Rzeszów - Kolejka nadziemna

Nieukończone projekty komunikacyjne

Re: Nadziemna kolejka - powracający temat

Postautor: jasiop » 15 lut 2016, 16:50

OloB pisze: Tramwaj to zły pomysł bo ulice w mieście są za wąskie , kolejka będzie w sam raz. .

Kolejka się zmieści a tramwaj już nie ? A to czemu ?
Rz - Nowe Miasto
jasiop
Maniak
Maniak

Na forum od: 18 lis 2014, 22:48

Postautor: Nikoś » 15 lut 2016, 17:15

OloB pisze:Uważam, że za kasę wydaną na każdy z tych projektów można zrobić sporo aby:
- usprawnić i uatrakcyjnić transport autobusowy (wydaje mi się, że najlepiej elektryczny);

Co się wszyscy na elektryki uparli, będzie to samo co z gazowcami na początku tanie koszty a potem. Przecież te akumulatory trzeba ładować więc prąd a ten za free nie będzie.
Jeśli już to poszedł bym w hybrydy i taki rodzaj napędu wprowadzić na większą skale w Rzeszowie
OloB pisze:, oraz nie oszpecimy miasta ani słupami lub torowiskami z trakcją.

O ile te betonowe filary kolejki faktycznie destrukcyjnie wpłyną na wygląd miasta tak tramwaj już nie koniecznie. Olsztyn podobne ludnościowe miasto i jakoś ogarnęli temat

onlyRzeszow pisze:Pieniądze na kolejkę w większości będą z unii pochodzić więc podatnik rzeszowski nie odczuje tego
tak może i unia da kasę na budowę, ale potem na utrzymanie tego cuda już nie a skończy się cięciami w budżecie i wtopą. Poczytaj jak Kraków który chce zbudować "lekkie" metro kalkuluje koszty że o ile budowę da się sfinansować tak później koszty i wpływy z biletów już nie będzie tak "wesoło"

onlyRzeszow pisze:Trzeba myśleć przyszłościowo aby usprawniać ruch miejski autobusy to przeżytek, trzeba pomyśleć o czymś nowoczesnym .

to proponuje dorożki, właśnie czytam że Nowy York planuje odbudować pierwszą linie tramwajową! a my o kolejce parkowej marzymy nieźle :mrgreen:

onlyRzeszow pisze:Tramwaj to zły pomysł bo ulice w mieście są za wąskie , kolejka będzie w sam raz.

Odwołam się do Olsztyna zobacz tam się dało bez budowy 8 pasmowych autostrad i wszyscy dalej żyją i jeżdzą, torowisko tramwajowe nie zajmuje tylko przestrzeni co kolejka. Bo tory "wbijesz" w podłoże i tyle a filary postawisz i jest zawalidroga
Nikoś
Maniak
Maniak

Na forum od: 05 wrz 2015, 12:09

Postautor: OloB » 15 lut 2016, 19:26

Nikoś pisze:Co się wszyscy na elektryki uparli, będzie to samo co z gazowcami na początku tanie koszty a potem. Przecież te akumulatory trzeba ładować więc prąd a ten za free nie będzie.
Jeśli już to poszedł bym w hybrydy i taki rodzaj napędu wprowadzić na większą skale w Rzeszowie

Może dlatego, że jest to rozwiązanie perspektywiczne? Ilość prac prowadzonych nad rozwojem pojazdów elektrycznych (wszystkie koncerny samochodowe) pozwala oczekiwać dynamicznego rozwoju tej technologii. Oczywiste jest, że nie będzie to napęd darmowy ale cichy i czysty.
Hybrydy są OK, ale jest to raczej rozwiązanie łatające (prawdopodobnie tymczasowe) niedostatki pełnej elektryki, czyli niewystarczającej pojemności baterii oraz długotrwałego jej ładowania.
Choć wiedzę mam raczej pobieżną śmiem twierdzić, że już za kilka lat napęd elektryczny przekroczy wiele nieosiągalnych dzisiaj barier.
OloB
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 01 wrz 2015, 11:12

Postautor: django » 15 lut 2016, 19:50

Dobra zrobilismy po raz kolejny mala burze mozgow. A ja mam pytanie czy gdzies pisze jakie jest zrodlo tych wizualizacji. Czy to miasto zamiescilo, Producent czy jakis napalony grafik
django
Zaangażowany+
Zaangażowany+

Na forum od: 23 lip 2014, 19:38

Postautor: swiety » 15 lut 2016, 22:35

django pisze:Dobra zrobilismy po raz kolejny mala burze mozgow. A ja mam pytanie czy gdzies pisze jakie jest zrodlo tych wizualizacji. Czy to miasto zamiescilo, Producent czy jakis napalony grafik

To ostatnie, zamieszczone wizualizacje nie mają nic wspólnego z ostateczną wersją jaka miałaby powstać w Rzeszowie.

Najbardziej daje do myślenia wizualizacje Galeria Rzeszów tle - widzimy na niej monorail z Sydney, który ... już NIE istnieje, został zlikwidowany bo nie miał żadnego sensu.

Skoro w kilku milionowym mieście, w ścisłym centrum finansowym gdzie wokół same wysokie wieżowce i dziesiątki tysięcy pracowników taka kolejka nie miała sensu - to czy w mieścinie jaką jest Rzeszów będzie miała? Nie trzeba być geniuszem, żeby znać odpowiedź na to pytania. Uczmy się od mądrzejszych .
swiety
Moderator
Moderator

Na forum od: 22 cze 2014, 19:11

Postautor: PzD91 » 15 lut 2016, 22:58

swiety pisze:
django pisze:Dobra zrobilismy po raz kolejny mala burze mozgow. A ja mam pytanie czy gdzies pisze jakie jest zrodlo tych wizualizacji. Czy to miasto zamiescilo, Producent czy jakis napalony grafik

To ostatnie, zamieszczone wizualizacje nie mają nic wspólnego z ostateczną wersją jaka miałaby powstać w Rzeszowie.

Najbardziej daje do myślenia wizualizacje z Galerią Rzeszów tle - widzimy na niej monorail z Sydney, który ... już NIE istnieje, został zlikwidowany bo nie miał żadnego sensu.

Skoro w kilku milionowym mieście, w ścisłym centrum finansowym gdzie wokół same wysokie wieżowce i dziesiątki tysięcy pracowników taka kolejka nie miała sensu - to czy w mieścinie jaką jest Rzeszów będzie miała? Nie trzeba być geniuszem, żeby znać odpowiedź na to pytania. Uczmy się od mądrzejszych .

Dlaczego psujesz zabawe innym i niszczysz takie piekne marzenia? :)
Awatar użytkownika
PzD91
Maniak
Maniak

Na forum od: 16 lut 2015, 22:04

Postautor: rafik » 16 lut 2016, 12:51

Te ostanie wizualizacje to praca jakiegoś grafika,który po prostu zrobił najprostszy fotomontaż,kilka portali szybko podchwyciło i napisało że tak będzie kolejka wyglądać.Sam przez chwilę myślałem czy to nie oficjalne wizualizacje ;) ale jak filary mogły by się zmieścić na środku Dąbrowskiego?Albo Piłsudskiego? :lol:
rafik
Uzależniony
Uzależniony

Na forum od: 04 sie 2014, 14:32

Postautor: Person » 16 lut 2016, 16:48

Myślę że w taki sam sposób jak zmieściły się wysepki z przejść dla pieszych na Dąbrowskiego :)
Person
Bywalec+
Bywalec+

Na forum od: 02 lip 2014, 15:08

Postautor: onlyRzeszow » 16 lut 2016, 20:56

jasiop pisze:
OloB pisze: Tramwaj to zły pomysł bo ulice w mieście są za wąskie , kolejka będzie w sam raz. .

Kolejka się zmieści a tramwaj już nie ? A to czemu ?

Bo będzie usytuowana nad ziemią. i nie trzeba będzie jak na tramwaj oddzielnych pasów wyznaczać.
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 paź 2015, 10:21

Postautor: onlyRzeszow » 16 lut 2016, 21:04

Kod: Zaznacz cały
O ile te betonowe filary kolejki faktycznie destrukcyjnie wpłyną na wygląd miasta tak tramwaj już nie koniecznie. Olsztyn podobne ludnościowe miasto i jakoś ogarnęli temat

tak może i unia da kasę na budowę, ale potem na utrzymanie tego cuda już nie a skończy się cięciami w budżecie i wtopą. Poczytaj jak Kraków który chce zbudować "lekkie" metro kalkuluje koszty że o ile budowę da się sfinansować tak później koszty i wpływy z biletów już nie będzie tak "wesoło"

W Olsztynie mają szerokie jezdnie pojedź to zobaczysz. Trzeba myśleć przyszłościowo a nie co jest teraz , za 10 lat ruch samochodów się zwiększy wiec trzeba będzie wymyślić coś na odkorkowanie miasta a taka nadziemna kolejka będzie w sam raz udogodnieniem.
I nie wzorujmy się na innych miastach, bo gdyby prezydent miał patrzeć że w innym mieście to nie współgrało to by siedział na fotelu i nic nie robił.
Też przed budową kładki mówili po co to jest , nierealne a jak otoczenie na lepsze się zmieniło tego nikt nie widzi .

A dlaczego zakładasz że będzie utrzymanie kolejki kosztowne, a ile kosztuje utrzymanie roczne MPK ?? Co roku miasto dokłada
onlyRzeszow
Zaangażowany
Zaangażowany

Na forum od: 03 paź 2015, 10:21

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inwestycje niezrealizowane