Rzeszów - Kolejka nadziemna

Nieukończone projekty komunikacyjne

Re: Nadziemna kolejka - powracający temat

Postautor: icetruck » 18 lut 2016, 20:01

onlyRzeszow pisze:
Nic nie zrozumiałeś co się do ciebie napisało, bez przyłączania sołectw liczba mieszkańców zanotuje wzrost w porównaniu do innych miast gdzie będzie z kolei spadek ludności. To jest fakt napisz gdzie wyczytałeś że to jest nieprawda !!!!!!!!!!

mam wrażenie że to właśnie ty na siłę nie chcesz zrozumieć
piszesz że kolejka się przyda w kontekście zwiększającej się liczby mieszkańców a przez to i aut, odpowiadam - wzrost będzie symboliczny

onlyRzeszow pisze:Nie odpowiedziałeś na proste pytanie jaki prezydent w miastach do 200 tys mieszkańców zwiększył liczbę miejsc pracy albo stworzył bo to co piszesz jest absurdem, Ferenc to nie Powiatowy Urząd Pracy !!! A to że miasto jest upiększane w ciekawe innowacje to jest na plus.

gdzie napisałem że Ferenc powinien zwiększać miejsca pracy? twierdzisz że kolejka się przyda bo miasto przeżywa silny rozwój - ja twierdzę że budowa mostu czy kładki to nie rozwój, rózwój byłby gdyby otwierały się zakłady pracy

coś jeszcze wyjaśnić?
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: onlyRzeszow » 18 lut 2016, 21:34

mam wrażenie że to właśnie ty na siłę nie chcesz zrozumieć
piszesz że kolejka się przyda w kontekście zwiększającej się liczby mieszkańców a przez to i aut, odpowiadam - wzrost będzie symboliczny

gdzie napisałem że Ferenc powinien zwiększać miejsca pracy? twierdzisz że kolejka się przyda bo miasto przeżywa silny rozwój - ja twierdzę że budowa mostu czy kładki to nie rozwój, rózwój byłby gdyby otwierały się zakłady pracy

coś jeszcze wyjaśnić?

Kolejka będzie jako udrożnienie transportu publicznego w przyszłości jak miasto będzie stało zakorkowane , wzrost ludzi będzie bez przyłączenia sołectw w porównaniu do innych miast prócz Warszawy , nie mówiąc o tym jak Rzeszów przyłączy Gminę Krasne bo jeżeli do tego będzie dążył aby wchłonąć w niedalekiej przyszłość inne gminy to będzie miał sporą ilość mieszkańców. Dzięki kasie która przyjdzie około 100mln zł na daną gminę miasto będzie mogło rozwijać tereny obecne jak i niezagospodarowane.

Gdzie napisałem że kolejka przyda się bo miasto przeżywa rozwój ?? Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem .
Są rożne rodzaje rozwoju więc moim zdaniem budowa mostu ,kładki ,ulic to rozwój infrastruktury drogowej , natomiast w kwestii rozwoju ekonomicznego to każdy oczywiście widziałby wielkie fabryki bo co tam mniejsze lokalne firmy , prace można znaleźć ale co niektórzy gardzą najniższa krajową bo jeden z drugim skończyli byle jaki kierunek a oczekiwania mają jak prezesi. Dlatego jak komuś nie pasuje tutejsze płace lub brak pracy to czemu nie wyjedzie tylko swoje żale wylewa na forum.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 paź 2015, 10:21

Postautor: onlyRzeszow » 18 lut 2016, 22:04

Pokaż mi przepis który zabrania jazdy po torowisku jeśli nie jest ono na terenie wydzielonym

Owszem można jechać tylko przy korku gdy będziesz stał na torowisku samochodem a tramwaj będzie jechał to co zrobisz teleportujesz się, ??

Chyba że w powietrzu a filary to w budynki wbijesz bo innej opcji nie ma na tej ulicy

Trzeba mieć wiedzę ile odstępu będą mieć filary , tam gdzie jest szeroki chodnik lub parking można ewentualnie cześć zagospodarować. Jak pisałem medycyna idzie do przodu i budownictwo nad tym mądrzejsze głowy myślą, na pewno przy realizacji zrobią tak aby najlepsze było rozwiązanie.

Widzę że ni rozumiesz Moskwa i Sydney to duże miasta i rezygnują z tego na korzyść tramwaju więc "ello"

Ale pisałem już co mnie Moskwa obchodzi , jedni rezydują z kolejki a drudzy je budują albo nadal śmigają. Nie wiesz jaki był powód rezygnacji , zresztą to mało istotne,. Rzeszów na tramwaj nie może sobie pozwolić bo patrząc w przyrost samochodów główne ulice miasta będą za 10 lat zakorkowane , i co na rower się przerzucisz aby do pracy dojechać ??!!!

Tak ale wydawać tak kasę aby wróciła ona w zdwojonej sile poprzez nowe miejsca pracy a rabatki czy nowy asfalt tego nie spowodują ale są zaczynkiem do dalszego działania

W jaki sposób miasto ma tworzyć nowe miejsca pracy to nie przedsiębiorca !!! Wymień inne miasta wielkości Rzeszowa które tworzą miejsca pracy chętnie posłucham.

Tu nie ma znaczenia jak duże miasto jak się chce to wszystko da się osiągnąć, tylko trzeba zapewnić całe "zaplecze" kadre ect a to kuleje

To ma mega znaczenie jakiej wielkości jest miasto . Skoro tak to dlaczego małe miasta gorzej od dużych się rozwijają ??!!!! Poważny przedsiębiorca będzie inwestował w dużych, wielkich miastach.
Byłeś na spotkaniu choć raz z inwestorem że twierdzisz że wielkość miasta nie ma znaczenia ??!!!

I to samo słyszymy od paru lat że lada moment ect tylko że strefa to nie wszystko trzeba zapewnić dostęp do kadry czy innych materiałów

Strefa dworzysko jest gotowa na firmy , jaki ma być dostęp do kadry , jest wiele uczelni w mieście o przeróżnych kierunkach a ty twierdzisz że kadry nie ma .
Do jakich „Innych materiałów trzeba umożliwić dostęp ??

Po pierwsze dojazd po drugie istniejąca zabudowa

A co ma zabudowa Budziwoja i dojazd ,w każdym roku miasto na sołectwa przyłączone wydaje ogromne miliony, drogi wybudować problemu nie ma, a jak Rzeszów wyglądał w latach 50-siatych albo kiedy przyłączał Drabiniankę tez nie było dróg dojazdowych jedna główna dziadowska . Masz myślenie tego co jest teraz , po co tereny są wchłaniane aby w przyszłości były rozwiniętymi obecnie centrum zaczyna się „dusić” wszystko będzie teraz przemieszczało się dalej poza centrum .
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: icetruck » 18 lut 2016, 22:09

onlyRzeszow pisze:Kolejka będzie jako udrożnienie transportu publicznego w przyszłości jak miasto będzie stało zakorkowane , wzrost ludzi będzie bez przyłączenia sołectw w porównaniu do innych miast prócz Warszawy , nie mówiąc o tym jak Rzeszów przyłączy Gminę Krasne bo jeżeli do tego będzie dążył aby wchłonąć w niedalekiej przyszłość inne gminy to będzie miał sporą ilość mieszkańców. Dzięki kasie która przyjdzie około 100mln zł na daną gminę miasto będzie mogło rozwijać tereny obecne jak i niezagospodarowane.

w koło macieju to samo - ty mówisz o zwiększaniu ludności a ja próbuję ci bezskutecznie uświadomić, że to będzie symboliczny przyrost
przyłączenie Krasnego to bajanie i gruszki na wierzbie, już nie mówiąc o tym że to a) nic nie zmieni w sprawie korków - bo ludzie z Krasnego już i tak jeżdzą po mieście b) nic im nie da kolejka jeżdżąca tylko po centrum

kończę temat, nie przekonam cię widzę, szkoda zmarnowanego czasu
icetruck
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 29 maja 2015, 11:33

Postautor: onlyRzeszow » 18 lut 2016, 23:57

icetruck pisze:
onlyRzeszow pisze:Kolejka będzie jako udrożnienie transportu publicznego w przyszłości jak miasto będzie stało zakorkowane , wzrost ludzi będzie bez przyłączenia sołectw w porównaniu do innych miast prócz Warszawy , nie mówiąc o tym jak Rzeszów przyłączy Gminę Krasne bo jeżeli do tego będzie dążył aby wchłonąć w niedalekiej przyszłość inne gminy to będzie miał sporą ilość mieszkańców. Dzięki kasie która przyjdzie około 100mln zł na daną gminę miasto będzie mogło rozwijać tereny obecne jak i niezagospodarowane.

w koło macieju to samo - ty mówisz o zwiększaniu ludności a ja próbuję ci bezskutecznie uświadomić, że to będzie symboliczny przyrost
przyłączenie Krasnego to bajanie i gruszki na wierzbie, już nie mówiąc o tym że to a) nic nie zmieni w sprawie korków - bo ludzie z Krasnego już i tak jeżdzą po mieście b) nic im nie da kolejka jeżdżąca tylko po centrum

kończę temat, nie przekonam cię widzę, szkoda zmarnowanego czasu

Zrozum wreszcie człowieku ze w Rzeszowie ruch samochodowy się zwiększa z roku na rok przy obecnym stanie ludności ,a co będzie jak ona się będzie powiększać.
Nawiasem mówiąc wg gusu w latach 2014 -2050 liczba mieszkańców miasta ma wzrosnąć z 184-187 tys ,a obecnie na tym etapie liczba wszystkich zameldowanych w mieście wynosi 187tys. a ty mi tutaj twierdzisz że to jest zwyżka nieznaczna, symboliczna ? W takim razie też taki dodatek symboliczny do wypłaty chciałbym otrzymać.

Przyłączenie gminy przede wszystkim zwiększy liczbę mieszkańców i tereny pod nowe inwestycje. Jeżeli teraz to nie następca to żaden następca nie będzie miał tyle cierpliwości aby przyłączyć inne gminy , taka okazja się nie powtórzy jak i również o to że miasto otrzyma 100mln zl. Ci spoza miasta mają inną mentalność gdy przyłączy ich Rzeszów będą czerpali pełną gębą ze wspólnych terenów.
Jak z ludźmi rozmawiałem to traktują Krasne jak małą ojczyznę a Rzeszów jak sąsiada a nie "swojaka" taką mają odniesienie szczególnie ci starsi nie pisze tutaj o młodych mieszkańcach gminy.

Czasu to akurat na ciebie zmarnowałem ale na edukacje innych nie jest nigdy za późno.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: PzD91 » 19 lut 2016, 0:00

Kolejka będzie jako udrożnienie transportu publicznego w przyszłości jak miasto będzie stało zakorkowane , wzrost ludzi będzie bez przyłączenia sołectw w porównaniu do innych miast prócz Warszawy

Ile razy mamy CI tlumaczyć, że przyrost bedzie niewielki przez kolejne 10-15 lat a potem spadki. Już w tej chwili w naszym wojewodztwie zaczyna ubywac ludzi, dlatego jakiegos przyrostu ludzi nie bedzie!Także, jeśli powstaną nowe drogi/beda w dobrym stanie/ulepszy się system sterowania swiatlami/ przerobi sie skrzyzowania to nie bedzie problemów z korkami. Właściwie to teraz też nie ma problemów wiekszych, jeszcze odkad powstala strefa to miasto się znacznie wyludnilo.

, nie mówiąc o tym jak Rzeszów przyłączy Gminę Krasne bo jeżeli do tego będzie dążył aby wchłonąć w niedalekiej przyszłość inne gminy to będzie miał sporą ilość mieszkańców. Dzięki kasie która przyjdzie około 100mln zł na daną gminę miasto będzie mogło rozwijać tereny obecne jak i niezagospodarowane.

Nic nie przyłączy już, poza może resztką Miłocina.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: onlyRzeszow » 19 lut 2016, 3:23

Ile razy mamy CI tlumaczyć, że przyrost bedzie niewielki przez kolejne 10-15 lat a potem spadki. Już w tej chwili w naszym wojewodztwie zaczyna ubywac ludzi, dlatego jakiegos przyrostu ludzi nie bedzie!Także, jeśli powstaną nowe drogi/beda w dobrym stanie/ulepszy się system sterowania swiatlami/ przerobi sie skrzyzowania to nie bedzie problemów z korkami. Właściwie to teraz też nie ma problemów wiekszych, jeszcze odkad powstala strefa to miasto się znacznie wyludnilo.

hahaha kpiny sobie urządzasz, na jakiej podstawie twierdzisz że miasto zanotuje spadki ludności już teraz prognozy są lepsze niż te które 2 lata temu i rok opisywał GUS . W województwie może i ubywa mieszkańców tego nie wie ale nie w Rzeszowie.

Liczba mieszkańców - 186 770 (stan na 17.12.2015 r., zgodnie z ewidencją ludności prowadzoną przez Wydział Spraw Obywatelskich Urzędu Miasta Rzeszowa – liczba osób zameldowanych na pobyt stały i czasowy w Rzeszowie)

LUDNOŚĆ/BEZROBOCIE/MIESZKANIA

- ludność (stan na koniec 2013 r.) - 184 102 (Rzeszów), 2 129 182 (całe województwo)
- stopa bezrobocia (stan na koniec 2013) - 7,6 % (Rzeszów), 16% ( całe województwo)
- przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw (marzec 2012 r.) - 2972,08 zł
- mieszkania oddane do użytku – 1 565 (stan na 2011 r.)

EDUKACJA

• Liczba osób kształcących się (stan na 2011 r.):
- kształceniem przedszkolnym objęto - 6 414 dzieci
- uczniowie szkół podstawowych – 9604 dzieci
- uczniowie gimnazjów – 5339 osób
- uczniowie liceów ogólnokształcących – 7333 osób
- uczniowie szkół zasadniczych zawodowych – 1195 osób
- uczniowie techników – 6425 osób
- studenci studiów stacjonarnych – 31068 osób
- studenci studiów niestacjonarnych – 22658 osób
- absolwenci studiów - 16399

CIĘŻKO CIEBIE ZROZUMIEĆ - CO OZNACZA "JESZCZE ODKĄD POWSTAŁA STREFA TO MIASTO ZNACZENIE SIĘ WYLUDNIŁO" - PIŁEŚ COŚ ??

Nic nie przyłączy już, poza może resztką Miłocina.

Twierdzisz że Rzezów już nic nie przyłączy na jakiej podstawie , z tego co mi wiadomo to na spotkaniach w poszczególnych sołectwach gminy Krasne ludzie wcześniej byli na nie bo za dużo było niewiadomych . Teraz na referendum nie będzie takich żartów jak chociażby na konsultacjach które gmina zrobiła " pod siebie ".

Przekonasz się po referendum że ludzie maja dość bycia w biednej gminie która nic im nie oferuje. A podatki o których wójt straszył Rzeszowem są wyrównane ogólnie po szczegółowych przeliczeniu.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Postautor: Nikoś » 19 lut 2016, 11:27

onlyRzeszow pisze:Kolejka będzie jako udrożnienie transportu publicznego w przyszłości jak miasto będzie stało zakorkowane ,

Jakie udrożnienie ? miasto ma 200tys mieszkańców, co innego jak by było 0,5mln to może ale i tak kolejka z paroma wagonikami 10 metrów nad ziemią to sport dla młodych a nie dla ludzi starszych, matek z wózkami i dziećmi ect dziś idzie się na ułatwienie dla ludzi m.in poprzez likwidacje przejśc podziemnych a ty chcesz budować schody do nieba bo taki kaprys który nigdy się nie przyda
onlyRzeszow pisze:, wzrost ludzi będzie bez przyłączenia sołectw w porównaniu do innych miast prócz Warszawy , nie mówiąc o tym jak Rzeszów przyłączy Gminę Krasne bo jeżeli do tego będzie dążył aby wchłonąć w niedalekiej przyszłość inne gminy to będzie miał sporą ilość mieszkańców. Dzięki kasie która przyjdzie około 100mln zł na daną gminę miasto będzie mogło rozwijać tereny obecne jak i niezagospodarowane.

tylko ile taka gmin da mieszkańców 15tys ? a rozwój to nowe firmy, szkolnictwo, biznes a nie kolejne hektary łąk, pastwisk itp
onlyRzeszow pisze:Owszem można jechać tylko przy korku gdy będziesz stał na torowisku samochodem a tramwaj będzie jechał to co zrobisz teleportujesz się, ??

to czemu wcześniej pisałeś że nie można ? duży zależy od kultury kierowców i jeśli będzie pchał się tam gdzie nie może to zawsze będa korki
Ale zawsze jest to inna droga niż zwężona poprzetykana co pare metrów filarami
onlyRzeszow pisze:Trzeba mieć wiedzę ile odstępu będą mieć filary , tam gdzie jest szeroki chodnik lub parking można ewentualnie cześć zagospodarować. Jak pisałem medycyna idzie do przodu i budownictwo nad tym mądrzejsze głowy myślą, na pewno przy realizacji zrobią tak aby najlepsze było rozwiązanie.

Medycyna to tobie by się przydała, jesli chcesz stawiać te słupki gdzie się da jak u Bareji, a to na środku chodnika a to na środku ulicy co tam grunt ze bedzie kolejka :lol:
onlyRzeszow pisze:Ale pisałem już co mnie Moskwa obchodzi , jedni rezydują z kolejki a drudzy je budują albo nadal śmigają. Nie wiesz jaki był powód rezygnacji , zresztą to mało istotne,. Rzeszów na tramwaj nie może sobie pozwolić bo patrząc w przyrost samochodów główne ulice miasta będą za 10 lat zakorkowane , i co na rower się przerzucisz aby do pracy dojechać ??!!!

To może do dorożek wróćmy, chodzi i koszt utrzymania tej kolejki parkowej której nawet Moskwa nie była w stanie utrzymać a Rzeszów to takie małe osiedle w Moskwie więc mamy porównanie
Rzeszów to na już potrzebuje obwodnicy południowej ale zamiast tego miasto buduje niepotrzebną trasę północną, to już by odciążyło ruch bo każde miasto dąży do wyprowadzenia ruchu z miasta a nie zachęcania do wjazdu poprzez kolejne pasy na drodze
onlyRzeszow pisze:W jaki sposób miasto ma tworzyć nowe miejsca pracy to nie przedsiębiorca !!!

Nie tworzy miejsc, ale tworzy warunki do stworzenia takich miejsc prac
onlyRzeszow pisze:A co ma zabudowa Budziwoja i dojazd

to jak chcesz na Budziwój wpuścić ciężarówki i ciężki ruch samochodów aby dojechać do takiego zakładu pracy to dziękuje, wystarczy że miasto będzie budowac most 3 gmin o nośności jak by tam kosmodrom miał powstac a nie zwykły most łączący 2 osiedla
onlyRzeszow pisze:w każdym roku miasto na sołectwa przyłączone wydaje ogromne miliony, drogi wybudować problemu nie ma,

Tak miasto pompuję kase i pompuje i tyle póki co z tego jest, jeśli wybudować drogę to czemu miasto nie buduję mimo iż ma możliwość trasy południowej przez Budziwój i Białą ?
onlyRzeszow pisze: po co tereny są wchłaniane aby w przyszłości były rozwiniętymi obecnie centrum zaczyna się „dusić” wszystko będzie teraz przemieszczało się dalej poza centrum .

Tak ale włączac po dobroci w porozumieniu ale na północy a nie południu, czytaj co pisałem jak Zielona Góra zrobiła za parę lat będą mieli wymierny efekt tego a u nas ?
onlyRzeszow pisze:ze w Rzeszowie ruch samochodowy się zwiększa z roku na rok przy obecnym stanie ludności ,
tak zwiększa się ruch bo nie ma komunikacji miejskiej dla pasażera jest ona nie dostosowana do potrzeb dzisiejszych realiów, obecna siatka ma prawie 30 z drobnymi zmianami a jak miasto się rozbudowało nowe osiedla, szkoły, zakłady pracy jedne się zamkły drugie przeniosły a KM dalej po staremu dlatego ludzie wybierają auto a nie KM bo jak ma stac 30 minut na autobus lub nosić ze sobą książke z rozkładami jazdy to ma to gdzieś
onlyRzeszow pisze:Jeżeli teraz to nie następca to żaden następca nie będzie miał tyle cierpliwości aby przyłączyć inne gminy , taka okazja się nie powtórzy jak i również o to że miasto otrzyma 100mln zl.

Zmiane granic da się przeprowadzić ale trzeba usiąść do rozmów i pójść na ustępstwa a nie na Janosika, poczytaj jak to zrobiła Zielona Góra 5 lat zajęło nim się połączyli z gminą wiejską. Ale tam była debata, konsultacje, rozmowy, dialog a na końcu referendum a co jest u nas ? info w gazecie że chcemy przyłączyć pcim dolny i hebziówke górna :lol: i jak taka gmina ma rozmawiać z miastem o rozwoju jak dowiaduję sie o planach miasta z prasy ? jakoś inne miasta działają w porozumieniu nie raz lepiej nie raz gorzej ale próbuja się porozumieć. Adres w dowodzie to nie wszystko
onlyRzeszow pisze:Teraz na referendum nie będzie takich żartów jak chociażby na konsultacjach które gmina zrobiła " pod siebie ".
A ty co jasnowidz że wiesz jak mieszkańcy zagłosują w takim referendum jeśli się odbędzie ? potem jeszcze zostaje dalsza ścieżka decyzyjna i zawsze można gdzieś po drodze "uwalić" temat
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: PzD91 » 19 lut 2016, 13:07

CIĘŻKO CIEBIE ZROZUMIEĆ - CO OZNACZA "JESZCZE ODKĄD POWSTAŁA STREFA TO MIASTO ZNACZENIE SIĘ WYLUDNIŁO" - PIŁEŚ COŚ ??

Użyłem trochę zbyt dużego skróty i wiedziałem, że nie zrozumiesz o co chodzi. Chodzi mi o to, że odkąd jest płatna strefa to w centrum zrobiło się sporo luźniej, przynajmniej wtedy jak ja byłem. Aut jest znacząco mniej w centrum. Co za tym idzie korki też są mniejsze.

Co do reszty to szkoda klawiatury, bo nie rozumiesz podstawowych rzeczy.
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: onlyRzeszow » 19 lut 2016, 14:45

[/quote]

Użyłem trochę zbyt dużego skróty i wiedziałem, że nie zrozumiesz o co chodzi. Chodzi mi o to, że odkąd jest płatna strefa to w centrum zrobiło się sporo luźniej, przynajmniej wtedy jak ja byłem. Aut jest znacząco mniej w centrum. Co za tym idzie korki też są mniejsze.

Co do reszty to szkoda klawiatury, bo nie rozumiesz podstawowych rzeczy.

Chłopie nie ośmieszaj się, napisałeś od kiedy powstałą strefa trzeba potrafić pisać po polsku może być strefa dworzysko, klimatyczna, parkowania cholera wie o co ci chodzi z tego bełkotu który piszesz.

To że powstała płatna strefa parkowania to nie oznacza że samochodów jest mniej, co ty wypisujesz za głupoty rozumiem że samochody przejeżdżać nie mogą ?? hahaahha
W całym centrum porozstawiane są parkomaty to oznacza że poruszają się tam tylko ci którzy chcą zaparkować ??

Szkoda czasu na ciebie bo jak ci sienie podoba polityka prezydenta w Rzeszowie to nie płacz, nie żal się wyjedź ,będzie wiećej powietrza czystego.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje niezrealizowane