Zakaz handlu w niedziele ? Co o tym sądzicie :)

Wszystko co niezwiązane z istniejącymi już tematami, czyli o wszystkim i niczym

Re: Zakaz handlu w niedziele ? Co o tym sądzicie :)

Postautor: Miroslav » 30 maja 2024, 7:49

Ja wiem jedno, nie jestem właścicielem sklepu i jeżeli chciałbym robić karierę w tej branży, to mogę liczyć tylko na zatrudnienie w jakimś sklepie, jako np. ekspedient. Więc z mojego punktu widzenia, jako potencjonalnego pracownika raczej nie uśmiecha mi się jeszcze w niedzielę pracować##############TU BYŁA REKLAMA CIACH#####################
Pozdrawiam Mirosław!
Miroslav
Świeżak

Na forum od: 29 gru 2023, 11:29

Postautor: pisul » 02 cze 2024, 19:17

I jak to teraz proniemiecki premier wytłumaczy niemieckim sieciom handlowym które tak chciałyby powrotu handlowych niedziel w Polsce?

65% przeciwko vs 27% za handlowymi niedzielami...

Wyniki jednoznaczne. Polacy odpowiedzieli ws. niedziel handlowych

Polacy nie są przychylni pomysłowi powrotu handlu w niedziele - wynika z najnowszego sondażu United Surveys dla Wirtualnej Polski. Tylko 27 proc. respondentów uważa, że powinno się znieść zakaz niedzielnego handlu.

Obrazek

...
źródło: https://wiadomosci.wp.pl/zakaz-handlu-w ... 151583488a
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: Tomek86 » 03 cze 2024, 0:15

Takie sondaże nie mają sensu bo ten jest dla WP, a pokaż Onet i będzie odwrotnie.

Nie wiem, może referendum byłoby bardziej wiarygodne ale to też przy dużej frekwencji.

Tak naprawdę w życiu z rozmów wychodzi na to, że jest część bardzo za zakazem, część bardzo przeciwna i cała reszta która się ogólnie rzecz ujmując przyzwyczaiła.

Osobiście średnio wierzę sondażom które mówią, że 2/3 jest za utrzymaniem zakazu skoro na logikę dla większości ludzi jest to jakaś prawie żadna. średnia lub duża niekorzyść. Procent osób dla których to rzeczywistości korzyść jest wąska.
Ale żeby było też bardziej konkretnie i merytorycznie. Właśnie wróciłem z Austrii a konkretnie Wiednia gdzie byłem na długi weekend. Tam też jest zakaz handlu w niedzielę ale do tego:
- tam nie ma żabek ;), także w niedzielę nigdzie nie kupisz nic poza stacjami benzynowymi (któr0e też najczęściej nie są takimi supermarketami jak u nas), udało mi się przez przypadek trafić na jeden sklepik typu wszystko w małym kiosku i nawet nazwę miał coś typu serbski sklep (albo może inny ale w ten deseń)
- w tygodniu markety czynne nie są czynne jak u nas od 6 rano do 22/23. Najczęściej od 7:30-8 do 19:30-20. czyli 12h. I to we Wiedniu bo dalej od wielkie metropolii to jeszcze krócej. A soboty? - Do 18 a nawet 16 max.
- jednorodność i własne marki (no z DACH generalnie) - na każdym kroku jest Billa, potem Spar (Eurospar), Penny Martket i trafiłem na Mix Markt który właśnie niedawno zaczął wchodzić do PL a tam właśnie min jest masę produktów m.in z Polski :) ale też UA itd i to jest ich model biznesowy a nie przypadek

Podsumowując - czyli da się bez handlu w niedzielę a i ogólnie bardziej niż u nas

ale

jadąc do i z powrotem jedzie się przez Czechy a tam
- w czwartek Bożego Ciała normalny dzień roboczy i wszystko otwarte
- w niedzielę, wszystko otwarte i duży ruch pod sklepami

Także, skoro w Czechach można to dlaczego nie u nas? :P

Ogólnie trzeba przyznać, że to co mamy u nas jest ogólnie akceptowalne bo... przymyka się oko na egzekwowanie tego zakazu. Są żabki, na Dunikowskiego mamy Auchan czynne w niedzielę gdzie drzwi się nie zamykają, w Graffice Intermarche itd
I tu właśnie rodzi się pytanie z drugiej strony, skoro jest zapotrzebowanie (tak jak pisałem, w takim Auchan na Dunikowskiego to w niedzielę ruch jest ogromny a to ubocze Rzeszowa totalne) to znaczy też, że zapotrzebowanie jest duże i ograniczanie tego odgórnie to bezsens.

Puentując, może nam po prostu bliżej do nich i idziemy bardziej w kierunku Czech niż Austrii...
Tomek86
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 29 paź 2019, 15:35

Postautor: NietoPterek » 03 cze 2024, 7:44

####naprawdę trzeba było cytować?####

Najbardziej niedziel handlowych pragną polscy janusze. Nikt tak Polaka nie wykorzysta jak drugi polak. Wystarczy spojrzeć jakie sklepy są teraz otwarte w niedziele, bo korzystają z luk prawnych. Są to polskie sieci handlowe lub franczyzy zagranicznych gdzie "nadzorcą" jest polak.
NietoPterek
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 12 mar 2020, 15:02

Postautor: Nikoś » 03 cze 2024, 11:37

Zakaz handlu to była kielbasa wyborcza poprzedniej władzy i tyle. Zakazano tylko handlu a cała reszta może być spokojnie otwarta tj. bary, kina itp.
Tam nie pracują ludzie ? a inne branze ktore musze pracowac w niedziele by w poniedzialek "janusz i grazynka" mieli swieze produkty w sklepie ..
Wczesniej czy pozniej zakaz bedzie ograniczony.
A to ze w Czechach w czwartek było otwarte - oni obchodza to swieto ? chyba nie wiec ich kraj i ich decyzja
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: maks » 24 sie 2024, 14:24

W niedzielę 25 sierpnia sklepy będą otwarte. Kolejne dwie niedziele handlowe będą 15 i 22 grudnia. W Sejmie trwają prace nad projektem nowelizacji przepisów, dopuszczającym dwie niedziele handlowe w miesiącu.

https://www.tvp.info/81779737/kiedy-nie ... a-handlowa
maks
Fanatyk
Fanatyk

Na forum od: 25 gru 2014, 21:47

Poprzednia

Wróć do Hyde Park