Hieronim_Berbelek pisze:czy doliczasz ten parking z boku ten pietrowy
Ten parking był wybudowany przez developera, ale oddany miastu w ramach jakiejś ugody czy wymiany, już nie pamiętam. Nie wlicza się do miejsc dla mieszkańców w ramach OP.
Podpromie o 9.00 jest full, nie jest już żadną alternatywą. Szczerze mówiąc trochę mnie mrozi, jak widzę zapowiedzi budowy piętrowego parkingu koło III LO. Targowa zostanie ostatecznie zalana samochodami, gdzie przydałby się jej raczej detoks od nich. Nie wiem też, jak Fijołek chciałby pogodzić to z zapowiadanym przecież ograniczeniem ruchu przy Hali Targowej po jej rewitalizacji. Wydaje mi się, że są to dwie sprzeczne ze sobą koncepcje.
Inwestycje Polska pisze:Co do cen miejsc parkingowych na OP to ceny wąchają się 150 tys w gore. [...] Swoja droga byłem wczoraj na parkingu podziemnym Capital Towers ... i w 40% pusty , dużo miejsc można wynająć już za 250 PLN miesięcznie.
Nic dziwnego - część mieszkań pójdzie pod wynajem krótkoterminowy, takie osoby - często studenci - nie koniecznie mają samochody. Więc te miejsca zostają. Wynajem to bardziej rozsądne wyjście, niż wykładanie 150k na miejsce postojowe. Zastanawiam się, czy gdyby miasto nie zrobiło takiego centralnego "rynku" najmu miejsc parkingowych u developerów, to czy te miejsca nie byłyby bardziej wykorzystywane. Jakbym wrócił pracować na Słowackiego, do bardzo chętnie wyłożyłbym te 200-300zł miesięcznie na swoje miejsce w Olszynkach.
Jeśli chodzi o bilety na Podpromiu - to będzie ok dopiero, jak powstaną Park & Ride na wjazdach do miasta i do centrum i dobra komunikacja miejska do nich. Większość tych samochodów jest albo z obrzeży miasta, albo z ościennych gmin. Gdybym ja mógł przyjechać z Trzciany na parking gdzieś na Krakowskiej, na bilecie z parkomatu za jakieś 5zł jeździć do końca dnia MPKiem, i ten autobus podjechałby w 10 minut, a nie za 30, to nigdy więcej bym do centrum nie wjechał bez jakiejś pilnej przyczyny. I wtedy można Podpromie zamykać.
Ale dopóki tego nie będzie, a nie zanosi się, to ja bym i tak tam zbudował parking piętrowy po prostu ze względów urbanistycznych. Na przykład można zrobić 4 kondygnacje, z czego na codzień otwarte tylko dwie (suma miejsc jak obecnie), a dwie kolejne tylko na wydarzenia na hali. Natomiast na codzień zorganizować tam przestrzeń miejską - boiska sportowe, miejsce dla rolkarzy, cokolwiek. Sam budynek zająłby połowę obecnego parkingu, więc na drugiej połowie można zrobić teren zielony. Powstałoby trochę przestrzeni wypoczynkowej i schowalibyśmy wielki asfaltowy plac z samochodami pod dach.