Izolacja dachów na blokach

Wszystko co niezwiązane z istniejącymi już tematami, czyli o wszystkim i niczym

Izolacja dachów na blokach

Postautor: janek » 06 lis 2019, 14:57

Ostatnio na moim starym osiedlu poprawiali dachy na blokach i oczywiście znowu papa poszła w ruch. Piszę o tym, bo jakiś czas temu trafiłem na takie coś ####zakaz_reklamy i dziwię się, że nie próbują używać nowszych materiałów. Przynajmniej na nowych blokach mogliby jakąś lepszą izolację używać, bo papa po kilku latach się rozłazi.
janek
Bywalec
Bywalec

Na forum od: 23 lut 2016, 13:09

Re: Izolacja dachów na blokach

Postautor: mckzieba » 15 maja 2025, 11:53

Mam do wyboru dwie opcje: blacha trapezowa z ociepleniem (styropian/poliuretan) albo ta z powłoką antykondensacyjną. Dach na warsztacie, nieogrzewanym, ale chcę ograniczyć wilgoć i ewentualne kapanie. Która opcja lepsza?
mckzieba
Świeżak

Na forum od: 29 gru 2021, 7:43

Re: Izolacja dachów na blokach

Postautor: Knapski » 15 maja 2025, 13:43

To zależy, czy planujesz dogrzewać warsztat w przyszłości. Jeśli nie – i chodzi tylko o zabezpieczenie przed kondensacją – to wersja z filcem w zupełności wystarczy. Jest sporo tańsza niż panele warstwowe czy blacha z twardym ociepleniem. Zresztą na stronie https://pokrycia.pl/blacha-trapezowa/bl ... densacyjna masz dokładnie pokazane, jak działa ta powłoka i ile to kosztuje – wychodzi sporo korzystniej przy dużych powierzchniach. Jeśli jednak planujesz izolować i grzać, to lepiej od razu iść w wersję z pełnym ociepleniem.
Knapski
Świeżak

Na forum od: 19 gru 2022, 14:04

Wróć do Hyde Park