Butelkomaty Plastik/Aluminium czy kartony Rzeszów i okolice

Miejsce publikacji ogłoszeń i pytań związanych z Rzeszowem i okolicami

Butelkomaty Plastik/Aluminium czy kartony Rzeszów i okolice

Postautor: XeroX » 29 lip 2024, 12:09

Witam, czy powstały w Rzeszowie lub okolicy jakieś butelkomaty na butelki plastikowe i aluminium czy na kartony?
* Nie chodzi mi o te Kaufland Rejtana i Auchan Krasne co mają tylko na skrzynki i butelki po piwie.

System kaucyjny się zbliża 2025 roku a tu miasto nic nie robi ani sklepy?
https://www.gov.pl/web/klimat/od-2025-r ... owaniowymi

Od stycznia 2025 roku (przesunięto na październik) w Polsce zacznie obowiązywać nowy system kaucyjny, który spowoduje wzrost cen opakowań jednorazowych i wielorazowych, takich jak plastikowe butelki, metalowe puszki oraz szklane butelki wielokrotnego użytku. Zgodnie z nowymi regulacjami, kaucje wyniosą 50 groszy dla plastikowych butelek i metalowych puszek oraz 1 zł dla szklanych butelek, z możliwością przyszłych podwyżek nawet do 2 zł.

W 2025 roku w Polsce zostanie wprowadzony nowy system kaucyjny, który obejmie jednorazowe butelki z tworzyw sztucznych o pojemności do trzech litrów, metalowe puszki o pojemności do jednego litra oraz szklane butelki wielokrotnego użytku o pojemności do 1,5 litra. Kaucja będzie doliczana do ceny produktów sprzedawanych w tych opakowaniach. Nowe prawo ma zachęcić konsumentów do szerokiego udziału w recyclingu i zwrotu opakowań w wyznaczonych punktach.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra klimatu i środowiska z 8 lipca 2024 r. kaucja wyniesie 50 groszy dla plastikowych butelek i metalowych puszek oraz 1 zł dla szklanych butelek wielokrotnego użytku. Jednak na podstawie art. 40m ust. 2 ustawy z 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, maksymalna wysokość kaucji została ustalona na 2 zł, co oznacza możliwość przyszłych podwyżek.Celem tego systemu jest dostosowanie polskiego prawa do unijnych standardów określonych w dyrektywie UE 2019/904, dotyczącej zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Dyrektywa ta nakłada na państwa członkowskie obowiązek ograniczenia odpadów z tworzyw sztucznych, co ma zostać osiągnięte m.in. poprzez wprowadzenie systemów kaucyjnych. Rozporządzenie regulujące wysokość kaucji zaczęło obowiązywać 31 lipca 2024 roku, jednak nowe przepisy wejdą w życie dopiero w 2025 roku, aby zapewnić czas przedsiębiorcom i konsumentom na przygotowanie się do zmian.

Duże sklepy, o powierzchni powyżej 200 mkw., będą musiały odbierać takie puste opakowania i zwracać klientom pobraną wcześniej kaucję, natomiast pozostałe placówki handlowe, o mniejszej powierzchni, będą mogły przystąpić do systemu dobrowolnie.

Źródło:
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-unijna-dyrektywa-namiesza-w-polskich-cenach-nowy-system-od-2,nId,7750799
https://bank.pl/co-zmieni-sie-w-zbiorce-i-recyklingu-odpadow-od-2025-roku/
https://gorzow.tvp.pl/76413725/ustawa-jest-juz-gotowa-od-2025-roku-sklepy-beda-przyjmowac-plastikowe-butelki-i-puszki

Ustawa ws. systemu kaucyjnego wejdzie w życie 1 października 2025 r. - poinformował we wtorek premier Donald Tusk na konferencji po posiedzeniu rządu. Dodał, że rząd potrzebuje jeszcze czasu, by dobrze przygotować wdrożenie tego systemu.

Podczas konferencji prasowej, premier ogłosił zmianę terminu wprowadzenia systemu kaucyjnego w Polsce. Pierwotnie system miał zostać uruchomiony na początku następnego roku.

Kilka miesięcy więcej resort klimatu i środowiska dostał, żeby to przygotować tak, żeby ludzie na tym niczego nie stracili - ani komfortu, ani pieniędzy. Jestem przekonany, że 1 października będziemy dużo lepiej do tego przygotowani - powiedział Donald Tusk.

Wyzwania związane z wdrożeniem
Szef rządu zaznaczył, że samo uchwalenie ustawy to za mało. Niezbędne jest także przygotowanie całego kraju, łącznie z samorządami lokalnymi, sektorem handlu oraz konsumentami, "żeby ta ustawa nie była dotkliwa i bolesna dla pracowników i właścicieli placówek handlowych, także tych mniejszych".

Jak poinformował Tusk, głównym celem nowych przepisów jest zwiększenie ochrony środowiska.

Do tego potrzebujemy jeszcze trochę pracy, żeby to przygotować perfekcyjnie, żeby ludzie nie stracili na tym, żeby mieli 100-proc. pewność, gdzie można oddać to opakowanie i dostać z powrotem kaucje - oznajmił.

Premier wyjaśnił również, że ustawa jest bardzo skomplikowana, a doświadczenia innych krajów europejskich wskazują na różnorodność wdrożeń systemów kaucyjnych. - To jest bardzo trudny projekt, wymaga pełnej świadomości wszystkich, klarowności przepisów i dlatego ta ustawa wejdzie w życie 1 października - podkreślił Tusk.

Źródło:
https://www.money.pl/gospodarka/system-kaucyjny-jednak-pozniej-jest-decyzja-rzadu-7086959149599424a.html
Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 1:35 przez XeroX, łącznie zmieniany 8 razy
XeroX
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 26 cze 2024, 20:24

Re: Butelkomaty Plastik/Aluminium czy kartony Rzeszów i okol

Postautor: ETernit » 29 lip 2024, 12:37

W Lidlu przy Hetmańskiej dobudowali pomieszczenie na ten cel.
ETernit
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 15 paź 2015, 18:53

Postautor: XeroX » 30 lip 2024, 13:00

Dziękuję za info :P
XeroX
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: Janonin » 05 lis 2024, 10:18

Też właśnie ostatnio szukałem, mogło by zdecydowanie powstać więcej takich miejsc..
Janonin
Świeżak

Na forum od: 17 paź 2024, 9:40

Postautor: dStan » 12 lis 2024, 9:16

Ostatnio też widziałem w Lidlu na Podwisłoczu.
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: XeroX » 12 lis 2024, 9:39

dStan pisze:Ostatnio też widziałem w Lidlu na Podwisłoczu.

Lidl stawia automaty recyklingowe na butelki PET (plastik) do 3L oraz puszki (aluminium) do 1L, bez szklanych testowo w programie pilotażowym.

Jeszcze z tego co wiem nie działają w Rzeszowie:
Ale już są Krakowska/Lubelska/Podwisłocze/Armii Krajowej/Hetmańska z tego co mi wiadomo, także w grudniu czy styczniu powinno ruszyć ich testy.
Będzie na stronie internetowej informacje:

https://www.lidl.pl/c/zwrot-butelek/s10014601

W pilotażowym programie płacą 5 GR tylko.
System kaucyjny jest od 1 października (przesunięty).

Z niecierpliwością czekam na ruch Carrefoura w Rzeszowie ma markety bo on płaci puki co najwięcej 15 GR za puszki i PET oraz według cennika butelki szklane, Auchan będzie miał nawet na kartony z tego co czytałem.

No cóż, jak widać Podkarpackie województwo jest zawsze wykluczone z ruchu gigantów.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 18:37 przez XeroX, łącznie zmieniany 2 razy
XeroX
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: XeroX » 22 gru 2024, 18:34

Podejrzewam iż ruszą w Rzeszowie w Lidlach od lutego bo będzie nowy regulamin także chyba dorzuca sklepy
XeroX
Bywalec+
Bywalec+

Postautor: chris » 24 gru 2024, 11:57

W nowym Lidlu na Sikorskiego widziałem coś takiego.
chris
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 05 sie 2017, 15:07

Postautor: XeroX » 04 sty 2025, 13:32

Podobno pojawiły się we wszystkich Auchan Hipermarket, Supermarket oraz Moje Auchan tak wynika z tego: https://www.auchan.pl/pl/dla-klienta/recyklomaty-auchan oczywiście napisałem do Auchan bo brak listy sklepów, cennika oraz regulaminu i od kiedy obowiązują.
Czekam na odpowiedź jak dostanę to napiszę.

W Krasne jest jeden na butelki szklane oraz kartony, a w Supermarketach i Moje Auchan nie widziałem ich w Rzeszowie.

Aczkolwiek jak ktoś widział cennik oraz już w sklepach Krasne, Rzeszów to niech napiszę i doda zdjęcie ich wraz z cennikiem oraz regulaminu.

Obrazek

Po kontakcie z BOK strona internetowa została usunięta bo nie wszystkich sklepach jest dodałem odpowiedź w kolejnym poście na kolejnej stronie
Załączniki
2025_01_04_12.25.02.jpg
Źródło: Auchan recyklomaty
2025_01_04_12.25.02.jpg (1007.7 KiB) Przeglądany 4038 razy
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 14:36 przez XeroX, łącznie zmieniany 1 raz
XeroX
Bywalec+
Bywalec+

Następna

Wróć do Ogłoszenia i pytania