Rzeszów - Kolejka nadziemna

Nieukończone projekty komunikacyjne

Re: Nadziemna kolejka - powracający temat

Postautor: Ole » 20 sie 2015, 14:05

Tą firmą jest Bombardier Transportation
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: OloB » 01 wrz 2015, 11:56

Ponieważ jest to mój pierwszy post, wszystkim Forumowiczom uprzejme Dzień Dobry :)

Teraz o kolejce.
Pewnym jest to, że temat jest atrakcyjny i jeśli dojdzie do realizacji Rzeszów będzie się wyróżniał - to podstawowy plus.

Wg mnie podstawową (potencjalną) wadą jest konieczność postawienia masywnej konstrukcji, która ma niewielkie szanse na upiększenie miasta. Wszelkie wiadukty, kładki itp. powinny być wersją ostateczną lub architektonicznie bardzo atrakcyjną i wpisującą się w lokalny landszaft. Doceniana kameralność i schludność rzeszowskiego krajobrazu jest jego zaletą i uważam, że nie powinno się go psuć bez wyraźnej konieczności.

Zasadność ekonomiczna i to na ile kolejka odciąży ruch miejski to sprawa, o której nic nie wiem, więc nie będę się wypowiadał. Prawdopodobnie zasadność i dochodowość będą rosły wraz z rozbudową trasy oraz z ilością kursujących składów.
Podobno kiedy w latach 70-tych podjęto decyzję o budowie dwupasmowej ulicy Rejtana z wielu stron padały zarzuty, że Rzeszów ma rozbuchane, wielkomiejskie ambicje, nieprzystające do rzeczywistych potrzeb. Dzisiaj ciężko sobie wyobrazić tą ulicę jako jednojezdniową. Może przy dobrym zarządzaniu i rozwoju, za 10-20 lat nie będziemy w stanie wyobrazić sobie funkcjonowanie transportu miejskiego bez niej?

A czy nie byłoby ciekawym rozwiązaniem, wprowadzić płatną strefę ruchu w ścisłym centrum, a przy tym:
- rozwinąć sieć i ilość kursujących autobusów (w tym elektrycznych - cichobieżnych i bez wyziewów)
- zbudować przy głównych trasach wlotowych płatne parkingi, przy czym bilet za parking uprawniałby do bez limitowego korzystania z transportu publicznego
- skomunikować owe parkingi z resztą miasta poprzez wspomnianą wyżej rozbudowaną infrastrukturę transportu miejskiego.
Ilość chętnych do wjechania do centrum miasta będzie stale rosła. Trzeba więc dać tym ludziom wygodną i atrakcyjną alternatywę aby pozostawiali swe wehikuły poza miastem. :roll:
OloB
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 wrz 2015, 11:12

Postautor: Ole » 01 wrz 2015, 12:47

Płatna strefa w centrum jeszcze w tym roku, jeszcze się nam znudzi. :mrgreen:
---- Regulamin Forum Rzeszowskich Inwestycji ----> https://inwestycje-rzeszow.pl/viewtopic.php?f=10&t=766
Awatar użytkownika
Ole
Moderator
Moderator

Na forum od: 04 lip 2014, 9:23

Postautor: pisul » 06 wrz 2015, 23:07

U nas krytycy kolejki opowiadaja się za budową lini tramwajowych. Nawet przed kampanią prezydencką kontrkandydat Ferenca na stołek prezydenta pan Szlachta jako alternatywe kolejki forsował właśnie tramwaj.

A dziś w onecie wiadomość- miasto które miało tramwaj 110 lat chce jego likwidacji bo nieefektywny. Czyli jak w kawale jesteśmy 100 lat za murzynami a raczej za chińczykami bo to Honk-Kong likwiduje tramwaje. Czy miasto innowacji powinno budować coś za co inni już dziękują?

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/ ... jow/39v90h

Czy:

http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 50310.html
Awatar użytkownika
pisul
VIP
VIP

Na forum od: 27 cze 2014, 21:40

Postautor: rafik » 06 wrz 2015, 23:18

pisul pisze:U nas krytycy kolejki opowiadaja się za budową lini tramwajowych... Czy miasto innowacji powinno budować coś za co inni już dziękują?
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/ ... jow/39v90h
Czy:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 50310.html

Ja jestem krytykiem kolejki i za tramwajami się nie opowiadam bo to po prostu tak samo głupi pomysł i tyle.A to że pan Szlachta w obietnicach "forsował" tramwaje nie ma żadnego znaczenia...i tak pewnie nigdy by nie doszło do realizacji tych obietnic.
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

Postautor: porteño » 06 wrz 2015, 23:21

Tramwaje fajnie by było mieć, choć lepiej nadziemną kolejkę, bo to bardziej unikatowy środek transportu, a już szczególnie na polskie warunki.
porteño
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 24 lip 2014, 18:02

Postautor: rafik » 06 wrz 2015, 23:31

porteño pisze:Tramwaje fajnie by było mieć, choć lepiej nadziemną kolejkę, bo to bardziej unikatowy środek transportu, a już szczególnie na polskie warunki.

No i co z tego że unikatowy?To miliony złotych,tu się myśli o funkcjonalności i oddziaływaniu na otoczenie a nie o tym czy fajnie takie coś mieć... :roll:
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

Postautor: swiety » 07 wrz 2015, 0:05

Porównywanie rozwiązań komunikacyjnych w Hong-Kongu do Rzeszowa jest co najmniej śmieszne. Rzeszów to małe miasto, którego mieszkańcy zmieściliby się w kilku wieżowcach w HG.
Nie wiem czy w Rzeszowie potrzebny jest tramwaj, na chwile obecną wystarczyłoby usprawnienie komunikacji autobusowej = więcej kursów, przystanki przesiadkowe itd. Buspasy już mamy, za chwilę będzie płatna strefa - sporo aut już zniknęło z centrum a zniknie jeszcze więcej.

Kolejka nie ma żadnych uzasadnień ekonomicznych i praktycznych. W Sydney prawie identyczną kolejkę zlikwidowali. Jedyny jej argument na plus to, że nikt jej w Polsce nie ma i taka niby nowoczesna.

Ale czy warto leczyć kompleksy za 300-400 mln? Oby nie dostali na to dofinansowania, bo miasto samo takiej inwestycji (na szczęście) nie udźwignie.
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: PzD91 » 07 wrz 2015, 6:28

Ja jestem przeciwnikiem obu absurdalnych pomysłów i mam nadzieje, że władza w Rze, jakakolwiek by nie była, nie dostanie na taką głupotę kasę. Co w zamian tego? Rozbudowa dróg + zwiększona ilość kursów autobusów, dodatkowe połączenia
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: icetruck » 07 wrz 2015, 12:55

nie za bardzo rozumiem nad czym tu dyskutować
problemem komunikacji w tym mieście jest częstotliwość/brak kursów autobusów w miejsca takie jak nowe osiedle słoneczne, staroniwa itd. itp.
rejon gdzie ma niby powstać kolejka jest doskonale skomunikowany, co ma dać ta kolejka? oszczędność rzędu kilku minut jazdy?
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje niezrealizowane