czy owego, więc trzeba się organizować, zgłaszać potrzeby i pilnować obiecanego. Daje to wymierne rezultaty - patrz skate park.
DariuszB pisze:Chyba ze budujemy dla muzułmanów...
porteño pisze:DariuszB pisze:Chyba ze budujemy dla muzułmanów...
A w czym muzułmanie są gorsi od chrześcijan?
DariuszB pisze:Olo w tych "rankingach" Rzeszów wcale nie przoduje. Ostatnio ukazał sie ciekawy ranking, gdzie zmiennymi ważacymi były frustracja mieszańców, dynamika gospodarcza, i to głównie wpływało na poziom ocen Rz był chyba 9, a pierwsze miejsce mialy Gliwice, a wawa 3.
A zmienna: czystoś i estetyka miasta naprawdę..., ma sie tak do potrzeb jak ...,
Rzeszów to miasto rabatek i pomników i skrajnie katolickie, a że jest prowincjonalne i przestepczosci, rynku pracy, rekraacji i wypoczynku i mogę jeszcze parę rzeczy wymienić.
Niestety sprawdza się ugruntowana wiedza: im wieksza kontrola społeczna i sterylność (pokazówka głównie) tym mniejsza dynamika i mozliwosci rozwojowe.
Cos za coś.
A budzet? Mam ładny budynek gimnazjum, podstawówki i przedszkola kolo siebie....a gdzie ktos pomyslał o basenie przy tym obiekcie. Złobek to w czasach demografii na poziomie wymiennosci pokoleń 1,25 jest bezsens. Chyba ze budujemy dla muzułmanów...
OloB pisze:DariuszB pisze:Olo w tych "rankingach" Rzeszów wcale nie przoduje. Ostatnio ukazał sie ciekawy ranking, gdzie zmiennymi ważacymi były frustracja mieszańców, dynamika gospodarcza, i to głównie wpływało na poziom ocen Rz był chyba 9, a pierwsze miejsce mialy Gliwice, a wawa 3.
A zmienna: czystoś i estetyka miasta naprawdę..., ma sie tak do potrzeb jak ...,
Rzeszów to miasto rabatek i pomników i skrajnie katolickie, a że jest prowincjonalne i przestepczosci, rynku pracy, rekraacji i wypoczynku i mogę jeszcze parę rzeczy wymienić.
Niestety sprawdza się ugruntowana wiedza: im wieksza kontrola społeczna i sterylność (pokazówka głównie) tym mniejsza dynamika i mozliwosci rozwojowe.
Cos za coś.
A budzet? Mam ładny budynek gimnazjum, podstawówki i przedszkola kolo siebie....a gdzie ktos pomyslał o basenie przy tym obiekcie. Złobek to w czasach demografii na poziomie wymiennosci pokoleń 1,25 jest bezsens. Chyba ze budujemy dla muzułmanów...
Dariusz, mam przyjemność mieszkać aktualnie w Gliwicach, więc mogę porównać. Nie czytałem wspomnianego przez Ciebie rankingu, ale znając dobrze realia obydwu miast mogę wyciągnąć jakieś wnioski.
Mając przyzwoite zatrudnienie większą wagę przykładam do otoczenia i środowiska, w którym żyję. Dla mnie rabatki mają prawdopodobnie większe znaczenie, niż dla kogoś, kto pewności zatrudnienia nie ma. W tym przypadku Gliwice będą o wiele ciekawszym miejscem do życia, ponieważ możliwości podjęcia pracy są o wiele większe, a i płace są jedne z wyższych w Polsce. Widać więc, że kryteria oceny mogą być bardzo różne i dla każdego waga kryteriów będzie również niejednorodna.
Są jednak pewne uniwersalne wartości i dobra (tak myślę). Jako przykład podam rezultat badań socjologów (o ile pamiętam z USA). Pytali oni średnio uposażonych mieszkańców mało prestiżowych dzielnic w następujący sposób:
1. Czy wolałbyś mieć wyższe uposażenie ale mieszkać w tym samym miejscu?
2. Czy wolałbyś mieć to samo uposażenie ale możliwość mieszkania w lepszej dzielnicy?
W zdecydowanej większości przypadków 2 wariant był chętniej wybierany.
DariuszB pisze:Właściwie potwierdzasz tylko to co zasygnalizowałem...
Co do powyższych pytań, to albo są niezbyt dobrze przetłumaczone, albo układający nie miał za barzdo rozeznania empirycznego w materii społecznej.
A piszę to jako socjolog i empirysta. Co do rankingów, to współuczestniczyłem w budowaniu niejednego pozycjonowania i sam je tworzyłem. Także pewna wiedzę w tym zakresie posiadam i sygnalizuję tu, że Rzeszów, podchodząc interubiektywnie, nie powinien w ogóle być w żadnej klasyfikacji w pierwszej 10 miast. Chyba, że stworzymy ranking miast, według wagi rabatek, kiczowatych elawacji, ilości pomników, il.kościołów, etc.
Po prostu, te rankingi są "tendencyjne" i nikt nie ma interesu aby coś sensownego i porównawczego powstało w sensie ogólnym. Bo kto? Inwestorzy? Oni sami robią rozpoznanie i interesuje ich wąska specyfika danej lokalizacji. Władze miasta? Tutaj skupiono by się na wskaźnikach rabatkowo-pomnikowych i % ozdób światecznych, dziennikarze? no, oni najlepiej poruszają się w materii prostych newsów typu: Rz drugim miastem w Polsce, itd...
... w dniu 18 grudnia 2015r. zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego p.n.: hala sportowa dla Centrum Rekreacyjno-Sportowego UR Zalesie na działkach nr 2759/2, 2751/1, 2759/3, 2759/1, 2750, 2759/6, 2751/2 obr.209 w Rzeszowie przy ul. Zelwerowicza.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości