Poprawmy Rzeszów z AI

Wszystko co niezwiązane z istniejącymi już tematami, czyli o wszystkim i niczym

Re: Poprawmy Rzeszów z AI

Postautor: konradp » 02 maja 2025, 21:52

XDDD projektujecie osie widoków z poziomu drona lub z poziomu samochodu.
Poziom projektowania przez Architektów to dno ale miejcie trochę pokory i poczytajcie wpierw literatrurę zanim użyjecie zabawki jaką jest AI.
Na początek proponuję Wejherta.
Awatar użytkownika
konradp
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 sty 2018, 17:28

Postautor: littlemonster00 » 02 maja 2025, 23:59

real
ciężko komentować, jeszcze przy czym budynek rarru jest dosyć ładną architekturą, tylko zaniedbaną
to to całe poletko z tyłu potrzebuje dopełnienia, ewidentnie widać przerwaną zabudowę
littlemonster00
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 31 gru 2017, 16:49

Postautor: Inwestachu » 03 maja 2025, 1:07

Ej, nie ma co kpić, że "kiedy myśmy czytali Wejcherta, to wyście sikali do nocnika". Wizualizacje to narzędzia – nie zastępują wiedzy, ale mogą być punktem wyjścia. To tylko wrzutki, pomysły do dyskusji.

Rzut z drona to po prostu sposób, żeby klarownie pokazać, o co chodzi w pomyśle – nie jest przecież docelową perspektywą projektową. To chyba jasne, prawda? Na moście chodzą ludzie, przejeżdżają turyści, miejscowi, rowerzyści – patrzą na Zamek i widzą zdegradowany, obsrany budynek.

Ludzie idą albo jadą przez most Łańcuchowy w Budapeszcie i widzą pięknie wyeksponowany Zamek Królewski.

Przedstawcie swoje grafiki pokazujące, jak poprawić wizerunek miasta – zamiast rzucać "tak się nie da", "to nie to", "jeszcze trochę się musicie poduczyć". Mamy już jednego Kustosza Zastanego Krajobrazu w Ratuszu. Wystarczy.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2025, 23:19 przez Inwestachu, łącznie zmieniany 1 raz
Inwestachu
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 19 lut 2020, 2:39

Postautor: PanKrzychu » 05 maja 2025, 0:27

Mogę się nie znać, ale jestem przekonany, że jakbyś zrobił sondę uliczną w Rzeszowie, pokazał im ten budynek i dał wybór:
A. To jest ładna architektura, tyllko trzeba trochę odświeżyć
B. Budynek wygląda źle i lepiej byłoby go zburzyć i odsłonić Zamek od strony rzeki
To większość mieszkańców wybrałaby B. I z góry mówię: wiem, że większość ludzi może się nie znać tak, jak ja. Ale no nikt mi nie wmówi, że RARR to dobra architektura. Typowy brzydki klocuch ubiegłej epoki, których powinniśmy mieć w mieście jak najmniej.

Ja się nie upieram za osią widokową z mostu. Nie widzę w takim rozwiązaniu nic złego, ale też nie miałbym nic przeciwko, gdyby cały ten "kwartał" pomiędzy Chopina a Kilara zabudować plombami. Prawdopodobnie cokolwiek, co usunie budynek RARRu, to będę popierał.
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-05-04 235444.png
Zrzut ekranu 2025-05-04 235444.png (1.35 MiB) Przeglądany 742 razy
PanKrzychu
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 07 paź 2021, 0:57

Postautor: Meme » 05 maja 2025, 23:10

Inwestachu pisze:Ej, nie ma co kpić, że "kiedy wyście czytali Wejcherta, to myśmy sikali do nocnika". Wizualizacje to narzędzia – nie zastępują wiedzy, ale mogą być punktem wyjścia. To tylko wrzutki, pomysły do dyskusji.

Rzut z drona to po prostu sposób, żeby klarownie pokazać, o co chodzi w pomyśle – nie jest przecież docelową perspektywą projektową. To chyba jasne, prawda? Na moście chodzą ludzie, przejeżdżają turyści, miejscowi, rowerzyści – patrzą na Zamek i widzą zdegradowany, obsrany budynek.

Ludzie idą albo jadą przez most Łańcuchowy w Budapeszcie i widzą pięknie wyeksponowany Zamek Królewski.

Przedstawcie swoje grafiki pokazujące, jak poprawić wizerunek miasta – zamiast rzucać "tak się nie da", "to nie to", "jeszcze trochę się musicie poduczyć". Mamy już jednego Kustosza Zastanego Krajobrazu w Ratuszu. Wystarczy.

Zgadzam się zdecydowanie, bo wątek jest typowo "marzycielski" i może stanowić zalążki jakichś pomysłów, nikt (póki co) z AI jeszcze nie będzie projektował przestrzeni/budynków w Rzeszowie czy gdziekolwiek. Konstruktywną krytykę zostawcie w innych wątkach, w których opisywana jest rzeczywistość (zastana bądź dopiero planowana, ale jednak z perspektywą realizacji). Nie wylewajmy dzieci z kąpieli i nie zabijajmy w ludziach chęci zmian, bo naprawdę nigdy nic się nie zmieni w tym mieście.
Meme
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 sie 2014, 13:16

Poprzednia

Wróć do Hyde Park