[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Postautor: Hieronim_Berbelek » 15 sie 2024, 15:01

Dokładnie chodzi o biznes... ciekawy jestem czy sie uda? Z kwestami wygladu, rzekomego wpływu na korki ten budynek to biznes przedewszystkim.... I dlatego powstał...ciekawi mnie własnie jak to się zepnie. :?: Inwestorom, własciceilom... niby to budynek mieszkalny, ale jak tam wywietrzyć posciel bo balkonu nie widzę ... a może on się zamieni w powierzchnie biurowe, albo wynajem krótkoterminowy.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 25 gru 2023, 21:51

Postautor: gustawtrzmiel » 15 sie 2024, 15:35

Szkoda, mogli machnąć iglicę na 200m skoro dzięki niej taki biznes ;)
gustawtrzmiel
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 paź 2014, 16:06

Postautor: jasiop » 15 sie 2024, 16:57

Z pewnych miejsc wygląd jest dość "groteskowy",
że sama iglica to około 1/4 wysokości budynku ...
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: pisul » 15 sie 2024, 18:17

Wczoraj oglądałem bardzo ciekawy film o powstaniu Wieży Eiffla. Bardzo podobna historia do rzeszowskiej mega inwestycji.
Od próby zablokowania, wyśmiewania, hejtu, zbieraniu podpisów, ba pomysłów rozebrania(!) aż po uwielbienie i status ikony. Warto zobaczyć film i docenić upór tego geniusza jakim był Eiffel:

Z Rzeszowska inwestycją będzie tak samo. Przy czym co poniektórzy przeskakują w etapach od razu do uwielbienia ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Hieronim_Berbelek » 15 sie 2024, 19:03

byc byc moze Olszynki beda druga wieza Eifla dla Rzeszowa... jestem teraz na weekendzie w Krakowie i turystów zatrzesienie.... zobaczymy czy jak pojade za rok, to czesc turystów przyjedzie do Rzeszowa na punkt widokowy.. turystyka jest wpisana w PKB miasta, wszystko do wyliczenia, obroty zarobki, podatki ilość odwiedzających ... na razie pod Wawelem Smok nie kuli ogona na wieść o Olszynkach... ilość azjatów i liczba języków świata jakie słyszy się w Krakowie robi wrażenie... tak jak mówiłem, pożyjemy zobaczymy... to jest mierzalne za rok o tej samej porze magnes dla miasta jakim są Olszynki zobaczymy jak przyciąga. Planetarium Mikołaja Koernika w 195 000 Toruniu odwiedza nie wiem ilu turystów... oby było tak jak mówisz, choć ja wątpię.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Piotr O. » 15 sie 2024, 23:53

Załączniki
IMG_7224.JPG
IMG_7224.JPG (1.48 MiB) Przeglądany 1266 razy
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: Nikoś » 16 sie 2024, 1:48

Ciekawe czy ten masz da sie obwiesic nadajnikami telefoni itp.
Miasto leczy sobie kompleksy czy jak - niby najwyzszy budynek, ale co po za tym ?
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: Miszuk » 16 sie 2024, 8:08

Co wy macie z tym tekstem „miasto leczy sobie kompleksy”. Deweloper wybudował budynek, żeby zarobić, dodał iglice, żeby podbić marketingowo i tyle filozofii. Był w Rzeszowie popyt na to, to powstała podaż. Kompleksy to się zaczynają pojawiać bardziej u komentujących…
Miszuk
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 22 sie 2022, 23:38

Postautor: Patryk M » 16 sie 2024, 9:17

Odnośnie tego punktu widokowego i tarasu widokowego?
Czy będzie ogólnodostępny ten taras widokowy? Czy tylko ten punkt widokowy?
Czy w mediach mieszają te pojęcia?

Jak dla mnie punkt widokowy jest nad szachtami na west, ma być przeszklony i wyjazd do niego windami zewnętrznymi. Ile tam osób wejdzie jednorazowo, on nie jest za duży?

autor PsychoCharge..png
autor PsychoCharge..png (476.36 KiB) Przeglądany 1160 razy

Taras widokowy /czy będzie ogólnodostępny?/ jest na 40P od strony N/E. Ale on może być tylko dla restauracji, skoro cisza o tym albo jak wyżej; mieszają tymi nazwami. Jest wejście na niego od wind zewnętrznych ale też z knajpy. Tutaj jest wiadomo, dużo większa powierzchnia.

Autor PsycheCharge.png
Autor PsycheCharge.png (880.98 KiB) Przeglądany 1160 razy

Tam sporo do gadania będzie miał najemca restauracji odnośnie tego punktu i ew. tarasu. Miały być jakieś rozmowy z nim ze strony Inwestora i potem jakieś decyzje? Raczej będą chcieli zdążyć z tym punktem widokowym na przyszłoroczne lato.
Punkty widokowe, tarasy itp. to oddzielne pozwolenia a oni wpierw będą chcieli przekazać budynki w użytkowanie i doprowadzić do „rozruchu” całość inwestycji.
Przeniesienie prawa własności jest planowane do końca marca 2025. Ale jak to bywa, pewnie może się nieco przeciągnąć?
Czas pokaże jak im to wszystko pójdzie, jeśli chodzi uzyskanie pozwolenia na użytkowanie. Ze względu na wielkość i złożoność techniczną inwestycji może to trochę potrwać. Ale z tego samego powodu, to pozwolenia na użytkowanie może być etapowane.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: Hieronim_Berbelek » 16 sie 2024, 13:20

Miszuk pisze:Co wy macie z tym tekstem „miasto leczy sobie kompleksy”. Deweloper wybudował budynek, żeby zarobić, dodał iglice, żeby podbić marketingowo i tyle filozofii. Był w Rzeszowie popyt na to, to powstała podaż. Kompleksy to się zaczynają pojawiać bardziej u komentujących…

heheh... to prawda mi on nie przeszkadza... uważam, że powinien powstać następny jakis wysokościowiec w Rzeszowie, bo ten tak trochę samotnie stoi... w sumie żałuej, że nie zaryzykowałem i nic nie kupiłem na Olszynkach, choćby tego lokalu usługowego komuś na wynajem. Uważam, że ludzie będą wyjeżdzac na taras widokowo i zostawią gorsza w okolicznych punktach gastro na Olszynkach... ale z drugiej stronu uważam, że będą to głównie turysci z podkarpacia... będzie jak będzie... :) Z daleka w nocy wygląda ładnie, ale troche łyso... bo stoi sam jak palec.
Hieronim_Berbelek
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa