W porównaniu chodziło to, że jeszcze przed budową było masę krytyki, protestów i to z wysoko postawionych elit.
Jednak pomysłodawcy udało się przeforsować budowlę. Miała stać przez jeden rok bo to w ogóle była tymczasowa budowla na czas wystawy światowej.
Potem oczywiście stałą się ikoną Paryża.
Tylko z drugiej strony, to nie ma porównania do Olszynek i Iglicy - i oczywiście nie mówię tutaj o bezpośrednim porównaniu obiektów tylko (co i tak mało porównywalne) do nastrojów i opinii - i tak:
Olszynki na wizualizacjach raczej były odbierane pozytywnie i z efektem wow, że coś takiego u nas. I nie było jakiejś wielkiej skali hejtu poza standardową, że to tereny nad Wisłokiem, betonoza itd ale to nie tutaj oceniam,
Sam kibicowałem tej inwestycji i było ok ale się zaczęło.
Najpierw zwiększenie wieży W, niby fajnie ale wiadomo - wzorem pierwotnej idei to jak nadbudówka istniejącego domu.
Potem kwiatki, że inna elewacja na wieżach inna na usługach a creme de la creme, tam gdzie nikt nie patrzy do baranek

Potem zanim nawet wszedł temat na mocno maszto iligcy albo w sumie równomiernie to nowa koncepcja witacza co jest masakrą w porównaniu do pierwotnej koncepcji z wizek.
No i mamy to co mamy, ogólnie - budynek OK ale mi tam na biciu rekordów na takiej zasadzie jak OP w ogóle nie zależy a uważam, że w pierwotnej koncepcji kompleks budynków byłoby dużo ładniejszy.
Nie bardzo mnie interesuje to, że się spina marketingowo i inwestycjnie bo mam to w d... ja jedynie oceniam wygląd jako osoba która będzie na to patrzęć na codzień.
Więc porównanie do krytyki powstania wieży Eiffla ma się nijak do sytuacji bo tu nawet analogii nie ma.
Ogólnie OP jako całość są spoko, ale ja nie wyznaje zasady, że u nas to albo dobrze albo wcale więc mówię to co uważam, że jest słabe.
Witacz i nawet nie masztoiglica sama w sobie tylko jej zaburzona proporcja względem całego budynku to mnie najbardziej razi ale to nie oznacza, że jestem hejterem OP.