[ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Nowe mieszkania w Rzeszowie i najbliższej okolicy, informacje, fotorelacje.

Re: [ul. Szopena] Olszynki Park 220m - 41p (ApKlan)

Postautor: rafik » 27 maja 2024, 20:06

Miasto powinno pomyśleć o jakimś podeście widokowym po drugiej stronie rzeki, w nawet wieży widokowej! Przecież ci turyści muszą mieć miejsce skąd będą mogli podziwiać i fotografować nasze Olszynki Park
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

Postautor: gustawtrzmiel » 27 maja 2024, 20:09

Ta, szykują się wycieczki do Rzeszowa, chyba dla beki, żeby zobaczyć najpaskudniejszy wieżowiec w Polsce.
gustawtrzmiel
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 16 paź 2014, 16:06

Postautor: Piotr O. » 27 maja 2024, 20:19

@gustawtrzmiel
Mam inne zdanie na ten temat.
Olszynki Park nie różni się specjalnie urodą od innych drapaczy chmur w Polsce.
Jechałem wczoraj przez Kraków i nie ma tam wg mnie nic ładniejszego, wysokiego... są raczej nieatrakcyjne budowle.
Reasumując - "o gustach się nie dyskutuje", a OP już robi świetną reklamę miastu, w którym mieszkasz.
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

Postautor: django » 27 maja 2024, 22:28

Mogło by tak zostać. Chciałbym się mylić ale moim ten masz telekomunikacyjny na dachu wszystko zepsuje.
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lip 2014, 19:38

Postautor: Patryk M » 27 maja 2024, 23:01

Piotr O. pisze: Jechałem wczoraj przez Kraków i nie ma tam wg mnie nic ładniejszego, wysokiego...

Jak to nie ma nic wysokiego w Kr? a Szkieletor? no może nie taki ładny ale 102,5 m do dachu :)
– ale, gdyby mu dodali patyk o takiej wysokości, jaki będzie tutaj…no to też byłoby wysoko, ale dobra ;)
W Kr. nie można wysokiego, bo wszędzie osie widokowe na Stare Miasto, taka paranoja. Miało być Nowe Miasto na Rybitwach ale z tego, przynajmniej na razie raczej nici. Ale po 2030 może się coś zmienić?

Nowe-Miasto w Krakowie www.whitemad.pl nowe miasto.png
Nowe-Miasto w Krakowie www.whitemad.pl nowe miasto.png (894.34 KiB) Przeglądany 1260 razy

Aby nie odchodzić od tematu: Co do Olszynek prawda jak zwykle leży pośrodku; chwalić za odwagę inwestorską trzeba ale nie za dużo, bo trochę wg mnie „poszli po bandzie”. Zdania w ocenie będą mocno podzielone, zwłaszcza po montażu iglicy.
Ale też nie ma co zbytnio krytykować. Jest to pierwszy ich wysokościowiec, w dodatku o zmiennej bryle. Ponadto, to naprawdę trzeba im trzeba przyznać i podkreślić, że robią to we własnym lokalnym zakresie, jeśli chodzi o projektowanie, łącznie z iglicą i wykonawstwo całej Inwestycji.
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 27 kwie 2021, 20:02

Postautor: littlemonster00 » 28 maja 2024, 3:52

^no i widać
Jak ta pracownia architektoniczna raczej robiła dwupiętrowe klocki na Drabiniance.
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: Patryk M » 28 maja 2024, 8:10

Budżet inwestycji, specyfikacja zamówienia jaki budżet; akceptacja projektu przez inwestora i projekt. Zamawiasz kloca i masz, nie ma żadnego problemu dla pracowni.

django pisze:Mogło by tak zostać. Chciałbym się mylić ale moim ten masz telekomunikacyjny na dachu wszystko zepsuje.

Będzie delikatnie mówiąc ta iglica, zbyt wysoka w stosunku do wysokości wieży;
tak, telekomunikacja a jak to, to wiadomo o co chodzi :|
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: Patryk M » 28 maja 2024, 14:19

Północna - jeszcze do roboty uzupełnienia szkła;

olwn.jpg
olwn.jpg (121.54 KiB) Przeglądany 968 razy

Szkło na E, w pionie wysuwnicy uzupełnili do 37P;

olwe.jpg
olwe.jpg (113.21 KiB) Przeglądany 968 razy

Na zachodniej, na szachcie jest praktycznie koniec, lub jakieś drobne uzupełnienia;

olww.jpg
olww.jpg (45.57 KiB) Przeglądany 968 razy

Południowa bez rusztowań;

olwws.jpg
olwws.jpg (58.77 KiB) Przeglądany 968 razy
Patryk M
Fanatyk
Fanatyk

Postautor: mariusz5 » 28 maja 2024, 21:51

Jak ja to nazywam tzw. "puryści" architektoniczni będą narzekać na elewację czy inne rzeczy i nie da się ukryć że to nie jest poziom drapaczy chmur na świecie, ale jako mieszkaniec Rzeszowa powiem że za każdym razem gdy widzę nasz nowy skyline widoczny z każdej strony i przejażdżam mostem zamkowym to usta mi się same otwierają, tego temu miastu było trzeba. Dziękuję purystom za ich opinie o elewacji. To czego się obawiam mam nadzieję bezpodstawnie, chociaż jak to zwykle bywa w naszym mieście pewnie mam rację, to to, że za chwilę na szczycie stanie maszt telekomunikacyjny (nie mylić z iglicą) który będzie wyglądał karykaturalnie ciężko w stosunku do wysmukłej lekkiej bryły i kształów i zrobi się z tego komedia, druga największa po Zamkowych II.
mariusz5
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 07 cze 2020, 12:14

Postautor: Piotr O. » 28 maja 2024, 23:31

A może warto spojrzeć na temat gustów i guścików inaczej.
Po co demonizować wieżę czy iglicę, której jeszcze nie ma i będzie widziana z różnej perspektywy inaczej?
Czy stojący od ponad 70 lat PKiN w Warszawie z antenami na szczycie jest akceptowany przez większość, czy nie?
Czy wieża antenowa dawnej TV w Rzeszowie jest akceptowalna, czy nie?
Dla jednych tak, dla drugich nie.
Czy jest w tym coś dziwnego, że wieża będzie po części antenową? Na całym świecie takie funkcje wieże czy iglice spełniają...
itp. itd.

A może warto docenić odwagę i trud budowniczych - przecież tego obiektu mogło nie być...
Jest i Rzeszów na tym zdecydowanie zyskuje, podobnie jak na wielu zmianach, inwestycjach ostatnich 20 lat.

Ostatnio byłem w Jasionce i z dalszej perspektywy OP widać imponująco, mnie się podoba.
Niższej wieży prawie nie widać, więc kontrastu nie ma.
Temat "rzeka" i zależy czy ktoś myśli pozytywnie czy negatywnie - ja wolę to pierwsze. :)

Pozdrawiam serdecznie, dobrej nocy, miłego dnia...
Piotr O.
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 03 gru 2023, 23:50

PoprzedniaNastępna

Wróć do Budowa