[ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Solidarności] Osiedle Architektów (ARCH-Dom)

Postautor: architekt11 » 03 cze 2024, 11:19

Nie przesadzajcie też z tymi pociągami. Owszem słychać je kilkanaście razy dziennie, ale da się przyzwyczaić i nie jest to uciążliwe. Już bardziej słychać zamykający się szlaban koło Watkemu. Mieszkam na osiedlu 4 lata i nie zwracam totalnie na to uwagi.

Bardziej mnie martwi fakt, że duża część mieszkań pójdzie pod wynajem dla studentów. A oni potrafią być uciążliwi bardzo (nie tylko juwenalia).

Problem z parkingiem na osiedlu jest spory. Na weekendzie, czy wakacjach gdy nie ma studentów, problem znika. Ale w zwykły dzień po godzinie 17 nie zaparkujesz.
architekt11
Początkujący
Początkujący

Na forum od: 26 kwie 2024, 12:00

Postautor: Nikoś » 03 cze 2024, 11:42

Problem z parkowaniem jest na każdym osiedlu, duża część kupujących na najem ma gdzieś miejsce w hali. Niech najemca sobie radzi
A nie było by problemu gdyby było obowiązkowe 1 miejsce do zakupu.
Fakt że w takich "apartamentach" to pojemność jest spora co chodzi o ilostan (a student potrafi) więc takie 1 miejsce to nic.
Samo osiedle na początku zapowiadało się spoko, ale niestety zabudowa "zagęszczona" do granic + minimalna ilość dróg dojazdowych, do tego gro mieszkań pod najem i jest co jest
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: headspace » 05 cze 2024, 9:01

Inwest pisze:9 czerwca jadę odwiedzić budowę, już nie mogę się doczekać. Po zdjęciach i filmach banan na twarzy jest.
Oby nie zwalniali i jakość wykonania była wysoka. Bo przy dzisiejszych cenach usług i materiałów a stałej cenie za m2, to mam największe obawy w kwestii gdzie deweloper może przyciąć aby dobrze wyjść na swoje. Kluczowy dla jakości będzie jednak dopiero stan wykończeniowy.

Ile było około za m2 ?
headspace
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 18 sie 2018, 8:06

Postautor: MarcinS » 06 cze 2024, 13:35

Dzień Dobry

Fajnie, że wrzucacie posty - coś się dzieje i są informacje :).

Jasne, że są plusy i minusy jak każdej inwestycji podejrzewam, że gdyby nawet lokalizacja była lepsza (więcej zieleni) tak jak na osiedlu Panorama Kwiatkowskiego - to cena za m2 też byłaby powodem do sporów... jest jak jest. Dla mnie osobiście mieszkanie na architektów to kwestia inwestycyjno/lokatowa, nic nowego pewnie większość osób ma podobnie, natomiast bliskość politechniki oraz studentów w tym wypadku to + do tego wg mnie na plus gęsta zabudowa bo raczej obok nie stanie "nowy twór" który przesłoni cały widok i dopływ światła tak jak miało to miejsce w niektórych miejscach.

Rozmawiałem ze znajomym który poruszył sens inwestowania (bo coraz więcej się mówi, że bańka pęknie), wg jego opinii nie do końca tak musi się wydarzyć ponieważ coraz więcej ludzi będzie uciekać do dużych miast które dają pracę i perspektywy i tu mam na myśli duże miasta niekoniecznie Tarnobrzeg czy Mielec itp. ponad to rosnące koszty życia, ceny sprawiają, że coraz mniej ludzi stać na własny dom czy mieszkanie, ale jednocześnie chcą być na swoim... zgadzam się z jego opinią i myślę, że wynajem pewnie stanie w miejscu albo wręcz spadnie, ale mimo wszystko nadal inwestycja w nieruchomość jest dobrą opcją. Co uważacie ?
MarcinS
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 25 sty 2024, 11:41

Postautor: Ada » 07 cze 2024, 11:23

Witam czy są jakieś informacje w sprawie budowy nowej drogi łączącej osiedle z ul podkarpackom
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 01 gru 2023, 12:32

Postautor: Deimon » 07 cze 2024, 17:12

znalazłem tylko informacje z 2022.04.13

" Zadaniem wybranej firmy będzie opracowanie projektu rozbudowy dróg o łącznej długości ok. 1,8 km. Przyszła droga swój początek będzie miała na ul. Podkarpackiej w rejonie sklepu spożywczego. Następie poprowadzona zostanie w kierunku torów kolejowych i wzdłuż nich, za hipermarketem budowlanym, dojdzie do ul. Zawiszy Czarnego i przejdzie przez tory kolejowe - tamtejszy przejazd zaś zostanie przebudowany i wyposażony w rogatki. Dalej droga pójdzie istniejącym śladem ul. Zawiszy Czarnego, która również zostanie przebudowa i poszerzona, do skrzyżowania z ul. Architektów - precyzuje Artur Gernand z rzeszowskiego ratusza."
Deimon
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 09 mar 2024, 19:35

Postautor: Ada » 07 cze 2024, 22:50

Dzięki za odpowiedź ale chodzi mi o coś z aktualnego mam jeszcze prośbę o film z budowy jak tam postępy pozdrawiam
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

Postautor: Deimon » 08 cze 2024, 15:57

08.06.24

Deimon
Bywalec
Bywalec

Postautor: Deimon » 08 cze 2024, 16:02

dla porównania 28.04.24
Załączniki
DJI_20240428225838_0010_D_Easy-Resize.com.jpg
DJI_20240428225838_0010_D_Easy-Resize.com.jpg (836.2 KiB) Przeglądany 921 razy
Deimon
Bywalec
Bywalec

Postautor: Ada » 09 cze 2024, 11:46

Filmik jak zwykle koronkowa robota dzięki bardzo
Ada
Rozkręca się
Rozkręca się

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa