Skandal z udziałem Security Office pod PGE

Wszystko co niezwiązane z istniejącymi już tematami, czyli o wszystkim i niczym

Re: Skandal z udziałem Security Office pod PGE

Postautor: NietoPterek » 07 sie 2024, 8:26

Ci ochroniarze to zwykli bandyci. Szukali zaczepki na siłę. Jeśli myślą, że mając "mundur" mogą więcej to się grubą mylą. Sprawa zakończy się w sądzie. Autor kanału zebrał już od widzów w ciągu jednego dnia ponad 80 tys. zł na prawników i sprawy sądowe.

https://www.rmf24.pl/nauka/news-wladza-uderza-do-glowy-to-potwierdzone-naukowo,nId,182936#crp_state=1
Władza uderza do głowy? To już nie tylko powiedzenie, to fakt naukowy.
Brytyjscy i amerykańscy psychologowie zwrócili uwagę na fakt, że osoby, dysponujące jakąś władzą, zaczynają przeceniać własne możliwości. Popadają również w złudzenie, że mogą kontrolować nawet zjawiska, które w istocie są owocami czystego przypadku. Dotyczy to zarówno przywódców krajów, którzy nie doceniają kosztów prowadzenia wojen, jak i finansistów, którzy podejmują ryzyko znacznie przekraczające zdrowy rozsądek. A wszystko to w przekonaniu, że mają władzę, więc mają i rację.

Obserwacje potwierdziły badania na ochotnikach, którym polecono podejmować decyzje w sytuacjach, gdy pełnili rolę albo szefa, albo podwładnego. Okazało się, że dzierżąc władzę szybko popadali w iluzje.

A to nikomu nie wychodzi na zdrowie - ani podwładnym, ani szefom, którzy im bardziej odrywają się od rzeczywistości, tym bardziej ryzykują, że z władzą, która uderzyła im do głowy, będą musieli się szybko pożegnać...

Facet nie robił nic złego, ani nielegalnego. Spacerował po chodniku, porobił kilka zdjęć do prywatnej kolekcji i nagrał chodnik. Za takie coś został bezprawnie zaatakowany. Chcielibyście tak oberwać za zrobienie zdjęcia czegokolwiek? W necie można znaleźć nie tylko zdjęcia różnych obiektów jak PGE, ale są też nagrania polskich fabryk broni od wewnątrz, bo jakiś dyrektor zaprosił zagranicznego youtubera na wycieczkę. Jak widać nasi rodzimi youtuberzy są niemile widziani.

Wiecie, że w google jest pełno zdjęć nowej spalarni? Niedawno też jeździły samochody google robiąc nowe zdjęcia do StreetView, a PGE na swojej stronie chwali się szczegółami inwestycji i schematami jak wygląda spalarnia od wewnątrz (wystarczy przeglądnąć załączniki np. na tej stronie: https://pgeenergiaciepla.pl/spolki-i-oddzialy/itpoe/itpoe-w-rzeszowie). Wiecie też, że można umówić się na zwierzanie Spalarni Śmieci? Przykładowa wycieczka w PGE Energia Ciepła S.A i MPWiK oraz mnóstwo zdjęć od wewnątrz https://energetyk.ires.pl/wp/?p=12379. Nawet nie zamazano tego co jest wyświetlane na ekranach monitorów. Ci co usprawiedliwiają pobicie w biały dzień przechodnia na chodniku przez pseudo ochroniarzy są zwykłymi ignorantami nie mającej podstawowej wiedzy o prawie oraz o rzeczach jakie są publicznie dostępne.
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 12 mar 2020, 15:02

Postautor: Grzegorz44 » 07 sie 2024, 9:37

Tylko, żeby być precyzyjnym konkretnie zaatakowali go dopiero po tym jak psiknął gazem w twarz jednemu z nich. A psiknął jak próbowali łapać go za ręce. Gdyby tego nie zrobił, stanął i zażądał wezwania policji sytuacja mogła skończyć się inaczej. Oczywiście nie bronię ochroniarzy. Jednak gość te swoje akcje robi celowo prowokując.
Grzegorz44
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 16 maja 2017, 18:33

Postautor: konradp » 07 sie 2024, 9:43

Miał prawo czuć się zagrożony jeśli próbowali naruszać jego nietykalność osobistą. Reakcja na piknięcie gazem tylko to potwierdziła. Nie możemy uznawać, że osoba broniąc się prowokuje.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: flyRZE » 07 sie 2024, 10:15

Żyjemy w czasach patostreamingu, ten materiał do takowego zaliczam.
Wyjaśniam dlaczego, gość youtuber robi materiał lub użyjmy modnego słowa content. Cały czas prowokuje i dochodzi do eskalacji, do której nie powinno dojść. Osoby z ochrony kompletnie nie są przeszkolone i faktycznie zaczęły interwencję i ten fizyczny kontakt na tym etapie nie powinien mieć miejsca, powinni wezwać policję i to wszystko.
To youtuber pierwszy sprowokował kierując słowa "spieprzaj pan". No i tutaj temat skończył się jak się skończyć nie powinien.
Nie wiem jaki cel miał gość, chciał wrzucić materiał że chodzi obok spalarni, elektrociepłowni, oczyszczalni w Rzeszowie i nikt nie reaguje na nagrywanie? Już widzę komentarze:) państwo z kartonu bo nikt nie przeszkadza, a przecież może być szpiegiem.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: Wydra » 07 sie 2024, 12:08

Czyli jeśli ochroniarze będą prowokowani legalnym robieniem zdjęć i odchodzeniem od nich bo czujesz zagrożenie to ochroniarz ma prawo skuć, zatrzymać, przyduszać itd.?
Użył gazu dopiero po przekroczeniu jego nietykalności cielesnej i miał prawo poczuć się zagrożony i chroniąc się użył gazu.

Uważam ten film za bardzo dobry contenet uświadamiający jakie są nadużycia władzy/brak wiedzy takich firm. Pomyśleć tylko co by było jakby to nie było nagrywane....
Wydra
Rozkręca się
Rozkręca się

Na forum od: 21 wrz 2023, 7:50

Postautor: flyRZE » 07 sie 2024, 12:59

Przeczytaj mój post żee zrozumieniem.
Absolutnie nie powinien go dotykać, ci pracownicy ochrony nie są po prostu przeszkoleni.
Ja odnoszę się tylko do celu nagrywania takiego materiału, celem youtubera było sprowokowanie, dla mnie jeżeli ktoś na nagraniach prowokuje i na tym zarabia na kanale zachowuje się patologicznie i tyle. Nagrywający pierwszy sprowokował i tyle, słownie bo słownie ale jednak, czy za to powinien oberwać nie, ale nikt inny kto szedłby tą ulicą i zrobił zdjęcie spalarni nie znalazłby się w takiej sytuacji, bo samo zdjęcie nie prowokuje do takich zachować.
Cały jego kanał to prowokacja i chęć wejścia w dyskusję na potrzebny kanału i oglądalności.
Ochrona popełniła błąd bo dała się sprowokować.
flyRZE
Maniak
Maniak

Na forum od: 15 lip 2014, 11:42

Postautor: NietoPterek » 08 sie 2024, 8:01

Wszystkie jego materiały są bezpłatne. Nie zarabia na tym. Jedynie są dobrowolne zbiórki pieniędzy jak w tej sytuacji na opłacenie prawników i bieżącej działalności. W celu odwiedzenia Rzeszowa przejechał 700 km.

Jakby ktoś nie wiedział po co powstał ten kanał to zapraszam do tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=c54Wdn5nrHA
Cytuję:
Jeśli jeszcze nie wiesz, o czym jest ten kanał, to teraz masz szansę się dowiedzieć.
Ustalanie standardu rozmowy? Przeciwstawianie się bezprawiu także u niektórych funkcjonariuszy? Powstrzymywanie oszustów? Obalanie mitów dotyczących prawa? Fotografowanie z miejsca publicznego? To i jeszcze kilka rzeczy powiązanych z tym, co powyżej znajdziesz właśnie tu.
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 12 mar 2020, 15:02

Postautor: konradp » 08 sie 2024, 10:08

flyRZE pisze:Przeczytaj mój post żee zrozumieniem.
Absolutnie nie powinien go dotykać, ci pracownicy ochrony nie są po prostu przeszkoleni.
Ja odnoszę się tylko do celu nagrywania takiego materiału, celem youtubera było sprowokowanie, dla mnie jeżeli ktoś na nagraniach prowokuje i na tym zarabia na kanale zachowuje się patologicznie i tyle. Nagrywający pierwszy sprowokował i tyle, słownie bo słownie ale jednak, czy za to powinien oberwać nie, ale nikt inny kto szedłby tą ulicą i zrobił zdjęcie spalarni nie znalazłby się w takiej sytuacji, bo samo zdjęcie nie prowokuje do takich zachować.
Cały jego kanał to prowokacja i chęć wejścia w dyskusję na potrzebny kanału i oglądalności.

Idąc tym tokiem myślenia to kobieta która jest wyzywająco ubrana swoje poczucie wartości intencjonalnie opiera na ilości uzyskanych reakcji mężczyzn na ulicy. Jeśli dojdzie do napastowania to oczywiście kobieta prowokuje i w sumie trzeba się zastanowić czy to nie było jej celem bo w końcu wyzywająco jest ubrana c`nie?

Auto z uchylonymi oknami zaparkowane na ulicy niemiłosiernie prowokuje złodzieja. Parada równości prowokuje prawaków. Marsz rycerzy maryji prowokuje lewaków. Mięsożercy prowokują wegetarian. I tak mogę mnożyć przypadki rozmydlania odpowiedzialności za czyjeś bezprawne działania gdy do nich dochodzi. Wniosek na końcu jest zawsze taki sam. Ten który prowokuje sam jest temu winny chociaż nie zrobił niczego co jest zabronione.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: dStan » 08 sie 2024, 10:31

flyRZE pisze:Przeczytaj mój post żee zrozumieniem.

Ale mijasz się w swoich tezach. Twierdzisz, że "nikt inny kto szedłby tą ulicą i zrobił zdjęcie spalarni nie znalazłby się w takiej sytuacji, bo samo zdjęcie nie prowokuje do takich zachowań" i to on sprowokował mówiąc "spieprzaj pan". Ale on właśnie szedł chodnikiem, robił jedynie zdjęcia (co jak twierdzisz nie prowokuje do niczego) a podjechał do niego ochroniarz, zaczepiał go bezpodstawnie, poza terenem na którym powinien działać, groził mówiąc "kasuje pan te zdjęcia bądź wzywamy policję".
Niewiele to się różni od osiedlowego osiłka mówiącego coś w stylu "co się gapisz, chcesz ...ierdol?", bo ktoś raczył w złą stronę popatrzeć. Nie powinniśmy iść w stronę usprawiedliwiania takich zachowań.
dStan
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 30 cze 2014, 14:13

Postautor: Arrival » 08 sie 2024, 11:05

NietoPterek pisze:Wszystkie jego materiały są bezpłatne. Nie zarabia na tym. Jedynie są dobrowolne zbiórki pieniędzy jak w tej sytuacji na opłacenie prawników i bieżącej działalności. W celu odwiedzenia Rzeszowa przejechał 700 km.

Nie zarabia ;) https://socialblade.com/youtube/c/audyt_obywatelski
Daj spokój, jego kanał się niczym nie różni od patostreamów. Gość celowo jedzie w miejsca gdzie wie, że może zrobić problem i prowokuje. Znając życie to połowy nie publikuje i np. mógł się kręcić godzinami, a nie "zrobić szybkie zdjęcie do kolekcji".

Jestem tam często na rowerze, nie raz robiłem sobie zdjęcie spalarni i okolic. Zdarzało się, że na oczach ochrony i nikt mnie nigdy nie zaczepiał ani nie komentował. Taki jest urok jutuba, że władzę nad narracją ma ten kto montuje materiał.

I żeby nie było - nie twierdzę, że ochrona się dobrze zachowała, powinni odpowiedzieć za tę interwencję. Co nie znaczy, że trzeba popierać ludzi którzy łażą i prowokują innych.
Awatar użytkownika
Arrival
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 16 lis 2014, 13:59

PoprzedniaNastępna

Wróć do Hyde Park